Ήρθε η ώρα του 30ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ. Σε πείσμα των καιρών, προτείνουμε κόντρα στο σάπιο σύστημα που μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, που γεννά τις κρίσεις, τον πόλεμο, το φασισμό και το ρατσισμό, που κρατά την πατρίδα μας μοιρασμένη, το Φεστιβάλ που αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμου. Πολύ συνειδητά επιλέξαμε το 30ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, να έχει ως σύνθημα την έγνοια μας για το αύριο, που θα κερδηθεί μέσα από τους αγώνες του σήμερα. «Με το βλέμμα στο μέλλον, αλλάζουμε το παρόν».

Μετά από ένα μήνα 36 πολύμορφων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, απομένει η κορύφωση στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, 5 – 6 – 7 Ιουλίου. Ήρθε η ώρα του Παγκύπριου Φεστιβάλ λοιπόν! Μέσα από το κορυφαίο Φεστιβάλ Πολιτισμού του τόπου μας, που φτιάχνεται από την εθελοντική δουλειά και το μεράκι εκατοντάδων ΕΔΟΝιτών και ΕΔΟΝίτισσων, θα έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με όλο το φάσμα της δράσης μας.

Τέσσερις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μπουάτ, Παιδότοπος) στις οποίες θα παρελαύνουν 107 ελλαδίτες και κύπριοι μουσικοί, 156 χορευτές, 7 ηθοποιοί, ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα. Μεταξύ των μουσικών ξεχωρίζουν οι Πάνος Κατσιμίχα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης και Παυλίνα Βουλγαράκη. Θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στο μοναδικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου με τους Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη και Ασπασία Στρατηγού.

Γωνιά Τεχνών με 9 εικαστικούς (ζωγράφους, χαράκτες, γλύπτες) που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους με έκθεση πινάκων ζωγραφικής και θα δείξουν στον επισκέπτη πως δημιουργούν ένα πίνακα, ένα γλυπτό, ένα χαρακτικό.

Πέντε θεματικά κέντρα παρουσίασης των θέσεων μας για το Κυπριακό, τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της δεξιάς που ήταν αρκετά, την πάλη μας ενάντια στον εθνικισμό και το νεοφασισμό και το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Γωνιά Αθλητισμού στην οποία θα περάσουν 27 αθλητές με τις σχολές τους και θα παρουσιάσουν capoeira, judo, sambo, karate, zumba και taekwondo.

Στέκια των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων, που θα προβάλλουν τις θέσεις και τη δράση τους, αλλά θα αποτελούν χώρους δημιουργικής ενασχόλησης, ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων.

Δικοινοτικό Στέκι με την παρουσία δεκάδων συναγωνιστών μας τουρκοκύπριων, με τους οποίους μοιραζόμαστε την κοινή μας έγνοια για απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας.

Διεθνούπολη με 17 αδελφές μας οργανώσεις από όλο τον κόσμο στη διάθεση του επισκέπτη για ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για την πάλη των νέων στις χώρες τους. Σπουδαίας σημασίας θα είναι η παρουσία της κόρης του μεγάλου επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιδας Γκεβάρα, με την οποία θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να κουβεντιάσει και να ανταλλάξει απόψεις για την Κούβα και την κατάσταση διεθνώς.

Περίπτερο της εφημερίδας της ΕΔΟΝ «Νεολαία», της μοναδικής νεολαιίστικης έντυπης εφημερίδας.

Χώρος με 17 εθελοντικές οργανώσεις που έχει κάποιος την ευκαιρία να έρθει σε επαφή μαζί τους, σε διάφορους τομείς, μαζικοί φορείς νεολαίας, γυναικών, αγροτών, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις.

Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης με τους 21 τεχνίτες και παραγωγούς των παραδοσιακών εδεσμάτων και άλλων υλικών σε μια προσπάθεια γνωριμίας και διατήρησης από τους νέους της κυπριακής κουλτούρας.

Τρεις θεματικές συζητήσεις για την κοινή κυπριακή διάλεκτο ελληνοκυπρίων – τουρκοκυπρίων, για τα δικαιώματα των παιδιών και για την κατάσταση στην Κούβα.

Βιβλιοπωλεία, στα οποία μπορεί ο καθένας να βρει καταφύγιο στο βιβλίο της αρεσκείας του, λογοτεχνικό, ιδεολογικό, ιστορικό και άλλο βιβλίο.

Τα παιδιά, που έχουν το δικό τους χώρο, τον Παιδότοπο, με παιχνίδια, φουσκωτό και άλλες εκπλήξεις.

Μια ολόκληρη Πολιτεία πολιτισμού, τέχνης και πολιτικής ζύμωσης είναι έτοιμη να σε υποδεχτεί. Με λαϊκές τιμές και στην είσοδο και στα φαγητά – ποτά εντός του Φεστιβάλ. Όπως μόνο η ΕΔΟΝ ξέρει και μπορεί.

Σας περιμένουμε στο 30ο Φεστιβάλ… να γράψουμε μαζί ιστορία!

Χρίστος Χριστόφιας

Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top