Τα  τελευταία χρόνια θεσμοί έχουν καταρρακωθεί και η πολιτική του τόπου έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Άνθρωποι που όφειλαν να διαφυλάξουν  τους θεσμούς έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και έχουν φυλακιστεί για διάφορα σοβαρά αδικήματα που διέπραξαν. Οι καταγγελίες για διαφθορά  και διαπλοκή είναι  δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο με αποτέλεσμα  οι θεσμοί να έχουν «βουλιάξει» επικίνδυνα. Κάποιες φορές οι καταγγελίες είτε είναι εξωπραγματικές είτε είναι υπερβολικές.  Το αποτέλεσμα όμως  είναι ένα : οι θεσμοί έχουν απαξιωθεί και η πολιτική ηθική έχει χάσει τη σημασία της.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως δυστυχώς φτάσαμε σε ανησυχητικά επίπεδα. Η γενίκευση, η ισοπέδωση και η επίρριψη ευθυνών  κατά πάντων έχει τρομερές αρνητικές συνέπειες Αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες εφόσον εύκολα μπορούν να βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα».  Η διαφθορά είναι φαινόμενο όχι πρωτόγνωρο  για τον τόπο μας αλλά οι διαστάσεις που έχει πάρει  τα τελευταία χρόνια είναι επικίνδυνες. Η δηλητηρίαση της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να τερματιστεί. Η απαξίωση και η ισοπέδωση των πάντων πρέπει επιτέλους να αποτελούν παρελθόν. Με την ισοπεδωτική τάση που υιοθετείται από μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης θα έρθει σύντομα η ημέρα που οι αξιοπρεπείς και ικανοί  άνθρωποι θα αρνούνται να αναλάβουν πόστα.

Ευθύνες έχουμε όλοι, οι θεσμοί κι αυτοί που τους εκπροσωπούν, τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πως μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση;

Το πρώτιστο κατά την άποψη μου είναι να παραδεχτούμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας, την ανεπάρκεια μας, τη διαπλοκή μας με συμφέροντα και καταστάσεις ξένες προς το γενικότερο όφελος.

Πρέπει επιτέλους να βρούμε τη δύναμη της απεξάρτησης από τις ποικίλες εξαρτήσεις.  Η κυπριακή κοινωνία, ο απλός Κύπριος πολίτης αναζητά ηγέτες αδιάφθορους, αναζητά ανθρώπους που θα γεμίζουν τις καρέκλες της εξουσίας και όχι από καιροσκόπους που εποφθαλμιούν την .. καρέκλα. Oι  νέοι μας γυρίζουν την πλάτη απογοητευμένοι από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.  

Οι φλύαρες εξαγγελίες, ο λαϊκισμός πρέπει επιτέλους να δώσουν τη θέση τους στη λογική και τη σύνεση, στην ανθρωπιά και την τιμιότητα. Ζούμε σε ταραγμένες εποχές. Ζούμε σε εποχές που το διαδίκτυο και οι εξελίξεις μας προσπερνούν. Δυστυχώς ζούμε  και σε εποχές που συμπολίτες μας δυσκολεύονται οικονομικά και που η αμφισβήτηση σε θεσμούς επιδεινώνεται.

Χαίρομαι που υπάρχουν κάποιοι θεσμοί που δεν χαρίζονται σε σκάνδαλα και διαπλοκές. Κάποτε είναι υπερβολικοί. Ας είναι, ας λογικέψουμε και ας αποδείξουμε όλοι με τη στάση ζωής μας, ότι δίνουμε γροθιά στην διαφθορά και την χαλιναγώγηση, προωθούμε τολμηρά τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό, έχοντας στο επίκεντρο μας τον άνθρωπο και την ευημερία του, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. 

 

·         Ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου είναι Δημάρχου Γερίου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top