Κατέχουν έγγραφα ότι τα προϊόντα που αποστέλλονται ως βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες, πωλούνται στα καταστήματα στα κατεχόμενα ή τους τα φέρνουν συγγενείς τους, ανέφερε ο «υφυπουργός εξωτερικών», Μουσταφά Λακατάμιαλι, υποστηρίζοντας ότι θα διαπιστωθεί ποιοι έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθειας.

 
Η συμφωνία "ανταλλαγής πληθυσμών" που υπογράφτηκε το 1975, όπως ο Λακατάμιαλι χαρακτηρίζει τη Συμφωνία της Βιέννης ΙΙΙ, αφορά το ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να επισκεφτεί και να φροντίσει τους Ε/κ και τους Μαρωνίτες όποτε το ήθελαν. «Δεν υπήρχε καμία πρόνοια σχετικά με τις προμήθειες. Ήταν μια πρακτική που ήρθε στην ατζέντα εκείνη την περίοδο κάτω από έκτακτες συνθήκες, συνθήκες πολέμου. Κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει αυτή την κατάσταση μέχρι το 2003 και το άνοιγμα των συνόρων», όπως είπε.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ε/κ στην Καρπασία που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία τυγχάνουν της ίδιας στήριξης όπως οι «πολίτες της ΤΔΒΚ».
 
Αναφερόμενος στη βοήθεια που μεταφέρεται, ο Λακατάμιαλι είπε ότι τα φορτηγά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μεταφέρουν από φιάλες γκαζιού, μέχρι καύσιμα και γεωργικά φάρμακα και αυτό απαγορεύεται σύμφωνα με τη «νομοθεσία» αφού τα φορτηγά μεταφέρουν αυτά τα προϊόντα χωρίς να έχουν περάσει από έλεγχο.
 
Επανέλαβε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα επιβληθούν "δασμοί" σε περίπτωση που η βοήθεια συνεχίσει να αποστέλλεται.
 
Σύμφωνα πάντα με την Γενί Ντουζέν, ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου, Σουπχί Τζοσκιούν, δήλωσε ενοχλημένος από τη δήλωση του «υπουργού εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (στο AFP) ότι όσα προϊόντα οι εγκλωβισμένοι δεν χρειάζονται, τα πουλούν στους Τ/κ, και είπε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν έχει άλλη δουλειά ο Ερτουγρούλογλου, έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει τις δύο κοινότητες, διερωτήθηκε ο Τζοσκιούν που ζήτησε από τον «υπουργό» εάν έχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του να τις δημοσιοποιήσει.
 
Ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου είπε ότι βοήθειας τυγχάνουν περίπου 270-300 άτομα και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διανέμει στην πλατεία του χωριού τη βοήθεια ανά οικογένεια ή άτομο που βρίσκεται στη λίστα που έχουν. Αυτό, πρόσθεσε, γίνεται μία φορά την εβδομάδα συνήθως Τετάρτη. Η Γενί Ντουζέν τιτλοφορεί το σχετικό δισέλιδο ρεπορτάζ «Πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια!».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι
  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι Στην ιστορία του κινήματος ειρήνης, ως μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πέρασε η σημερινή, 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
 • ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο» έλεγε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ήρθε η ώρα ως κυπριακός λαός να να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που αιματοκυλούν τους λαούς. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να τερματιστούν όλοι οι πόλεμοι, να βροντοφωνάξουμε ενάντια στη σφαγή και τους πνιγμούς αθώων παιδιών και γυναικών, ενάντια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης, την…
 • Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο
  Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα που μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία της 24ης Ιουνίου είναι 105.000, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Ντεμιρτζί.
 • Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!
  Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!  Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο μέσα από τον οποίο το Συριακό θα επιλυθεί με πολιτικά μέσα και απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
 • ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
  ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τον κάθε φιλειρηνιστή κάτοικο Κύπρου, όπως δώσει το παρών του στην Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία που διοργανώνει το ΠΣΕ τη Δευτέρα, 16 Απριλίου, ώρα 18:00 μμ έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Λευκωσία.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top