Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, επικρατούσε έντονος προβληματισμός ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.  Το καίριο ερώτημα, που επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη είναι αν μπορεί τελικά η Ευρώπη να επιβιώσει.

Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μια κρίση, η οποία οφείλεται τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία γενικότερα.  Ειδικότερα, το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο λαϊκισμός, η ακροδεξιά, το Brexit, η κλιματική αλλαγή και η άρνηση του Αμερικανού Προέδρου να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, προκαλούν έντονες συζητήσεις στον απλό κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε όλα αυτά προστίθεται και το ότι η Ευρώπη διανύει μια περίοδο θυμού και αγανάκτησης λόγω της φτώχιας, της έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, της ανεργίας, της ανασφάλειας και της απώλειας της ταυτότητας των ευρωπαίων πολιτών. 

          Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι οι πολίτες στρέφονται ενάντια στους πολιτικούς, αφού αυτοί δεν είναι πρόθυμοι να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους.  Ο λαός δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς γιατί αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς.  Όλα αυτά προέρχονται δια στόματος των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκεια τους για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από διορισμένους ή τοποθετημένους λειτουργούς χωρίς αυτοί να κατεβαίνουν στον λαό, στη βάση της κοινωνίας, για να δουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. 

          Η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών καθιστά επιτακτική ανάγκη την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών.  Χρειάζεται, επομένως, περισσότερη οργάνωση και καλύτερος συντονισμός από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Θα πρέπει, επίσης, να συνεχιστεί ο διάλογος με τους πολίτες, που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ώστε να εισακουστούν δημοκρατικά τα προβλήματα των πολιτών και να μεταφερθούν από τη βάση προς τα πάνω για λήψη αποφάσεων. 

          Το αίτημα, λοιπόν, είναι σαφές.  Ο απλός κόσμος ζητά περαιτέρω δημοκρατία, ασφάλεια, ευημερία, καλύτερη παιδεία και ευνοϊκότερα κοινωνικά μέτρα για όλους.  Οι νέοι, μας το λένε συχνά, θέλουν να γνωρίζουν τους αιρετούς, να τους μιλούν και να τους μεταφέρουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, που θα τυγχάνουν της προσοχής και της μέριμνας της πολιτικής ηγεσίας.  Όλοι μαζί θα πρέπει να δίνουμε τον δύσκολο αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας για το μέλλον της Ευρώπης και των πολιτών της.  Ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αξίες της ενωμένης Ευρώπης, τα δικαιώματα του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητά να μαθαίνει και να ενημερώνεται μέσα από έναν δομημένο διάλογο και την εμπλοκή του στα κοινά δρώμενα της κοινωνίας. 

          Το μέλλον της Ευρώπης ανήκει στους νέους και στη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.  Αυτή η πραγματικότητα καθιστά αναγκαία την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσω των οποίων οι νέοι θα βιώσουν έμπρακτα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.  Οι νέοι έχουν ιδιαίτερη κλίση προς την τεχνολογία και είναι άριστοι γνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτό το ταλέντο, την ευφυΐα, τα προσόντα και τις ικανότητες των νέων ανθρώπων. 

          Το μέλλον της Ευρώπης καθορίζεται από το μέλλον της πολιτικής συνοχής και της βελτίωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων.  Ο διάλογος με τους πολίτες, η τοπική και περιφερειακή δημοκρατία, η αποκέντρωση, η αλληλεγγύη, η επικουρικότητα, η αναλογικότητα, συνιστούν βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι Τοπικές Αρχές μπορούν να προστατέψουν τόσο τις αξίες, όσο και τους ευρωπαίους πολίτες από τους κινδύνους, που καθιστούν την Ευρώπη τον αδύνατο κρίκο στη συνείδηση των πολιτών της.  Το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες των τοπικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από το πολυεπίπεδο έργο και την προσφορά τους. 

          Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι ευρωπαίοι πολίτες, βάσει στοιχείων του ευρωβαρόμετρου, εμπιστεύονται πιο πολύ τους θεσμούς που είναι πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών.  Ας αξιοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση εμπιστοσύνης, ώστε να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, κοντά στον λαό και για τον λαό.

 

 

Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης

 

                                                                είναι Δήμαρχος Δερύνειας    

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top