Μετά την απόφαση Ερτουγρούλογλου για επιβολή δασμών σε προϊόντα που προωθούνται προς τους εγκλωβισμένους, ξεκίνησε μια συζήτηση για επιβολή αντίμετρων από τη δική μας πλευρά. Γίνεται αναφορά για μείωση ή κατάργηση των κονδυλίων που παρέχει η ΕΕ στη Τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και για αλλαγή των όρων της λειτουργίας του κανονισμού της πράσινης γραμμής. 

 

Το άρθρο μου έχει στόχο να αποσαφηνίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτών των κονδυλίων  καθώς και του κανονισμού για τη πράσινη γραμμή. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ ετήσια στη τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν παρέχονται στην καλούμενη κυβέρνηση.  Αυτή η χρηματοδότηση χωρίζεται σε 4 μεγάλους τομείς με την ακόλουθη περίπου και ενδεικτικά κατανομή.  

 

23 εκατομμύρια για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης 

 

πχ.·   αγρότες και τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων 

 

     ·  μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

 

     ·   καινοτομία και παιδεία

 

       ·   διάθεση/απόρριψη ζωικών προϊόντων 

 

3.5 εκ για τη συμφιλίωση και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης  

 

Μέρος αυτού του ποσού κατατίθεται υπέρ της δικοινοτικής προσπάθειας για ανεύρεση των αγνοουμένων και ένα άλλο μέρος διατίθεται υπέρ της επιτροπής για την αναστήλωση αρχαίων μνημείων όπως εκκλησιών , τεμενών και άλλων μνημείων σε διάφορα σημεία της Κύπρου. 

 

1,5 εκ για να έλθει η Τ/κ κοινότητα πιο κοντά στην ΕΕ 

 

·         infopoint- ενημέρωση για προγράμματα κλπ. 

 

Και 5 εκ σε μηχανισμούς υποστήριξης.

 

·         Αυτό το κονδύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορα έργα εναρμόνισης και υποστήριξης των συνομιλιών και της διαδικασίας. 

 

·         Μπορεί να χρηματοδοτήσει κάποια έργα όπως το σύστημα αποχέτευσης στη Λευκωσία ή σύστημα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων Αμμοχώστου.   

 

Σημειώνεται προς χρήση κάθε ερευνητή ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ψευδοκράτους ανέρχεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η δε Τουρκία χρηματοδοτεί κατ’ έτος τα κατεχόμενα με ένα ποσό περίπου 500 εκατομμυρίων. 

 

Τέλος το ποσό των 33 εκ. ετησίως εγκρίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο  κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Τυχόν προσπάθεια μας για μείωση  ή κατάργηση του είναι πιθανόν (μάλλον βέβαιο) να μην βρει συμμάχους, ενώ είναι επίσης πιθανόν να οδηγήσει και σε κατάργηση η μείωση των κονδυλίων που παρέχονται για τους αγνοούμενους και για την επιτροπή αναστήλωσης μνημείων. Οι εποχές είναι πολύ επικίνδυνες για την ελληνοκυπριακή (και την τουρκοκυπριακή) πλευρά και δεν αντέχουν σε λάθη.  

 

Επιπρόσθετα δεν είναι αποκλειστική δική μας υπόθεση η διάθεση αυτών των ποσών.  Αν κρίνουμε βέβαια πως θα μας ωφελήσει πάρα πολύ μια τέτοια προσπάθεια ας την αναζητήσουμε. Άποψη μου είναι πως μάλλον αχρείαστο θόρυβο θα δημιουργήσουμε. Ως συνήθως θα πουν κάποιοι. Επί τούτου δεν συμφωνώ πλήρως. 

 

Τώρα όσον  αφορά τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. 

 

Στο άρθρο 9 αυτού του κανονισμού αναφέρεται ότι «η  Επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει οποιοδήποτε μέρος του κανονισμού, σε συμφωνία με την Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά πριν την τροποποίηση, η Επιτροπή διαβουλεύεται και με το Τ/Κ Εμπορικό Επιμελητήριο».  

 

Με λίγα λόγια και πάλιν δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Με πιο λίγα λόγια; Θα αναβαθμίσουμε μάλλον αυτό που υποτίθεται  επιθυμούμε να καταργήσουμε. Τέτοια λογική!  

 

Επίσης επειδή γίνεται και αναφορά για απομάκρυνση των Αγγλικών Βάσεων (υπερθεματίζω) θα ήθελα να καταγραφεί ότι στο κανονισμό για τη πράσινη γραμμή γίνεται αναφορά, σε έντεκα διαφορετικές περιπτώσεις στις αγγλικές βάσεις. Και στις έντεκα αυτές περιπτώσεις προστίθεται ο όρος «κυρίαρχες». Και αυτό τον κανονισμό τον προσυπέγραψαν αυτοί που σήμερα εμφανίζονται να τον καταδιώκουν.  

 

Νομίζω λοιπόν πως τουλάχιστο  οι λιγότεροι ικανοί να τις διώξουν είναι αυτοί που τις στερέωσαν με αυτό τον κανονισμό. 

 

Εν κατακλείδι; Μεν περιπαίζετε  τον κόσμο. Αρκετά υπέφερε!

 

  

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top