Η πρόταση της Τερέζα Μέι για μεταβατικό διάστημα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορέσει να συμφωνηθεί γρήγορα, "μόλις ο Μισέλ Μπαρνιέ αποκτήσει πολιτική εντολή να τη διαπραγματευτεί", δήλωσε σήμερα από τις  Βρυξέλλες, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέβιντ Ντέιβις, μετά την κατάληξη του 4ου γύρου συνομιλιών με την ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρέπεμψε για αυτό το σκοπό στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και το επερχόμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων υπάρχει καθοριστική πρόοδος στα ζητήματα που έχουν σημασία: "στην αύξηση της βεβαιότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να παρέχουμε διασφαλίσεις στου εταίρους μας σε σχέση με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις και να προσεγγίσουμε κάποιες από τις βασικές αρχές σε σχέση με την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία".

Σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών, ο κ. Ντέιβις είπε ότι στον 4ο γύρο υπήρξε πρόοδος για να μπορούν οι πολίτες στο μέλλον να "ζουν σε γενικές γραμμές όπως και σήμερα", ειδικά σε σχέση με την κοινωνική ασφάλιση. Αποκάλυψε δε ότι η Βρετανία έκανε μια πρόταση για το πώς θα λειτουργήσει νομικά η αμοιβαιότητα αυτής της διασφάλισης και αναμένει από την Κομισιόν να τη συζητήσει με τα κράτη μέλη.

Σε σχέση με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ, το ΗΒ προτείνει να μετατρέψει τη συμφωνία αποχώρησης σε εσωτερικό δίκαιο πλήρως και να εγγυηθεί έτσι την εφαρμογή των διαφόρων προβλέψεων. Παραδέχθηκε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το πως θα γίνεται η ερμηνεία της κοινοτικής νομοθεσίας στο μέλλον (σσ. μετά την αποχώρηση όταν δεν θα ισχύει η δικαιοδοσία του ΔΕΕ). Στην πράξη ο Ντέιβιντ Ντέιβις εξήγησε ότι όποιος διαμένει σήμερα στο ΗΒ, δεν θα χρειάζεται να περάσει από "πλήρη διαδικασία" νομιμοποίησης της παραμονής του - σε αντίθεση με τους εισερχόμενους μετά την 31η Μαρτίου 2019.

Ωστόσο ο Μισέλ Μπαρνιέ και η πλευρά τη ΕΕ, επέμεινε ότι το ΔΕΕ πρέπει να παίζει έναν απαραίτητο ρόλο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και σημείωσε ότι αυτό το σημείο αποτελεί ακόμα εμπόδιο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να ισχύει το δικαίωμα επανένωσης οικογενειών για όλα τα άτομα που βρίσκονται σήμερα στο ΗΒ και μετά το Brexit, είπε πως δεν υπάρχει συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση και πως η Βρετανία ακόμα δεν παρουσίασε ένα απλό διοικητικό σύστημα καταγραφής αυτών των πολιτών.

Ο Ντ.Ντέιβις επανέλαβε τη δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο της ΕΕ και σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του περιέγραψαν τον τρόπο με  τον οποίο θα γίνει αυτό. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, "αλλά έχουν γίνει ζωτικές συζητήσεις, που θα είναι χρήσιμες όταν θα έρθει η ώρα", είπε ο κ. Ντέιβις.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τη διαφωνία της ΕΕ στο να πληρώσει η Βρετανία μόνο για το 2019 και το 2020 και σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος για την ΕΕ είναι "όπως όλες οι συμφωνίες που αναλήφθηκαν σε επίπεδο 28 να πληρωθούν ως το τέλος σε επίπεδο 28".

Σε σχέση με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και τις επιπλοκές στη Βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία οι δύο ομάδες άρχισαν να περιγράφουν τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, ώστε να αποφευχθεί ένα "σκληρό σύνορο" και να διασφαλιστεί η συνεργασία Βορρά - Νότου, τόνισε ο Βρετανός διαπραγματευτής.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η συμφωνία για την Ιρλανδία θα πρέπει να σέβεται όλες τις προβλέψεις της συμφωνίας και όχι μόνο μερικές.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ήταν ένας ζωτικής σημασίας γύρος διαπραγματεύσεων και έρχεται μέρες μόνο μετά από μια σημαντική ομιλία της Πρωθυπουργού. Η ομιλία της Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία είχε στο επίκεντρό της την επιθυμία να υπάρξει πρόοδος αυτή την εβδομάδα και ο σκοπός της ήταν να αλλάξει τη δυναμική και να δώσει πραγματική ώθηση. Μια καθαρή και ρεαλιστική προσέγγιση που θα είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί για όλες τις πλευρές", σημείωσε ο κ. Ντέιβις.

"Η διαπραγματευτική μου ομάδα αυτή την εβδομάδα έφερε λεπτομερείς σκέψεις που υπογραμμίζουν τα ζητήματα που έκθεση η Πρωθυπουργός. Χάρις τον εποικοδομητικό τρόπο που χειρίστηκαν τις διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές, κάναμε αποφασιστική πρόοδο", τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι "άλλαξε η δυναμική" μετά την ομιλία Μέι, και πρόσθεσε ότι "καταφέραμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημεία, ενώ σε άλλα σημεία της συμφωνίας  δεν είμαστε ακόμα εκεί και θα συνεχίσουμε να συζητάμε".

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ! Η Κυβέρνηση ενέκρινε, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα
  ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ! Η Κυβέρνηση ενέκρινε, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα Η Κυβέρνηση ενέκρινε, κατ` αρχήν, τη συμφωνία για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ύστερα από την πρόταση που υπέβαλε η Ελληνική Τράπεζα. Σε δηλώσεις του μετά την ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η πρόταση της Ελληνικής για απόκτηση μέρους τους χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ έγινε καταρχήν αποδεκτή, υπό την προϋπόθεση της υποβολής του σχεδίου μετοχικής δομής.
 • «Λαοθάλασσες» στους δρόμους της Γαλλίας κατά του Μακρόν - Μαζική διαμαρτυρία έναντι στην πολιτική του Γάλλου προέδρου
  «Λαοθάλασσες» στους δρόμους της Γαλλίας κατά του Μακρόν - Μαζική διαμαρτυρία έναντι στην πολιτική του Γάλλου προέδρου «Λαοθάλασσες» χιλιάδων Γάλλων πολιτών κατέκλισαν χθες το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, έπειτα από την πρωτοφανή έκκληση περίπου εξήντα συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων και ενώσεων για πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απαντά εκ των προτέρων ότι «αυτό δεν θα τον σταματήσει». Οι χθεσινές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκέντρωσαν 250.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη την Γαλλία, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Στο Παρίσι, η CGT μέτρησε 80.000 διαδηλωτές, η αστυνομία 21.000, ενώ η εταιρεία…
 • Οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου συζητούν τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό
  Οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου συζητούν τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό Οι τελευταίες εξελίξεις στον Συνεργατισμό θα συζητηθούν, το πρωί, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η συζήτηση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί, συμπίπτει με την ολοκλήρωση σήμερα στις 1200 της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, η οποία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου με το άνοιγμα εικονικού δωματίου δεδομένων (Data room), το οποίο περιλαμβάνει γύρω στις 65.000 σελίδες με οικονομικά στοιχεία…
 • ΠΕΚΙΝΟ: Καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ
  ΠΕΚΙΝΟ: Καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ Ενας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα οδηγούσε μόνο στην καταστροφή την παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν σήμερα, καθώς το Πεκίνο κλιμακώνει τις επικρίσεις του στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον να επιβάλλει στα εισαγόμενα μέταλλα, που εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να συντρίψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Μετά την πίεση που άσκησαν σύμμαχοί τους, οι ΗΠΑ άφησαν ανοικτή την πόρτα για περισσότερες εξαιρέσεις από τους δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο…
 • Το Ισραήλ σύναψε συμφωνία για τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με φυσικό αέριο
  Το Ισραήλ σύναψε συμφωνία για τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με φυσικό αέριο  Το Ισραήλ σύναψε μια "ιστορική" συμφωνία για τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με φυσικό αέριο, ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top