Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, επικρατούσε έντονος προβληματισμός ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.  Το καίριο ερώτημα, που επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη είναι αν μπορεί τελικά η Ευρώπη να επιβιώσει.

Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μια κρίση, η οποία οφείλεται τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία γενικότερα.  Ειδικότερα, το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο λαϊκισμός, η ακροδεξιά, το Brexit, η κλιματική αλλαγή και η άρνηση του Αμερικανού Προέδρου να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, προκαλούν έντονες συζητήσεις στον απλό κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε όλα αυτά προστίθεται και το ότι η Ευρώπη διανύει μια περίοδο θυμού και αγανάκτησης λόγω της φτώχιας, της έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, της ανεργίας, της ανασφάλειας και της απώλειας της ταυτότητας των ευρωπαίων πολιτών. 

          Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι οι πολίτες στρέφονται ενάντια στους πολιτικούς, αφού αυτοί δεν είναι πρόθυμοι να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους.  Ο λαός δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς γιατί αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς.  Όλα αυτά προέρχονται δια στόματος των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκεια τους για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από διορισμένους ή τοποθετημένους λειτουργούς χωρίς αυτοί να κατεβαίνουν στον λαό, στη βάση της κοινωνίας, για να δουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. 

          Η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών καθιστά επιτακτική ανάγκη την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών.  Χρειάζεται, επομένως, περισσότερη οργάνωση και καλύτερος συντονισμός από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Θα πρέπει, επίσης, να συνεχιστεί ο διάλογος με τους πολίτες, που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ώστε να εισακουστούν δημοκρατικά τα προβλήματα των πολιτών και να μεταφερθούν από τη βάση προς τα πάνω για λήψη αποφάσεων. 

          Το αίτημα, λοιπόν, είναι σαφές.  Ο απλός κόσμος ζητά περαιτέρω δημοκρατία, ασφάλεια, ευημερία, καλύτερη παιδεία και ευνοϊκότερα κοινωνικά μέτρα για όλους.  Οι νέοι, μας το λένε συχνά, θέλουν να γνωρίζουν τους αιρετούς, να τους μιλούν και να τους μεταφέρουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, που θα τυγχάνουν της προσοχής και της μέριμνας της πολιτικής ηγεσίας.  Όλοι μαζί θα πρέπει να δίνουμε τον δύσκολο αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας για το μέλλον της Ευρώπης και των πολιτών της.  Ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αξίες της ενωμένης Ευρώπης, τα δικαιώματα του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητά να μαθαίνει και να ενημερώνεται μέσα από έναν δομημένο διάλογο και την εμπλοκή του στα κοινά δρώμενα της κοινωνίας. 

          Το μέλλον της Ευρώπης ανήκει στους νέους και στη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.  Αυτή η πραγματικότητα καθιστά αναγκαία την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσω των οποίων οι νέοι θα βιώσουν έμπρακτα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.  Οι νέοι έχουν ιδιαίτερη κλίση προς την τεχνολογία και είναι άριστοι γνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτό το ταλέντο, την ευφυΐα, τα προσόντα και τις ικανότητες των νέων ανθρώπων. 

          Το μέλλον της Ευρώπης καθορίζεται από το μέλλον της πολιτικής συνοχής και της βελτίωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων.  Ο διάλογος με τους πολίτες, η τοπική και περιφερειακή δημοκρατία, η αποκέντρωση, η αλληλεγγύη, η επικουρικότητα, η αναλογικότητα, συνιστούν βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι Τοπικές Αρχές μπορούν να προστατέψουν τόσο τις αξίες, όσο και τους ευρωπαίους πολίτες από τους κινδύνους, που καθιστούν την Ευρώπη τον αδύνατο κρίκο στη συνείδηση των πολιτών της.  Το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες των τοπικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από το πολυεπίπεδο έργο και την προσφορά τους. 

          Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι ευρωπαίοι πολίτες, βάσει στοιχείων του ευρωβαρόμετρου, εμπιστεύονται πιο πολύ τους θεσμούς που είναι πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών.  Ας αξιοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση εμπιστοσύνης, ώστε να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, κοντά στον λαό και για τον λαό.

 

 

Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης

 

                                                                είναι Δήμαρχος Δερύνειας    

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top