Πρώτο κόμμα το κόμμα Εθνικής Ενότητας ακολουθούμενο από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το κόμμα του Λαού και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί που παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία, και στην οποία το κόμμα των εποίκων, το κόμμα Αναγέννησης προηγείται του Δημοκρατικού κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς, το οποίο δεν φαίνεται να περνά το όριο του 5% για να μπει στη «βουλή».

 Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε ο διευθυντής της εταιρείας, Μουράτ Γκεζιτζί. Όπως μεταδίδεται σε τ/κ ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η έρευνα διεξήχθη στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου με δείγμα 3.641 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών και από τις 6 «επαρχίες», όπως αναφέρεται.

 Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν γινόταν αύριο εκλογές» το 18% απάντησε το ΚΕΕ, το 12,9% το ΡΤΚ, το 12,3% το κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι, το 6,48% το ΚΚΔ, το 3,65% το κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων), το 2,78% το ΔΚ, το 0,75% το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (του Μεχμέτ Τσακιτζί), το 0,58% το κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το 0,46% το κόμμα Νέα Κύπρος. Το ποσοστό που δήλωσε ότι θα ψηφίσει οριζόντια ανέρχεται στο 9,7% ενώ ποσοστό 32,4% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν θα είναι αναποφάσιστοι/δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

 Με την αναγωγή των ποσοστών της οριζόντιας ψηφοφορίας και των αναποφάσιστων/δεν θα ψηφίσουν, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΚΕΕ 31,1%, ΡΤΚ 22,3%, κόμμα του Λαού 21,2%, το ΚΚΔ 11,2%, το κόμμα της Αναγέννησης 6,3%, το ΔΚ 4,8%, το ΚΚΑ 1,3%, το ΚΕΚ 1% και το ΚΝΚ 0,8%.

 Στην ερώτηση πως αυτοπροσδιορίζονται, οι ερωτηθέντες απάντησαν: εθνικόφρονες 33.6%, ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί 22,1%, σοσιαλδημοκράτες 20,9%, αριστεροί 18,7%, δημοκράτες 14,6%, σοσιαλιστές 10,7%, συντηρητικοί 10,4%, δεξιοί 8,97%, άλλο 1,25%.

 Στην ερώτηση ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της «ΤΔΒΚ», οι ερωτηθέντες απάντησαν: το Κυπριακό 32,8%, η υγεία 28,1%, η ακρίβεια 24,3%, η ανεργία 21,4%,η τροχαία (θανατηφόρα και ατυχήματα) 18,4%, η παιδεία 18,1%, η κομματοκρατία 16,4%, η μη παραγωγικότητα στο «δημόσιο» 13,6%, η έλλειψη προγραμματισμού 13,2%, το περιβάλλον 11,5%, το υδατικό πρόβλημα 10,2%, η διαφθορά 10,1% και άλλο 1,68%. Σημειώνεται ότι οι ερωτηθέντες μπορούσαν να απαντήσουν με περισσότερες από μία επιλογές.

 Στην ερώτηση πώς κρίνουν το επίπεδο επιτυχίας της «κυβέρνησης», οι ερωτηθέντες απάντησαν: επιτυχημένη 18,1%, μερικώς επιτυχημένη 29,2%, αποτυχημένη 28,2%, μερικώς αποτυχημένης 7,9%, ούτε αποτυχημένη ούτε επιτυχημένη 16,6%.

 Ο Μουράτ Γκεζιτζί δήλωσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ότι φαίνεται πως προκύπτει μια πεντακομματική «βουλή» και πως σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία του τον περασμένο Μάιο προκύπτει ότι σημειώνει σοβαρή ανάκαμψη το ΚΕΕ, ανάκαμψη σημειώνουν και τα ποσοστά του ΡΤΚ που πληρώνει ακόμα το φορτίο από την εποχή που ήταν στην «κυβέρνηση», όπως ανέφερε ο Γκεζιτζί.

 Πρόσθεσε δε ότι στην «κοινοβουλευτική ομάδα» του ΡΤΚ σήμερα βρίσκονται ως «βουλευτές» τέσσερις πρώην «πρωθυπουργοί» και σε κάθε επίκρισή του ως αντιπολίτευση, υπενθυμίζει από μόνο του και το τί έκανε όταν ήταν το ίδιο το ΡΤΚ στην εξουσία. Φαίνεται, είπε, ότι το ΡΤΚ έχασε το χαρακτηριστικό το να αποτελεί την έκφραση της ελπίδας για τους αναποφάσιστους.

 Ο Γκεζιτζί απέδωσε την πτώση στα ποσοστά του κόμματος του Λαού στα προβλήματα που είχε στα κεντρικά του γραφεία (παραιτήσεις στελεχών στη Λευκωσία) και στο ότι όσο εύκολα μπορεί να πάρει ψήφους από αριστερά και δεξιά, το ίδιο εύκολα μπορεί να έχει διαρροή ψήφων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ενώ ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι είναι ένα ισχυρό όνομα, στο κόμμα δεν υπάρχουν παρόμοια δυνατά ονόματα, πρόσθεσε.

 Για το ΚΚΔ, ο Μουράτ Γκεζιτζί ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως κόμμα θα κρατήσει το ποσοστό του 10% και έχει προοπτική να το ανεβάσει κι άλλο. Σημείωσε δε ότι όσο και αν ο Τ/κ ηγέτης θεωρείται ανεξάρτητος, ο κόσμος αναγνωρίζει ότι μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του ΚΚΔ υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός.

 Για το κόμμα της Αναγέννησης, είπε ότι παρ’ όλο που το ονόμασαν «το κόμμα των εκ Τουρκίας (εποίκων)» παίρνει ψήφους από το ΚΚΕ και το ΔΚ. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας του, ο Μουράτ Γκεζιτζί είπε ότι το εν λόγω κόμμα έχει αυξήσει τα ποσοστά του και ξεπέρασε, έστω αμυδρά, το όριο του 5% για να μπει στη «βουλή».

 

 Το ΔΚ, ανέφερε ο Γκεζιτζί, συνεχίζει τον κατήφορο καθώς πληρώνει τις αποτυχημένες «συγκυβερνήσεις» με το ΡΤΚ και το ΚΕΕ παλιότερα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Διαρροή καυσίμων μετά τη σύγκρουση ενός τυνησιακού και ενός κυπριακού πλοίου ανοικτά της Κορσικής
  Διαρροή καυσίμων μετά τη σύγκρουση ενός τυνησιακού και ενός κυπριακού πλοίου ανοικτά της Κορσικής Ένα τυνησιακό πλοίο, το Ulysse, και ένα κυπριακό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το CLS Virginia, συγκρούστηκαν την Κυριακή περί τις 07:30 (08:30 ώρα Κύπρου) στα ανοικτά της Κορσικής στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη διαρροή καυσίμου, ανακοίνωσε το λιμενικό.
 • Μήνυμα για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
  Μήνυμα για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης Μήνυμα συνέχισης του αγώνα για λύση και επανένωση της Κύπρου στέλνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης. Αναφέρει το ΠΣΕ στο μήνυμα του: Με την ευκαιρία της 21ης Σεπτεμβρίου, Διεθνούς Μέρας Ειρήνης το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για το ξέσπασμα πολέμων και τη συνέχιση τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάποιοι πόλεμοι μένονται εδώ και αρκετά χρόνια και δημιουργούν προϋποθέσεις για ευρύτερες και πιο καταστροφικές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την…
 • Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Πάφου
  Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Πάφου Πριν από το μεσημέρι αναμένεται να αναχωρήσουν οι 163 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα του αεροσκάφους των Σερβικών αερογραμμών που χτες το βράδυ έκανε αναγκαστική προσγείωση στον αερολιμένα Πάφου, ύστερα από ένδειξη για φωτιά στο χώρο αποσκευών.
 • Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ
  Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της εφημερίδας μας, η κλήρωση για τον διαγωνισμό της «ΓΝΩΜΗΣ» με έπαθλο 7 προσκλήσεις και για τις τρεις νύχτες του 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στην πύλη Αμμοχώστου.
 • ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών
  ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές δεν θα διακόπτεται, λόγω οφειλής, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ανακοίνωσε η Αρχή Ηλεκτρισμού. Η απόφαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση, έχει ισχύ για την περίοδο από 2 Απριλίου 2018 έως και 13 Απριλίου 2018 και αφορά όλες τις οικιακές διατιμήσεις, δηλαδή τις διατιμήσεις 01, 02 και 08. Οπως αναφέρει η ΑΗΚ, οι οικιακοί καταναλωτές, στους οποίους έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος λόγω οφειλής, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανασύνδεσης σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top