Οι οργανώσεις μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Ευρώπη αποφάσισαν να τιμήσουν το εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Ειρήνης - που ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τις 21 Σεπτεμβρίου - ενώνοντας τις φωνές τους σε μια έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης να δώσουν περισσότερη δύναμη στον αγώνα για ειρήνη! 

Οι λαοί στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με την αυξανόμενη παγκόσμια επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, την κλιμάκωση του μιλιταρισμού, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την κούρσα για νέα, πιο εξελιγμένα και καταστροφικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου των πυρηνικών όπλων, την εγκατάσταση νέων στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών σε ξένες βάσεις, που οι ιμπεριαλιστικές (μεγάλες) δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προωθούν στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι επεμβάσεις και βίαιες επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης, οι επιθετικοί πόλεμοι και η κατοχή εναντίον χωρών και των λαών τους - πάντα υποστηριζόμενες από εκτεταμένες εκστρατείες χειραγώγησης και παραποίησης από τα ΜΜΕ - σπέρνουν το θάνατο, τον πόνο και την καταστροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, ή την Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης, της Ουκρανίας ή άλλων χωρών. 

Η δραματική κατάσταση εκατομμυρίων προσφύγων εξακολουθεί να υφίσταται για να καταγγείλει τη βαθιά απάνθρωπη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ιμπεριαλιστικών επιθετικών πολέμων. 

Ταυτοχρόνως, ο ΟΗΕ εργαλοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι αρχές του ιδρυτικου του Χάρτη παραβιάζονται, με όλο και πιο αυθαίρετα και διφορούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις ιδρυτικού του Χάρτη παραβιάζονται, με όλο και πιο αυθαίρετα και διφορούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ με τις μεγάλες δυνάμεις της και οι σύμμαχοί τους, στη φιλοδοξία τους για παγκόσμια κυριαρχία, συνιστούν οι μεγάλες απειλές κατά της ειρήνης και των λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με τη συνεχή κλιμάκωση της έντασης, των απειλών και των μέτρων πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής και οικονομικής απομόνωσης - όπως κυρώσεις και αποκλεισμοί - επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις και επιθετικότητα στις διεθνείς σχέσεις, επιδιώκουν να διασφαλίσουν τον γεωστρατηγικό έλεγχο σημαντικών περιοχών και τον έλεγχο των κύριων πηγών πρώτων υλών και να περιορίσουν ή να καταστρέψουν οποιαδήποτε χώρα θεωρούν εμπόδιο στις ηγεμονικές τους επιδιώξεις. 

Στην Ευρώπη και ως μέρος αυτής της πολεμοκάπηλης κλιμάκωσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η συνεχή και αυξημένη ένταση που προωθείται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εμφανείς με τη νέα εγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, στην εγκατάσταση των ΗΠΑ στην Ευρώπη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD ή των πυρηνικών βόμβων Β-61 και των μαχητικών αεροπλάνων που έχουν τη δυνατότητα να τα μεταφέρουν στο πλαίσιο του δόγματος πρώτου πυρηνικού πλήγματος, στα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ρόλου της ως «ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ» · μεταξύ άλλων ανησυχητικών παραδειγμάτων. 

Σήμερα, με τα υπάρχοντα όπλα, ένας νέος πόλεμος ανάλογος με τους μεγάλους παγκόσμιους πολέμους που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα θα σήμαινε την καταστροφή της Ανθρωπότητας όπως τη γνωρίζουμε. 

Στο πλαίσιο αυτό, η έγκριση, της 7ης Ιουλίου, της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη διαπραγμάτευση ενός νομικά δεσμευτικού μέσου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που οδηγεί στην πλήρη εξάλειψή τους, έχει μεγάλη σημασία – αντανακλά την προσδοκία των λαών, του παγκόσμιου κινήματος της ειρήνης και τις προσπάθειες των μη πυρηνικών κρατών, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα. 

Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Ειρήνης, απαιτούμε τον τερματισμό όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την απαγόρευση όλων των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων. 

Σε αυτήν την Διεθνή Ημέρα της Ειρήνης, καταγγέλλουμε τους φιλοπόλεμους στόχους και δράση του ΝΑΤΟ, απαιτούμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τον αγώνα κάθε λαού σε κάθε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από αυτό το πολιτικό-στρατιωτικό μπλοκ. 

Απευθύνουμε την έκκλησή μας προς όλους εκείνους που ειλικρινά υπερασπίζονται την ειρήνη να προωθήσουν και να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες που επικαλούν τη Διεθνή Ημέρα της Ειρήνης, συσπειρωμένοι γύρω από τις αρχές που διακηρύσσονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών για αυτοδιάθεση, εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, των αρχών της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, της ειρηνικής διευθέτησης των διεθνών διενέξεων, του τερματισμού όλων των μορφών εθνικής καταπίεσης, του γενικού και ελεγχόμενου αφοπλισμού, της συνεργασίας μεταξύ των λαών και των χωρών για μια νέα παγκόσμια τάξη της ειρήνης, της χειραφέτησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου της ανθρωπότητας. 

Είναι με την υπεράσπιση αυτών των αρχών που θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στις χώρες μας, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της ενότητας και της σύγκλισης στη δράση, απευθυνόμενοι σε όλους όσους συμφωνούν μαζί με αυτές για να δοθεί περισσότερη δύναμη στον αγώνα για την ειρήνη.

Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή πεποίθησή μας ότι μόνο με την προάσπιση της ειρήνης και την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων πολέμων μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των λαών της Ευρώπης, το μέλλον όλων των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 

Τέλος, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με την ευκαιρία αυτή καλεί ακόμα μια φορά τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ασχοληθούν ουσιαστικά με το κυπριακό πρόβλημα για να γίνει κατορθωτό 43 χρόνια μετά, σύσσωμος ο κυπριακός λαός να ζήσει σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας, ελεύθερος και επανενωμένος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις και εγγυητές, σε μια Κύπρο αποστρατικοποιημένη για όλους τους Κύπριους.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top