Της Σταυρούλας ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Στις 16 του Ιούνη ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Παράλληλα ψηφίστηκε ο νόμος για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί που διέπουν κυρίως τα εργασιακά ζητήματα και αφορούν στη μετάβαση του υφιστάμενου προσωπικού αλλά και στην πρόσληψη νέου, στον αυτονομημένο οργανισμό.  

Σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου όπως αναφέρει η Εισηγητική Έκθεση  είναι η διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓεΣΥ, έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δικαιούχων για ισότιμη μεταχείριση και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας.  Ενός ΓεΣΥ που θα αποτελέσει τη βάση για την εισαγωγή ενός καθολικού, ισότιμου και δίκαιου, κοινωνικού αλληλέγγυου και οικονομικά βιώσιμου συστήματος υγείας.  

Για ένα τέτοιο ΓεΣΥ αγωνίστηκε το ΑΚΕΛ διαχρονικά, από το 1960.  Για ένα τέτοιο ΓεΣΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την εφαρμογή του, το οποίο χρονικά τοποθετείται την 1η του Ιούνη 2020. Με τη ψήφιση των νομοσχεδίων δεν φτάσαμε στον προορισμό, ήταν μόνο ένας σημαντικός σταθμός. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και ιδιαίτερα δύσκολο.  Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάρα πολλά, ώστε η αυτονόμηση να πετύχει.  Τα δημόσια νοσηλευτήρια χρειάζονται έμπρακτη στήριξη για να καταστούν ανταγωνιστικά.  Χρειάζονται, εκσυγχρονισμό για να γίνουν ευέλικτα στο χειρισμό των διοικητικών ζητημάτων, χωρίς να ξεπουλιούνται κεκτημένα των εργαζομένων, υφιστάμενων αλλά και των νέων που θα προσληφθούν. Το ΑΚΕΛ επέμεινε σε αρχές που αφορούσαν τους εργαζομένους και κατάθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις/τροποποιήσεις.  Κάποιες έγιναν αποδεκτές και κάποιες όχι.  Ο αγώνας θα είναι συνεχής.  Οι λειτουργοί υγείας αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να εργάζονται μέσα σε ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν και τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.  

Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας δεν θα σταματήσουν να πολεμούν το μονοασφαλιστικό συστήματος υγείας.  Και δεν είναι οι μόνες.  Έχουμε την αντίδραση εντός κυβέρνησης, μην ξεχνούμε τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και την αρχική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για πολυασφαλιστικό, τις παλινδρομήσεις του ίδιου και της κυβέρνησης του, των τελευταίων 4 χρόνων.  Η πίεση που άσκησε προς τη σωστή κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ, υπήρξε καταλυτική.  Αποτέλεσμα οι δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο, τον περασμένο Ιούλη και Σεπτέμβρη, οι οποίες έβαλαν ξανά πάνω στη σωστή βάση, το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση.  

Μέχρι να ψηφιστούν τα τρία νομοσχέδια, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές Υπουργού Υγείας, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας, στις οποίες ακούστηκαν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και δόθηκαν γραπτώς εισηγήσεις για τροποποιήσεις.  Δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα σε μελέτες που αφορούν το ΓεΣΥ αλλά και έχουν υπογραφεί συμφωνίες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, όπως το λογισμικό σύστημα μηχανογράφησης, που μας αναγκάζουν εκ των πραμάτων να πηγαίνουμε μπροστά, προς υλοποίηση του ΓεΣΥ, και όχι πίσω.  

Ο πολίτης και ιδιαίτερα ο ασθενής περιμένει με πολλή αγωνία, και ομολογουμένως πολλή υπομονή, να δει την κυβέρνηση να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην πετυχεμένη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, δηλαδή την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα την 1η Ιούνη του 2019 και την ενδονοσοκομειακή/δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα, ένα χρόνο αργότερα.  

Το ΑΚΕΛ, θα είναι εδώ για να βοηθήσει τις όποιες προσπάθειες έχουν αυτή την κατεύθυνση ενώ αντίθετα θα σταθεί εμπόδιο σε εκείνες που θα θέλουν να κτυπήσουν ή να λοξοδρομήσουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.  

 • Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης για θέματα υγείας, Μέλος και συντονίστρια Γραφείου Υγείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πρόληψη και αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών - Του Στέλιου Αχνιώτη
  Πρόληψη και αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών - Του Στέλιου Αχνιώτη Του Στέλιου ΑΧΝΙΩΤΗ* Τα γεγονότα με τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών στην Αττική σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς, τραυματίες, ανείπωτη θλίψη, ιδιαίτερα σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους τόσο άδικα, καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες και άλλη μια πληγή στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον.
 • Το επικίνδυνο παιχνίδι χρέους του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού - Του Χένρικ Μίλερ*
  Το επικίνδυνο παιχνίδι χρέους του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού - Του Χένρικ Μίλερ*  Του Χένρικ Μίλερ* Η ιστορία λέγεται γρήγορα. Δύο αυτοαποκαλούμενοι ισχυροί άνδρες εμπλέκονται σε μια διαμάχη. Κανείς από αυτούς δεν ήθελε να εμπλακεί. Ο ένας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε κυρώσεις σε μια χώρα με την οποία η Αμερική έχει διατηρήσει μια στρατηγική συνεργασία στο ΝΑΤΟ για επτά δεκαετίες.
 • Ο Αναστασιάδης πλέον δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες…! – Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ*
  Ο Αναστασιάδης πλέον δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες…! – Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ* Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν αναμενόμενες και όσοι έχουν αιφνιδιαστεί σημαίνει ότι απλά δεν παρακολουθούν τα όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ εδώ και καιρό διαμήνυε τόσο στις Εκθέσεις του όσο και διαμέσου των δηλώσεων που έκαναν οι εκπρόσωποί του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ από πολύ νωρίς είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Από την Έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Σεπτέμβρη για τα πεπραγμένα στο Κυπριακό. Εκεί με σαφήνεια διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία αν και εφόσον…
 • Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. και τις τοπικές αρχές- Του Άντρου Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*
  Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. και τις τοπικές αρχές- Του Άντρου Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* Διάλογος με τους ευρωπαίους πολίτες Μέχρι τις επερχόμενες ευρωεκλογές αναμένεται, για χάρη της έρευνας, να πραγματοποιηθούν 240 συγκεντρώσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. με τη συμμετοχή 250 μελών της ΕτΠ και πάνω από 40.000 πολιτών. Στις πλείστες συγκεντρώσεις ακούγονται τόσο αρνητικά όσο και θετικά σχόλια για την Ε.Ε. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από τη στάση, που τηρεί το εκάστοτε κράτος απέναντι στην Ε.Ε. Ωστόσο, η κύρια άποψη, που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες, είναι ότι η Ε.Ε. είναι απόμακρη από τα προβλήματα…
 • Οι αρχές αποδοτικής ρύθμισης στον τομέα της ενέργειας - Του Δρ Ανδρέα Πουλλικκά*
  Οι αρχές αποδοτικής ρύθμισης στον τομέα της ενέργειας - Του Δρ Ανδρέα Πουλλικκά* Γράφει: Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Διεθνώς η σύσταση μίας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την αποτελεσματική προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και τις συνθήκες της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, ο κατάλληλος καθορισμός και διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με ρητές αναφορές στη σχετική νομοθεσία, είναι ζωτικής σημασίας για μια σωστή και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ρύθμιση. Συνάμα, πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση που θα επιτρέπει στην…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top