Η πρόταση της Τερέζα Μέι για μεταβατικό διάστημα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορέσει να συμφωνηθεί γρήγορα, "μόλις ο Μισέλ Μπαρνιέ αποκτήσει πολιτική εντολή να τη διαπραγματευτεί", δήλωσε σήμερα από τις  Βρυξέλλες, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέβιντ Ντέιβις, μετά την κατάληξη του 4ου γύρου συνομιλιών με την ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρέπεμψε για αυτό το σκοπό στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και το επερχόμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων υπάρχει καθοριστική πρόοδος στα ζητήματα που έχουν σημασία: "στην αύξηση της βεβαιότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να παρέχουμε διασφαλίσεις στου εταίρους μας σε σχέση με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις και να προσεγγίσουμε κάποιες από τις βασικές αρχές σε σχέση με την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία".

Σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών, ο κ. Ντέιβις είπε ότι στον 4ο γύρο υπήρξε πρόοδος για να μπορούν οι πολίτες στο μέλλον να "ζουν σε γενικές γραμμές όπως και σήμερα", ειδικά σε σχέση με την κοινωνική ασφάλιση. Αποκάλυψε δε ότι η Βρετανία έκανε μια πρόταση για το πώς θα λειτουργήσει νομικά η αμοιβαιότητα αυτής της διασφάλισης και αναμένει από την Κομισιόν να τη συζητήσει με τα κράτη μέλη.

Σε σχέση με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ, το ΗΒ προτείνει να μετατρέψει τη συμφωνία αποχώρησης σε εσωτερικό δίκαιο πλήρως και να εγγυηθεί έτσι την εφαρμογή των διαφόρων προβλέψεων. Παραδέχθηκε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το πως θα γίνεται η ερμηνεία της κοινοτικής νομοθεσίας στο μέλλον (σσ. μετά την αποχώρηση όταν δεν θα ισχύει η δικαιοδοσία του ΔΕΕ). Στην πράξη ο Ντέιβιντ Ντέιβις εξήγησε ότι όποιος διαμένει σήμερα στο ΗΒ, δεν θα χρειάζεται να περάσει από "πλήρη διαδικασία" νομιμοποίησης της παραμονής του - σε αντίθεση με τους εισερχόμενους μετά την 31η Μαρτίου 2019.

Ωστόσο ο Μισέλ Μπαρνιέ και η πλευρά τη ΕΕ, επέμεινε ότι το ΔΕΕ πρέπει να παίζει έναν απαραίτητο ρόλο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και σημείωσε ότι αυτό το σημείο αποτελεί ακόμα εμπόδιο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να ισχύει το δικαίωμα επανένωσης οικογενειών για όλα τα άτομα που βρίσκονται σήμερα στο ΗΒ και μετά το Brexit, είπε πως δεν υπάρχει συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση και πως η Βρετανία ακόμα δεν παρουσίασε ένα απλό διοικητικό σύστημα καταγραφής αυτών των πολιτών.

Ο Ντ.Ντέιβις επανέλαβε τη δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο της ΕΕ και σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του περιέγραψαν τον τρόπο με  τον οποίο θα γίνει αυτό. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, "αλλά έχουν γίνει ζωτικές συζητήσεις, που θα είναι χρήσιμες όταν θα έρθει η ώρα", είπε ο κ. Ντέιβις.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τη διαφωνία της ΕΕ στο να πληρώσει η Βρετανία μόνο για το 2019 και το 2020 και σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος για την ΕΕ είναι "όπως όλες οι συμφωνίες που αναλήφθηκαν σε επίπεδο 28 να πληρωθούν ως το τέλος σε επίπεδο 28".

Σε σχέση με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και τις επιπλοκές στη Βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία οι δύο ομάδες άρχισαν να περιγράφουν τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, ώστε να αποφευχθεί ένα "σκληρό σύνορο" και να διασφαλιστεί η συνεργασία Βορρά - Νότου, τόνισε ο Βρετανός διαπραγματευτής.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η συμφωνία για την Ιρλανδία θα πρέπει να σέβεται όλες τις προβλέψεις της συμφωνίας και όχι μόνο μερικές.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ήταν ένας ζωτικής σημασίας γύρος διαπραγματεύσεων και έρχεται μέρες μόνο μετά από μια σημαντική ομιλία της Πρωθυπουργού. Η ομιλία της Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία είχε στο επίκεντρό της την επιθυμία να υπάρξει πρόοδος αυτή την εβδομάδα και ο σκοπός της ήταν να αλλάξει τη δυναμική και να δώσει πραγματική ώθηση. Μια καθαρή και ρεαλιστική προσέγγιση που θα είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί για όλες τις πλευρές", σημείωσε ο κ. Ντέιβις.

"Η διαπραγματευτική μου ομάδα αυτή την εβδομάδα έφερε λεπτομερείς σκέψεις που υπογραμμίζουν τα ζητήματα που έκθεση η Πρωθυπουργός. Χάρις τον εποικοδομητικό τρόπο που χειρίστηκαν τις διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές, κάναμε αποφασιστική πρόοδο", τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι "άλλαξε η δυναμική" μετά την ομιλία Μέι, και πρόσθεσε ότι "καταφέραμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημεία, ενώ σε άλλα σημεία της συμφωνίας  δεν είμαστε ακόμα εκεί και θα συνεχίσουμε να συζητάμε".

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top