Τα περισσότερα σχολικά συστήματα σήμερα δίνουν έμφαση σε δύο είδη νοημοσύνης, την λογικό-μαθηματική και την γλωσσική νοημοσύνη.  Περιορίζονται κυρίως στην απόκτηση και επεξεργασία γνώσεων και σε μικρότερο βαθμό στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Είναι όμως αρκετά αυτά για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού και ολοκληρωμένου ατόμου; Μπορούμε με όσα προσφέρουμε στο σχολείο να δημιουργήσουμε επιτυχημένους και κυρίως ευτυχισμένους ανθρώπους; 

Την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα συναισθηματικής μόλυνσης. Τα παιδιά σήμερα αισθάνονται μοναξιά, κατάθλιψη, είναι πολύ πιο οξύθυμα και νευρικά, ανυπάκουα και επιθετικά. Το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο και είναι ευρέως γνωστά τα αυξανόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη βίαιη συμπεριφορά, την επιθετικότητα και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

Συνεπώς, η εκπαίδευση έχει ένα ευρύτερο και βαθύτερο ρόλο να διαδραματίσει ώστε ο μαθητής να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητές του, αλλά και ταυτόχρονα να κατανοήσει τα συναισθήματα του. Να μπορεί ακόμη να βρίσκει κίνητρα ώστε να πετυχαίνει τους στόχους του. Παράλληλα, να τον οδηγήσει στην αλληλοκατανόηση και στην βελτίωση της επικοινωνίας και συνεργασίας.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν απαραίτητα και βασικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου που επιθυμεί να ζήσει με νόημα και ουσία τη ζωή του και την ίδια στιγμή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις φουρτούνες και δυσκολίες που καθημερινά θα βρίσκει στον δρόμο του. Ακόμη, να μπορεί να μετατρέπει τις δυσκολίες και τα προβλήματα, σε ευκαιρίες ώστε να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται μέσα από αυτές.  

Εντάσσοντας τη συναισθηματική αγωγή στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά δραστηριοποιούνται κοινωνικά και αναπτύσσονται συναισθηματικά. Το σχολείο αποτελεί ένα φυσικό περιβάλλον για την εφαρμογή της συναισθηματικής νοημοσύνης, ώστε να γνωρίσουν αλλά κυρίως να εφαρμόσουν και να βιώσουν καθημερινά την αυτογνωσία, τον αυτοέλεγχο, την συνεργασία και την επίλυση συγκρούσεων. Το σχολείο αποτελεί ένα χώρο όπου πρέπει να δίνεται έμφαση στα συναισθήματα των παιδιών αντί να παραμελούνται και να καταπιέζονται.

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι μια δεξιότητα που είτε την φέρει κάποιος μαζί του είτε όχι. Η νοημοσύνη της καρδιάς δεν είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και να συνεχίσει να βελτιώνεται εφ΄ όρου ζωής. Όπως επίσης  αποδεικνύουν πολυάριθμες έρευνες που έχουν γίνει, στην καλύτερη περίπτωση ο γνωστός δείκτης νοημοσύνης (IQ) συμβάλλει κατά 20% στην οικοδόμηση μιας ευτυχισμένης ζωής. Το υπόλοιπο 80% εναπόκειται σε άλλες δυνάμεις και παράγοντες, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η συναισθηματική νοημοσύνη. 

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η νοημοσύνη της καρδιάς, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία και ευτυχία του κάθε ανθρώπου. Η βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη, ώστε να μπορέσουν να διαχειρίζονται καλύτερα τον εαυτό τους, να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, να βρίσκουν κίνητρα ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να συνεργάζονται καλύτερα τόσο στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική τους ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι μαθητές, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι συνεργάτες, αλλά πάνω απ΄ όλα καλύτεροι άνθρωποι. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν στον εαυτό τους. Άλλωστε όπως αναφέρει  ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε: «Το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυΐα. Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία. Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς. Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη».

·         Ο Θεόδωρος (Άκης)  Φ. Ηλία είναι Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

 

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top