Οι στιγμές είναι κρίσιμες, όμως παρόλη την απογοήτευση, οφείλουμε να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή, είπε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι προς το παρόν, δεν έχουμε ενημέρωση για το τι έγινε χτες βράδυ στο Κραν Μοντάνα.

Σε ομιλία του στο 30ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ , ανέφερε ότι "θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα για το αποτέλεσμα αφού ενημερωθούμε".

"Είναι όμως προφανές ότι η Τουρκία επέμενε σε απαράδεκτες απαιτήσεις. Έχει σημασία να μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Τι θα πούν οι τρίτοι και ειδικά ο ΟΗΕ γι΄αυτό που έγινε", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στο κοινό είπε πως "ήθελα απόψε να σταθώ απέναντι σας και να σας ανακοινώσω ότι στην Ελβετία πετύχαμε κάτι. Ήθελα να σταθώ απέναντι σας και να σας πω ότι η ελπίδα για λύση, επανένωση και ειρήνη δυνάμωσε, γιγαντώνεται και σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά. Ήθελα απόψε να περάσω από το δικοινοτικό στέκι του Φεστιβάλ και να ζητήσω από τους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους νέους να ετοιμαστούν για να ζήσουν την επόμενη μέρα, τη μέρα της λύσης. Ήθελα να δω στο βλέμμα τους την ελπίδα να δικαιώνεται. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν στάθηκε δυνατόν να γίνουν".

Σημειώνοντας ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, είπε ότι "η απειλή του κ.Τσαβούσογλου για αναζήτηση λύσης έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρη και σαφής".

Ο λαός μας θα νικήσει, είπε, αν παλέψει ενωμένος για τον κοινό του στόχο: για την επανένωση του τόπου - για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις, λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο λαός μας, συνέχισε, θα δώσει τη μάχη αυτή με την ΕΔΟΝ στην πρώτη γραμμή. Το 30ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, είπε, επαναβεβαιώνει ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχει ελπίδα, επειδή υπάρχει η ΕΔΟΝ.

"Είμαστε περήφανοι για την ΕΔΟΝ. Από τις χιλιάδες καρδιές που στρατεύονται μαζί μας στην πάλη, που στρατεύονται στην ΕΔΟΝ παίρνουμε δύναμη για να τολμούμε. Τολμήσαμε να αμφισβητήσουμε όσους ήθελαν και θέλουν το λαό μας να ζήσει χωριστά. Τολμήσαμε να πούμε ότι μαζί πρέπει να παλέψουμε για το κοινό μας κράτος, την κοινή μας πατρίδα, το κοινό μας αύριο. Μόνο το ΑΚΕΛ, διαχρονικά, επέμενε σε αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Οι αντιφάσεις και οι παλινδρομήσεις κάποιων, ο αρνητισμός άλλων κατέστησε την επίλυση του Κυπριακού πολύ πιο δύσκολη", πρόσθεσε.

Όπως το 1974 χτίσαμε την ελπίδα πάνω στα ερείπια μαζί με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που θέλουν λύση, είπε, έτσι θα κάνουμε και σήμερα - θα σμίξουμε τα χέρια μαζί τους και θα βροντοφωνάξουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο, χρωστούμε στη νέα γενιά Κύπρο ειρηνική. Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη.

"Της χρωστούμε όμως και μια Κύπρο στην οποία να έχει μέλλον, στην οποία να μπορεί να ζήσει. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού κούρεψε την ελπίδα των νέων ανθρώπων για αξιοπρεπή ζωή στον τόπο που τους γέννησε. Δουλειές δίχως δικαιώματα, δουλειές για τρία ευρώ την ώρα, δουλειές δίχως προοπτική, δουλειές δίχως καμιά απολύτως ασφάλεια. Ζωή δίχως αξιοπρέπεια. Σκάνδαλα, διαφθορά και διαπλοκή. Είναι όλα αυτά που κάνουν τους νέους να αποστρέφονται την πολιτική", πρόσθεσε.

Όμως, συνέχισε, όσοι είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπερ της πολιτικής που τους επιβάλλεται, όπως είπε ο Μπρεχτ. "Καλούμε τους νέους ανθρώπους να δώσουν μαζί μας τη μάχη για να αλλάξει η κατάσταση. Να γυρίσουν την πλάτη στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Να μην πέσουν στην παγίδα των «δεσμεύομαι». Να μην πιστέψουν ούτε αυτούς που με τις ακραίες του θέσεις μπορούν να καταστούν επικίνδυνοι για τον τόπο και το λαό. Να μην πιστέψουν ούτε εκείνους που νομίζουν ότι τους χρωστούμε την καρέκλα, τους χρωστούμε την εξουσία και σε αυτό το βωμό θυσιάζουν τα πάντα", σημείωσε.

Εμείς έχουμε όραμα, είπε ο κ. Κυπριανού, που πάει πολύ μακρύτερα από τις εκλογικές αναμετρήσεις, από τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll. "Έχουμε όραμα για το αύριο. Κουβαλούμε 90 χρόνια ένδοξης και τιμημένης Ιστορίας. Κουβαλούμε 90 και πλέον χρόνια αγώνων. Όμως η Ιστορία είναι μπροστά μας. Και πρέπει να την κερδίσουμε", πρόσθεσε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ
  Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.
 • ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία
  ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, τονίζει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της σημερινής 92ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ), συνεχιστής του οποίου είναι το Ανορθωτικό Κόμμα Κυπρίων Εργαζομένων (ΑΚΕΛ).
 • Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης
  Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης Aνακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Βετεράνου στελέχους του Κόμματος Χρίστου Κουρτελλάρη: "Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τον θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Χρίστου Κουρτελλάρη. Ο Χρίστος Κουρτελλάρης γεννήθηκε το 1919 στους Εργάτες. Εντάχθηκε στις γραμμές του εργατικού κινήματος από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το 1940 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Μπήκε στο δρόμο της βιοπάλης σχεδόν από παιδί και στρατεύτηκε στο δρόμο του αγώνα τον οποίο δεν…
 • Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία
  Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ανέλυσε το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και τα μηνύματα που μέσω του στάλθηκαν στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα το Επαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε σε μια αποτίμηση της δράσης και της παρουσίας του πριν και κατά τη διάρκεια του 31ου ΠΦΝΦ, επαναβεβαιώνοντας τη θέληση του, να συνεχίσει…
 • Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ
  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξελέγη στη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, επικρατώντας του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούτα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Κεντρικής Επιτροπής, Φύτο Κωνσταντίνου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους ή 63,96%. Ο Μαρίνος Μουσιούτας έλαβε ποσοστό 36,04%.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top