Κηρύσσοντας την έναρξη του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ο κ. Αναστασιάδης τόνισε «πως έχω ήσυχη τη συνείδηση μου πως έπραξα ότι ήτο ανθρωπίνως δυνατόν όχι μόνο προς εξεύρεση λύσεως αλλά και προς αποτροπή του ναυαγίου».

Για ποιο πράγμα νιώθετε ήσυχος με τη συνείδηση σας;

 1. Για το ότι θυμηθήκατε σε κάποια στιγμή την πολιτική της πρόταξης, η οποία στο παρελθόν όποτε εφαρμόστηκε, μας οδηγούσε σε αδιέξοδο με επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά;
 2. Για το ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε τη θέση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων;
 3. Για ποια αποτροπή του ναυαγίου μιλάτε; Δηλαδή, τώρα τι έχουμε; Εξελίξεις; Η επόμενη μέρα μας βρήκε χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία και με εσάς να είστε αποκλειστικά μόνος στο αφήγημα σας ότι για όλα φταίει η Τουρκία.
 4. Ας μας εξηγήσετε, τι κέρδισε η Κύπρος από την έντονη και ανοιχτή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη; Ή με όλο αυτό το ρεζίλεμα με τα πρακτικά;
 5. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι δημιουργούνται νέα τετελεσμένα αναφορικά με τους Μαρωνίτες, το Βαρώσι και την αναβάθμιση της οικονομικής ενίσχυσης της επιτροπής περιουσιών;
 6. Δώσατε ή όχι εντολή για πάγωμα της λειτουργίας των Τεχνικών Επιτροπών;
 7. Τι πρωτοβουλίες αναλάβατε έμπρακτα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να νιώθετε ήσυχος με τη συνείδηση σας;
 8. Πώς, έστω και τώρα, αξιοποιείτε το πλαίσιο Γκουτέρες, που περιλαμβάνει τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης και τη  δραστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων και πλήρη αποχώρησή τους μέσα σε δύο χρόνια;

Ο λαός μας κουράστηκε με τις προεκλογικές φιέστες. Χόρτασε με τα δεσμεύομαι και τα μεγάλα λόγια. Η συνείδηση σας, όσο ήσυχη και αν θεωρείτε ότι είναι, πλέον έχει ταυτιστεί με την αναξιοπιστία. Όχι μόνο στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και διεθνώς. Απλά ακόμη αναμένουμε Ο.Η.Ε και Ε.Ε. να επιρρίψουν ευθύνες στην Τουρκία.

Ό,τι και να λέτε κ. Αναστασιάδη, η επόμενη μέρα μας βρίσκει με τη συνέχιση της παρουσίας 40 χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και της ντε φάκτο διχοτόμησης. Ο προσφυγικός κόσμος περιμένει ακόμα την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες του και η Τουρκία ακολουθεί με συνέπεια  την πολιτική της ενσωμάτωσης των κατεχομένων σε πολλά επίπεδα.

Τα μεγαλόστομα συνθήματα μας κατέστρεψαν. Ας πάψουμε να υποθηκεύουμε το μέλλον του τόπου στην καρέκλα της εξουσίας. Δε μπορεί ένας Προέδρος να συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και να ρισκάρει μέχρι και το δίκαιο μας με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να κερδίσει εκλογές.

Οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και ο άκρατος λαϊκισμός μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Να απομακρυνθούμε από τη λύση και δυστυχώς ο κίνδυνος για οριστικοποίηση της διχοτόμησης να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Είναι λυπηρό για τον τόπο και το λαό μας να βλέπεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάζεται ανέτοιμος να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αποτροπή των τετελεσμένων, λέγοντας μας ότι νιώθει καλά με τη συνείδηση του. Νιώθοντας καλά με την υφιστάμενη επικίνδυνη και ανησυχητική κατάσταση στο Κυπριακό.  

 • Ο Χάρης Καράμανος  είναι μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top