Κηρύσσοντας την έναρξη του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ο κ. Αναστασιάδης τόνισε «πως έχω ήσυχη τη συνείδηση μου πως έπραξα ότι ήτο ανθρωπίνως δυνατόν όχι μόνο προς εξεύρεση λύσεως αλλά και προς αποτροπή του ναυαγίου».

Για ποιο πράγμα νιώθετε ήσυχος με τη συνείδηση σας;

 1. Για το ότι θυμηθήκατε σε κάποια στιγμή την πολιτική της πρόταξης, η οποία στο παρελθόν όποτε εφαρμόστηκε, μας οδηγούσε σε αδιέξοδο με επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά;
 2. Για το ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε τη θέση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων;
 3. Για ποια αποτροπή του ναυαγίου μιλάτε; Δηλαδή, τώρα τι έχουμε; Εξελίξεις; Η επόμενη μέρα μας βρήκε χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία και με εσάς να είστε αποκλειστικά μόνος στο αφήγημα σας ότι για όλα φταίει η Τουρκία.
 4. Ας μας εξηγήσετε, τι κέρδισε η Κύπρος από την έντονη και ανοιχτή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη; Ή με όλο αυτό το ρεζίλεμα με τα πρακτικά;
 5. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι δημιουργούνται νέα τετελεσμένα αναφορικά με τους Μαρωνίτες, το Βαρώσι και την αναβάθμιση της οικονομικής ενίσχυσης της επιτροπής περιουσιών;
 6. Δώσατε ή όχι εντολή για πάγωμα της λειτουργίας των Τεχνικών Επιτροπών;
 7. Τι πρωτοβουλίες αναλάβατε έμπρακτα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να νιώθετε ήσυχος με τη συνείδηση σας;
 8. Πώς, έστω και τώρα, αξιοποιείτε το πλαίσιο Γκουτέρες, που περιλαμβάνει τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης και τη  δραστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων και πλήρη αποχώρησή τους μέσα σε δύο χρόνια;

Ο λαός μας κουράστηκε με τις προεκλογικές φιέστες. Χόρτασε με τα δεσμεύομαι και τα μεγάλα λόγια. Η συνείδηση σας, όσο ήσυχη και αν θεωρείτε ότι είναι, πλέον έχει ταυτιστεί με την αναξιοπιστία. Όχι μόνο στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και διεθνώς. Απλά ακόμη αναμένουμε Ο.Η.Ε και Ε.Ε. να επιρρίψουν ευθύνες στην Τουρκία.

Ό,τι και να λέτε κ. Αναστασιάδη, η επόμενη μέρα μας βρίσκει με τη συνέχιση της παρουσίας 40 χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και της ντε φάκτο διχοτόμησης. Ο προσφυγικός κόσμος περιμένει ακόμα την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες του και η Τουρκία ακολουθεί με συνέπεια  την πολιτική της ενσωμάτωσης των κατεχομένων σε πολλά επίπεδα.

Τα μεγαλόστομα συνθήματα μας κατέστρεψαν. Ας πάψουμε να υποθηκεύουμε το μέλλον του τόπου στην καρέκλα της εξουσίας. Δε μπορεί ένας Προέδρος να συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και να ρισκάρει μέχρι και το δίκαιο μας με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να κερδίσει εκλογές.

Οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και ο άκρατος λαϊκισμός μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Να απομακρυνθούμε από τη λύση και δυστυχώς ο κίνδυνος για οριστικοποίηση της διχοτόμησης να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Είναι λυπηρό για τον τόπο και το λαό μας να βλέπεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάζεται ανέτοιμος να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αποτροπή των τετελεσμένων, λέγοντας μας ότι νιώθει καλά με τη συνείδηση του. Νιώθοντας καλά με την υφιστάμενη επικίνδυνη και ανησυχητική κατάσταση στο Κυπριακό.  

 • Ο Χάρης Καράμανος  είναι μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top