Για σχεδόν τρία λεπτά η μέρα θα γίνει νύχτα σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται τη Δευτέρα με ανυπομονησία η Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη, ένα φαινόμενο που έχει να συμβεί εδώ και ένα αιώνα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, τεράστια είναι η κινητοποίηση των αμερικανικών Αρχών, καθώς αναμένεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μεταβούν στην περιοχή όπου η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι κατά 100% ορατή.

Η ολική έκλειψη ηλίου θα διαπεράσει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 100 χρόνια όλη την έκταση των ΗΠΑ και θα είναι ορατή στην ολότητά της σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ από το Σαλέμ του Όρεγκον, προς τις ανατολικές στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Αν και μερικώς το φαινόμενο θα είναι ορατό από πολλές άλλες περιοχές, η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στις εν λόγω περιοχές για 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, όταν το φεγγάρι θα καλύψει εντελώς τον ήλιο, επιτρέποντας στο πανέμορφο ηλιακό στέμμα να λάμψει στο σκοτεινό πλέον ουρανό από τον οποίο θα ξεπροβάλουν τα αστέρια και οι πλανήτες.

Η `Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη`,  όπως ονομάστηκε, προκαλεί τεράστιο ενθουσιασμό στις ΗΠΑ. Εδώ και μήνες έχουν δημιουργηθεί πολλές ιστοσελίδες οι οποίες προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες στο κοινό για παρατήρηση του φαινομένου με ασφαλή τρόπο.

Επίσης, η ΝΑΣΑ έχει ήδη ετοιμάσει ειδική ιστοσελίδα για το φαινόμενο, όπου δίδονται όλες οι πληροφορίες τόσο στο κοινό όσο και στους επιστήμονες. https://eclipse2017.nasa.gov/

Παράλληλα, όμως, η έκλειψη προκαλεί πονοκέφαλο στις αμερικανικές Αρχές, καθώς οι περιοχές όπου θα εμφανιστεί το φαινόμενο άρχισαν να κατακλύζονται από εκατομμύρια κόσμου.

Συγκεκριμένα, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αναμένεται πως 7.5 εκατομμύρια άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στη ζώνη 70 μιλίων όπου το φαινόμενο θα είναι κατά 100% ορατό.

Για παράδειγμα, στο Όρεγκον, μια πόλη με πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων, θα ‘εισβάλουν’ τουλάχιστον ακόμη ένα εκατομμύριο άνθρωποι, λάτρεις του φαινομένου.

Ήδη, σε μερικές περιοχές οι Αρχές έχουν διορίσει  ‘συντονιστές έκλειψης’ που θα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της όσο το δυνατόν ομαλότερης έκβασης. 

Οι τοπικές Αρχές έχουν ενοικιάσει υπαίθριες κινητές τουαλέτες, ενώ η αστυνομία καλεί το κοινό να μεταβεί εφοδιασμένο με τρόφιμα, νερό, κτλ. Την ίδια ώρα, αναμένουν ότι οι ουρές των αυτοκινήτων θα φθάσουν τα δεκάδες χιλιόμετρα.

 Τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι ήδη κρατημένα από τον Ιούνιο και η μόνη διαμονή που είναι ακόμη διαθέσιμη αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, φθάνοντας ακόμη και τα 1,000 δολάρια το βράδυ, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Η αστυνομία προειδοποιεί όλους όσοι δεν έχουν φροντίσει για τη διαμονή τους έγκαιρα, ότι πολύ πιθανόν να αναγκαστούν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους.

Η έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, κρύβοντας τον ηλιακό δίσκο και το φως του για μερικά λεπτά, βυθίζοντας έτσι την περιοχή στο σκοτάδι.

Έκλειψη ηλίου, ωστόσο μερική και όχι ολική, θα είναι ορατή και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στη Δυτική Ευρώπη, (Ισλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία), τη Βόρειο και Νότιο Αμερική και την Αφρική.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, η ολική έκλειψη είναι η σημαντικότερη και συγκλονιστικότερη από τις υπόλοιπες ηλιακές εκλείψεις  (ολική, μερική, δακτυλιοειδή) αφού κατά τη διάρκεια της σκοτεινιάζει ο ουρανός και επίσης γίνονται πολλές παρατηρήσεις.

 

«Η σπουδαιότερη είναι επιβεβαίωση των θεωριών της Σχετικότητας του Αϊνστάιν περί καμπυλότητας του χώρου που έγινε κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου», καταλήγει ο κ. Φάκας.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top