Τα  τελευταία χρόνια θεσμοί έχουν καταρρακωθεί και η πολιτική του τόπου έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Άνθρωποι που όφειλαν να διαφυλάξουν  τους θεσμούς έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και έχουν φυλακιστεί για διάφορα σοβαρά αδικήματα που διέπραξαν. Οι καταγγελίες για διαφθορά  και διαπλοκή είναι  δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο με αποτέλεσμα  οι θεσμοί να έχουν «βουλιάξει» επικίνδυνα. Κάποιες φορές οι καταγγελίες είτε είναι εξωπραγματικές είτε είναι υπερβολικές.  Το αποτέλεσμα όμως  είναι ένα : οι θεσμοί έχουν απαξιωθεί και η πολιτική ηθική έχει χάσει τη σημασία της.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως δυστυχώς φτάσαμε σε ανησυχητικά επίπεδα. Η γενίκευση, η ισοπέδωση και η επίρριψη ευθυνών  κατά πάντων έχει τρομερές αρνητικές συνέπειες Αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες εφόσον εύκολα μπορούν να βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα».  Η διαφθορά είναι φαινόμενο όχι πρωτόγνωρο  για τον τόπο μας αλλά οι διαστάσεις που έχει πάρει  τα τελευταία χρόνια είναι επικίνδυνες. Η δηλητηρίαση της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να τερματιστεί. Η απαξίωση και η ισοπέδωση των πάντων πρέπει επιτέλους να αποτελούν παρελθόν. Με την ισοπεδωτική τάση που υιοθετείται από μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης θα έρθει σύντομα η ημέρα που οι αξιοπρεπείς και ικανοί  άνθρωποι θα αρνούνται να αναλάβουν πόστα.

Ευθύνες έχουμε όλοι, οι θεσμοί κι αυτοί που τους εκπροσωπούν, τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πως μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση;

Το πρώτιστο κατά την άποψη μου είναι να παραδεχτούμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας, την ανεπάρκεια μας, τη διαπλοκή μας με συμφέροντα και καταστάσεις ξένες προς το γενικότερο όφελος.

Πρέπει επιτέλους να βρούμε τη δύναμη της απεξάρτησης από τις ποικίλες εξαρτήσεις.  Η κυπριακή κοινωνία, ο απλός Κύπριος πολίτης αναζητά ηγέτες αδιάφθορους, αναζητά ανθρώπους που θα γεμίζουν τις καρέκλες της εξουσίας και όχι από καιροσκόπους που εποφθαλμιούν την .. καρέκλα. Oι  νέοι μας γυρίζουν την πλάτη απογοητευμένοι από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.  

Οι φλύαρες εξαγγελίες, ο λαϊκισμός πρέπει επιτέλους να δώσουν τη θέση τους στη λογική και τη σύνεση, στην ανθρωπιά και την τιμιότητα. Ζούμε σε ταραγμένες εποχές. Ζούμε σε εποχές που το διαδίκτυο και οι εξελίξεις μας προσπερνούν. Δυστυχώς ζούμε  και σε εποχές που συμπολίτες μας δυσκολεύονται οικονομικά και που η αμφισβήτηση σε θεσμούς επιδεινώνεται.

Χαίρομαι που υπάρχουν κάποιοι θεσμοί που δεν χαρίζονται σε σκάνδαλα και διαπλοκές. Κάποτε είναι υπερβολικοί. Ας είναι, ας λογικέψουμε και ας αποδείξουμε όλοι με τη στάση ζωής μας, ότι δίνουμε γροθιά στην διαφθορά και την χαλιναγώγηση, προωθούμε τολμηρά τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό, έχοντας στο επίκεντρο μας τον άνθρωπο και την ευημερία του, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. 

 

·         Ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου είναι Δημάρχου Γερίου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top