«Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της, και συ να λείπεις!»*

 

Σκέψεις απλές, καθημερινές. Σκέψεις που προβληματίζουν τον κάθε νέο και νέα, που βιώνει την αληθινή κυπριακή πραγματικότητα και όχι την επίπλαστη, τη φτιαχτή, των αριθμών και της βιτρίνας. Μια κυπριακή πραγματικότητα βέβαια, η οποία δεν είναι ξεκομμένη από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός αναλυτής για να μπορέσεις να αντιληφθείς ότι η απαρχή όλων έγκειται στη φιλοσοφία αυτών που μας κυβερνούν, αυτών που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των λίγων, τσαλαπατώντας την αξιοπρέπεια και την ευημερία των πολλών. Δεν είναι αφελείς, είναι συνεπείς στις θέσεις τους και πιστοί στο παρόν οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της κοινωνίας, ένα μοντέλο το οποίο υπηρετούν με ευλάβεια.

 

Ζούμε σε μια χώρα όπου χιλιάδες νέοι προσπαθούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους και όμως αυτό καθίσταται ανέφικτο. Όχι γιατί έχουν υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά γιατί η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας πάντοτε στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης δήθεν «αλλαγής» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη κλπ), φροντίζει αδιάλειπτα γι’ αυτό.

 

Ζούμε στη χώρα όπου η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται ραγδαία, όπου οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί, όπου κατέχουμε την αρνητική πρωτιά στην αύξηση του ποσοστού των υποαπασχολούμενων με τους δείκτες να φτάνουν στο 13,4%, όπου η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 29,1% (5η ψηλότερη στην Ε.Ε.),  όπου η στεγαστική πολιτική για νέους έχει σχεδόν αφανιστεί και η απόκτηση στέγης είναι δικαίωμα των λίγων πλέον. Χιλιάδες νέοι εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι είτε δεν επέστρεψαν ποτέ από τις σπουδές τους, είτε αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, και όμως, τα ποσοστά ανεργίας έχουν μειωθεί και ζούμε το δικό τους «success story»!

 

Την ίδια ώρα όμως, ζούμε σε μια χώρα όπου τα φαινόμενα διαφθοράς με τις πλάτες των κυβερνώντων δεν έχουν προηγούμενο. Υπουργοί βρίσκονται πίσω από σκάνδαλα με οικονομικά συμφέροντα, άτομα με ένταλμα σύλληψης εναντίον τους καταθέτουν ως μάρτυρες στην αστυνομία και κανείς δεν τους συλλαμβάνει, χάνονται ανθρώπινες ζωές μέσα στις κεντρικές φυλακές και όλοι είναι ατάραχοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης ενός «άριστου» φίλου του, ο οποίος στο τέλος καταδικάζεται(!), η σκανδαλολογία αποτελεί μονίμως, εντέχνως ή ατέχνως, ψηλά στην ατζέντα των ειδήσεων.

 

Ζούμε στη χώρα όπου ακόμη και το «πόθεν έσχες» μερίδας αξιωματούχων τους κατατάσσει ανάμεσα στους πιο αναξιόπιστους πολίτες, όπου με μια απλή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποχαρακτηρίζεται από αρχαίο μνημείο, γη της εκκλησίας όπου θα ανεγερθεί το 14ώροφο πεντάστερο ξενοδοχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

 

Ζούμε στη χώρα, όπου την τελευταία πενταετία τα πάντα λειτουργούν κατά το δοκούν, όπου το άσπρο μπορεί εύκολα να γίνει μαύρο, φτάνει να έχεις προσβάσεις και χρήμα, όπου η είδηση για απόκτηση σκύλου από τον ΠτΔ είναι πιο σημαντική από την αποκοπή 15 εκατομμυρίων ευρώ από την κρατική φοιτητική μέριμνα σε μόλις δύο χρόνια, όπου η λέξη «δεσμεύομαι» έχει γίνει ανέκδοτο.

 

Όλα συνηγορούν προς την καθολική απαξίωση και αμφισβήτηση των πάντων. Νιώθουμε, σχεδόν αναγκασμένοι, να απεχθανόμαστε την πολιτική, να τσουβαλιάζουμε όλους τους πολιτικούς, όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους αξιωματούχους σε ένα σακούλι. Το αποτέλεσμα; Γινόμαστε δυστυχώς μέρος ενός φαύλου κύκλου, όπου θύματα είμαστε όλοι εμείς. Επιλέγουμε την αποχή από την ενημέρωση, την αποχή τα κοινά, την αποχή από το πιο ιερό δικαίωμα, αυτό της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

 

Άποψη έχουμε, ας την μετουσιώσουμε σε φωνή μέσα από την ψήφο μας. Μια φωνή η οποία θα στηρίζεται στις διαχρονικές θέσεις και πράξεις του καθενός και όχι στην εικόνα, το λαϊκισμό, την οικονομική ισχύ του υποψηφίου, και πάει λέγοντας. Είτε συμμετέχουμε είτε όχι, κάποιοι αποφασίζουν ακόμη... και σε ποια παραλία θα έχουμε πρόσβαση (βλ. πρόσφατα νομοσχέδια Υπουργικού).

 

Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας. Απάντηση υπάρχει και μπορεί να κάνει τη διαφορά, φτάνει να κάνουμε το αυτονόητο. Να αποκτήσουμε δηλαδή δικαίωμα συμμετοχής στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, να εκδώσουμε εκλογικό βιβλιάριο ή να γραφτούμε στους καταλόγους για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. 

 

*Γιάννης Ρίτσος, Γειτονιές του κόσμου 

 

 • Η Ανθούλα Μενελάου είναι Επαρχιακή Γραμματέας ΕΔΟΝ Λεμεσού

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top