Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον λαό της Κούβας επέδωσαν σήμερα η ΠΕΟ μαζί με τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ως μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), η οποία έχει προκηρύξει την 26η Ιουλίου ως ημέρα έκφρασης αλληλεγγύης των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο με το λαό της Κούβας και ενάντια στον οικονομικό αποκλεισμό που εδώ και δεκαετίες επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών οργανώσεων DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOPE-SEN, DAU-SEN, επισκέφθηκαν σήμερα στην μία μετά το μεσημέρι τον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο Aramís Fuente Hernández, στην οικία του στο Στρόβολο, όπου εξέφρασαν την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προς το λαό της Κούβας και επέδωσαν το σχετικό ψήφισμα.

Ο Πρέσβης της Κούβας από την πλευρά του εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στο δίκαιο αγώνα ολόκληρου του κυπριακού λαού, όπως τόνισε, και υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, κάνοντας αναφορά στους εορτασμούς των 55 χρόνων διπλωματικών σχέσεων που συμπληρώθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Στο ψήφισμα που επιδόθηκε κατά τη συνάντηση με τον Κουβανό Πρέσβη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΠΣΟ, εκφράζουν την ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προς την εργατική τάξη και τον λαό της Κούβας.

«Ο κουβανικός λαός παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν ο αποκλεισμός και οι  ιμπεριαλιστικές προκλήσεις συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα του οικοδομώντας μια  κοινωνία βασισμένη στις αρχές της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού» σημειώνεται στο ψήφισμα.

«Ο οικονομικός αποκλεισμός, που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ επιβάλλουν στην Κούβα εδώ και δεκαετίες, παρά την ισχυρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της χώρας και έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι ο τομέας των φαρμάκων» προστίθεται.

Γίνεται επίσης αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες, όπως αναφέρεται, «σηματοδοτούν μια νέα περίοδο περαιτέρω έντασης και επιθετικότητας σε βάρος του λαού και των εργαζομένων της Κούβας και προσπάθειας υπονόμευσης και επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας».

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και με όλες τις δυνάμεις στον κόσμο που στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κούβας και απαιτούμε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον άμεσο τερματισμό του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού καθώς και την  χωρίς όρους επιστροφή του Γκουαντάναμο και τον σεβασμό της κυριαρχίας του κουβανικού κράτους» τονίζεται στο ψήφισμα των συντεχνιών.

Επίσης καταδικάζονται οι «προσπάθειες για παρέμβαση με διάφορα προσχήματα στα εσωτερικά της Κούβας με στόχο τις ιδέες της σοσιαλιστικής επανάστασης» και τονίζεται πως «ο λαός της Κούβας έχει το δικαίωμα να καθορίζει και να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του χωρίς ξένες επεμβάσεις».

Οι οργανώσεις χαιρετίζουν τους αγώνες του κουβανικού λαού για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του.

«Σήμερα η Κούβα παραμένει με τον ηρωισμό και την άρνηση για υποταγή φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για τα δίκαια τους. Η Κούβα και οι ηγετικές μορφές της επανάστασης, ο Φιντέλ, ο Τσέ και τόσοι άλλοι ήρωες της επανάστασης εξακολουθούν να εμπνέουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, αποτελούν φάρο ελπίδας για πολλούς λαούς και μας ενθαρρύνουν να συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Η Κούβα δεν είναι μόνη» καταλήγει το ψήφισμα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ
  Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της εφημερίδας μας, η κλήρωση για τον διαγωνισμό της «ΓΝΩΜΗΣ» με έπαθλο 7 προσκλήσεις και για τις τρεις νύχτες του 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στην πύλη Αμμοχώστου.
 • ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών
  ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές δεν θα διακόπτεται, λόγω οφειλής, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ανακοίνωσε η Αρχή Ηλεκτρισμού. Η απόφαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση, έχει ισχύ για την περίοδο από 2 Απριλίου 2018 έως και 13 Απριλίου 2018 και αφορά όλες τις οικιακές διατιμήσεις, δηλαδή τις διατιμήσεις 01, 02 και 08. Οπως αναφέρει η ΑΗΚ, οι οικιακοί καταναλωτές, στους οποίους έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος λόγω οφειλής, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανασύνδεσης σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών…
 • Το θέμα της ποσότητας αμιάντου στην τουριστική Πάφο εξετάζει η δημοτική αρχή
  Το θέμα της ποσότητας αμιάντου στην τουριστική Πάφο εξετάζει η δημοτική αρχή Μεγάλες ποσότητες αμιάντου εξακολουθούν να παραμένουν στην τουριστική Κάτω Πάφου πλησίον της παραλίας του ΣΟΔΑΠ. Την περιβαλλοντική οχληρία έφερε στο φως δημοσίευμα του Φιλελεύθερου. Oι αρμόδιες αρχές ωστόσο δηλώνουν πως έχουν επιληφθεί του θέματος και πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες απομάκρυνσης του. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2006 η Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας έδωσε άδεια σε ιδιώτη για μεταφορά μεγάλης ποσότητας αμιάντου. Όπως φαίνεται αυτή η ποσότητα αμιάντου που έπρεπε να ήταν φυλαγμένη και στην…
 • Aπέσυρε την αγωγή κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου
  Aπέσυρε την αγωγή κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου «Η Ενάγουσα Εταιρεία και εγώ προσωπικά ως Ενάγων, ζητούμε από το Σεβαστό Δικαστήριο όπως μας επιτρέψει να αποσύρουμε ανεπιφύλακτα την παρούσα αγωγή εναντίον του κ. Χριστόφια», σημειώνει ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου στη γραπτή δήλωση που κατέθεσε σήμερα ο δικηγόρος του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία αποσύρει την αγωγή του εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δήλωση του κ. Νεοφύτου κατατέθηκε ενώπιον του Δικαστή Νικόλα Σάντη στο γραφείο του και όχι σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία, στην παρουσία…
 • Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Γερίου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε σήμερα το πρωί από άγνωστο άνδρα
  Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Γερίου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε σήμερα το πρωί από άγνωστο άνδρα O Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου δέχτηκε σήμερα το πρωί άγριο ξυλοδαρμό από άγνωστο άνδρα που είχε εντοπίσει να κατεβαίνει από φορτηγό όχημα και να πετά μπάζα κοντά στη Λεωφόρο Μακαρίου στο Γέρι. Στην προσπάθειά του να του επιστήσει την προσοχή ότι η ενέργειά του δεν ήταν η ενδεδειγμένη ο άγνωστος τον εξύβρισε και τον κτύπησε. Στη συνέχεια ο άγνωστος έφυγε από τη σκηνή.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top