Μετά την απόφαση Ερτουγρούλογλου για επιβολή δασμών σε προϊόντα που προωθούνται προς τους εγκλωβισμένους, ξεκίνησε μια συζήτηση για επιβολή αντίμετρων από τη δική μας πλευρά. Γίνεται αναφορά για μείωση ή κατάργηση των κονδυλίων που παρέχει η ΕΕ στη Τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και για αλλαγή των όρων της λειτουργίας του κανονισμού της πράσινης γραμμής. 

 

Το άρθρο μου έχει στόχο να αποσαφηνίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτών των κονδυλίων  καθώς και του κανονισμού για τη πράσινη γραμμή. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ ετήσια στη τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν παρέχονται στην καλούμενη κυβέρνηση.  Αυτή η χρηματοδότηση χωρίζεται σε 4 μεγάλους τομείς με την ακόλουθη περίπου και ενδεικτικά κατανομή.  

 

23 εκατομμύρια για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης 

 

πχ.·   αγρότες και τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων 

 

     ·  μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

 

     ·   καινοτομία και παιδεία

 

       ·   διάθεση/απόρριψη ζωικών προϊόντων 

 

3.5 εκ για τη συμφιλίωση και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης  

 

Μέρος αυτού του ποσού κατατίθεται υπέρ της δικοινοτικής προσπάθειας για ανεύρεση των αγνοουμένων και ένα άλλο μέρος διατίθεται υπέρ της επιτροπής για την αναστήλωση αρχαίων μνημείων όπως εκκλησιών , τεμενών και άλλων μνημείων σε διάφορα σημεία της Κύπρου. 

 

1,5 εκ για να έλθει η Τ/κ κοινότητα πιο κοντά στην ΕΕ 

 

·         infopoint- ενημέρωση για προγράμματα κλπ. 

 

Και 5 εκ σε μηχανισμούς υποστήριξης.

 

·         Αυτό το κονδύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορα έργα εναρμόνισης και υποστήριξης των συνομιλιών και της διαδικασίας. 

 

·         Μπορεί να χρηματοδοτήσει κάποια έργα όπως το σύστημα αποχέτευσης στη Λευκωσία ή σύστημα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων Αμμοχώστου.   

 

Σημειώνεται προς χρήση κάθε ερευνητή ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ψευδοκράτους ανέρχεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η δε Τουρκία χρηματοδοτεί κατ’ έτος τα κατεχόμενα με ένα ποσό περίπου 500 εκατομμυρίων. 

 

Τέλος το ποσό των 33 εκ. ετησίως εγκρίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο  κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Τυχόν προσπάθεια μας για μείωση  ή κατάργηση του είναι πιθανόν (μάλλον βέβαιο) να μην βρει συμμάχους, ενώ είναι επίσης πιθανόν να οδηγήσει και σε κατάργηση η μείωση των κονδυλίων που παρέχονται για τους αγνοούμενους και για την επιτροπή αναστήλωσης μνημείων. Οι εποχές είναι πολύ επικίνδυνες για την ελληνοκυπριακή (και την τουρκοκυπριακή) πλευρά και δεν αντέχουν σε λάθη.  

 

Επιπρόσθετα δεν είναι αποκλειστική δική μας υπόθεση η διάθεση αυτών των ποσών.  Αν κρίνουμε βέβαια πως θα μας ωφελήσει πάρα πολύ μια τέτοια προσπάθεια ας την αναζητήσουμε. Άποψη μου είναι πως μάλλον αχρείαστο θόρυβο θα δημιουργήσουμε. Ως συνήθως θα πουν κάποιοι. Επί τούτου δεν συμφωνώ πλήρως. 

 

Τώρα όσον  αφορά τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. 

 

Στο άρθρο 9 αυτού του κανονισμού αναφέρεται ότι «η  Επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει οποιοδήποτε μέρος του κανονισμού, σε συμφωνία με την Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά πριν την τροποποίηση, η Επιτροπή διαβουλεύεται και με το Τ/Κ Εμπορικό Επιμελητήριο».  

 

Με λίγα λόγια και πάλιν δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Με πιο λίγα λόγια; Θα αναβαθμίσουμε μάλλον αυτό που υποτίθεται  επιθυμούμε να καταργήσουμε. Τέτοια λογική!  

 

Επίσης επειδή γίνεται και αναφορά για απομάκρυνση των Αγγλικών Βάσεων (υπερθεματίζω) θα ήθελα να καταγραφεί ότι στο κανονισμό για τη πράσινη γραμμή γίνεται αναφορά, σε έντεκα διαφορετικές περιπτώσεις στις αγγλικές βάσεις. Και στις έντεκα αυτές περιπτώσεις προστίθεται ο όρος «κυρίαρχες». Και αυτό τον κανονισμό τον προσυπέγραψαν αυτοί που σήμερα εμφανίζονται να τον καταδιώκουν.  

 

Νομίζω λοιπόν πως τουλάχιστο  οι λιγότεροι ικανοί να τις διώξουν είναι αυτοί που τις στερέωσαν με αυτό τον κανονισμό. 

 

Εν κατακλείδι; Μεν περιπαίζετε  τον κόσμο. Αρκετά υπέφερε!

 

  

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top