Η Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) αρχίζει από σήμερα την εφαρμογή της νέας μεθοδολογία διατιμήσεων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μια γενική μείωση γύρω στο 6% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι διατιμήσεις αυτές θα αφορούν την περίοδο μέχρι το τέλος του 2017 και το ύψος τους θα τυγχάνει αναθεώρησης από τη ΡΑΕΚ κάθε χρόνο και στη βάση των εγκεκριμένων εσόδων της ΑΗΚ.

Οι διμηνιαίοι πελάτες που είναι και οικιακοί καταναλωτές, θα λάβουν τους πρώτους λογαριασμούς με βάση τις νέες διατιμήσεις από 1 Νοεμβρίου 2017,  ενώ οι μηνιαίοι πελάτες θα λάβουν τους πρώτους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο.

Κύριος άξονας της νέας μεθόδου τιμολογήσεων είναι η αρχή της κοστοστρέφειας, που προβλέπει  ότι οι καταναλωτές θα χρεώνονται με το πραγματικό κόστος του ηλεκτρισμού τη στιγμή που το καταναλώνουν.

Οι νέες διατιμήσεις είναι 11, σε σχέση με 30 που υπήρχαν μέχρι σήμερα και η μείωση στον αριθμό έχει ως στόχο την απλοποίηση, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.

Οι νέες διατιμήσεις είναι τρεις για Οικιακούς Πελάτες (συμπεριλαμβάνεται και μια για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών), μια για Μικρούς Εμπορικούς, μια για Μικρούς Βιομηχανικούς, μια για Μικρούς Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (Seasonal Time Οf Day [STOD] Χαμηλή Τάση), μια για Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (STOD Μέση Τάση), μια για Πολύ Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (STOD Ψηλή Τάση), μια για τον Οδικό Φωτισμό, μια για την Άντληση Νερού, μια για τους Θερμοσυσσωρευτές.

Η ΑΗΚ θα καλύψει το κόστος αυξήσεων που θα είχαν κάποιες κατηγορίες

---------------------------------------------------------------------------------------

Με τη νέα μεθοδολογία υπολογίζεται ότι θα υπάρξει γενική μείωση ύψους περίπου 6% όπου, οι περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών θα ωφεληθούν από μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.  Υπάρχουν όμως κατηγορίες, όπως η διατίμηση των θερμοσυσσωρευτών, της άντλησης νερού,  του οδικού φωτισμού και των μεγάλων βιομηχανικών πελατών, για τις οποίες η εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας υπολογισμού χρέωσης της κατανάλωσης με βάση την κοστοστρέφεια θα οδηγούσε σε αυξήσεις.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ με δική της πρωτοβουλία θα αναλάβει να καλύψει η ίδια τη διαφορά που προκύπτει στις διατιμήσεις αυτές και θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος αυτό, είτε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είτε μέχρι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, όποιο από α δύο προκύψει νωρίτερα.

«Η διαφορά που θα αναλάβει η ΑΗΚ να καλύψει από την αύξηση που θα προκύψει στις συγκεκριμένες διατιμήσεις θα ανέλθει στα €5,2 εκ ανά έτος μέχρι το 2021 και τίποτα δεν θα μετακυλιστεί στους υπόλοιπους πελάτες. Θα το αναλάβει εξολοκλήρου η ΑΗΚ από την κερδοφορία της», ανέφερε. 

Για τον μέσο οικιακό καταναλωτή (με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία), η εφαρμογή των νέων διατιμήσεων θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% περίπου. Όπως είπε η κα. Παπαδοπούλου, ένα μέσο νοικοκυριό που πληρώνει περίπου €150 ευρώ τη διμηνία, θα έχει μείωση 4% περίπου, ωστόσο αν θα έχει να πληρώσει €200 η μείωση θα είναι μεγαλύτερη, αφού οι νέες διατιμήσεις πλέον δεν θα περιλαμβάνουν κλιμακωτή χρέωση που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και θα υπάρχει μια σταθερή χρέωση για όλες τις καταναλωθείσες κιλοβατώρες. Άρα όσο θα αυξάνεται ο λογαριασμός θα αυξάνεται και η μείωση.

Ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές που προκύπτουν από τη νέα τιμολόγηση είναι και η κατάργηση της χρέωσης μέγιστης ζήτησης που επιβάρυνε τους μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες. «Έτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των πελατών αυτών», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Επίσης σημείωσε ότι οι προσαρμογές στην τιμή χρέωσης στα τιμολόγια της ΑΗΚ που προκύπτουν από τη μεταβολή στη τιμή των καυσίμων διεθνώς, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται όπως και σήμερα.

Το νέο τιμολόγιο θα περιλαμβάνει αναλυτικά το κόστος για κάθε ρυθμιζόμενη δραστηριότητα της ΑΗΚ, ώστε να φαίνεται καθαρά τι στοιχίζει  η παραγωγή, η μεταφορά, η διανομή και η προμήθεια για λόγους διευκόλυνσης του ανοίγματος της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας.

Η ΑΗΚ θα προβεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη την ερχόμενη Τρίτη η ώρα 12.00 στα Κεντρική της Γραφεία, όπου θα παρουσιάσει τους νέους λογαριασμούς.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ
  Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της εφημερίδας μας, η κλήρωση για τον διαγωνισμό της «ΓΝΩΜΗΣ» με έπαθλο 7 προσκλήσεις και για τις τρεις νύχτες του 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στην πύλη Αμμοχώστου.
 • ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών
  ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές δεν θα διακόπτεται, λόγω οφειλής, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ανακοίνωσε η Αρχή Ηλεκτρισμού. Η απόφαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση, έχει ισχύ για την περίοδο από 2 Απριλίου 2018 έως και 13 Απριλίου 2018 και αφορά όλες τις οικιακές διατιμήσεις, δηλαδή τις διατιμήσεις 01, 02 και 08. Οπως αναφέρει η ΑΗΚ, οι οικιακοί καταναλωτές, στους οποίους έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος λόγω οφειλής, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανασύνδεσης σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών…
 • Το θέμα της ποσότητας αμιάντου στην τουριστική Πάφο εξετάζει η δημοτική αρχή
  Το θέμα της ποσότητας αμιάντου στην τουριστική Πάφο εξετάζει η δημοτική αρχή Μεγάλες ποσότητες αμιάντου εξακολουθούν να παραμένουν στην τουριστική Κάτω Πάφου πλησίον της παραλίας του ΣΟΔΑΠ. Την περιβαλλοντική οχληρία έφερε στο φως δημοσίευμα του Φιλελεύθερου. Oι αρμόδιες αρχές ωστόσο δηλώνουν πως έχουν επιληφθεί του θέματος και πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες απομάκρυνσης του. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2006 η Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας έδωσε άδεια σε ιδιώτη για μεταφορά μεγάλης ποσότητας αμιάντου. Όπως φαίνεται αυτή η ποσότητα αμιάντου που έπρεπε να ήταν φυλαγμένη και στην…
 • Aπέσυρε την αγωγή κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου
  Aπέσυρε την αγωγή κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου «Η Ενάγουσα Εταιρεία και εγώ προσωπικά ως Ενάγων, ζητούμε από το Σεβαστό Δικαστήριο όπως μας επιτρέψει να αποσύρουμε ανεπιφύλακτα την παρούσα αγωγή εναντίον του κ. Χριστόφια», σημειώνει ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου στη γραπτή δήλωση που κατέθεσε σήμερα ο δικηγόρος του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία αποσύρει την αγωγή του εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δήλωση του κ. Νεοφύτου κατατέθηκε ενώπιον του Δικαστή Νικόλα Σάντη στο γραφείο του και όχι σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία, στην παρουσία…
 • Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Γερίου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε σήμερα το πρωί από άγνωστο άνδρα
  Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Γερίου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε σήμερα το πρωί από άγνωστο άνδρα O Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου δέχτηκε σήμερα το πρωί άγριο ξυλοδαρμό από άγνωστο άνδρα που είχε εντοπίσει να κατεβαίνει από φορτηγό όχημα και να πετά μπάζα κοντά στη Λεωφόρο Μακαρίου στο Γέρι. Στην προσπάθειά του να του επιστήσει την προσοχή ότι η ενέργειά του δεν ήταν η ενδεδειγμένη ο άγνωστος τον εξύβρισε και τον κτύπησε. Στη συνέχεια ο άγνωστος έφυγε από τη σκηνή.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top