Της Σταυρούλας ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Στις 16 του Ιούνη ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Παράλληλα ψηφίστηκε ο νόμος για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί που διέπουν κυρίως τα εργασιακά ζητήματα και αφορούν στη μετάβαση του υφιστάμενου προσωπικού αλλά και στην πρόσληψη νέου, στον αυτονομημένο οργανισμό.  

Σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου όπως αναφέρει η Εισηγητική Έκθεση  είναι η διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓεΣΥ, έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δικαιούχων για ισότιμη μεταχείριση και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας.  Ενός ΓεΣΥ που θα αποτελέσει τη βάση για την εισαγωγή ενός καθολικού, ισότιμου και δίκαιου, κοινωνικού αλληλέγγυου και οικονομικά βιώσιμου συστήματος υγείας.  

Για ένα τέτοιο ΓεΣΥ αγωνίστηκε το ΑΚΕΛ διαχρονικά, από το 1960.  Για ένα τέτοιο ΓεΣΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την εφαρμογή του, το οποίο χρονικά τοποθετείται την 1η του Ιούνη 2020. Με τη ψήφιση των νομοσχεδίων δεν φτάσαμε στον προορισμό, ήταν μόνο ένας σημαντικός σταθμός. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και ιδιαίτερα δύσκολο.  Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάρα πολλά, ώστε η αυτονόμηση να πετύχει.  Τα δημόσια νοσηλευτήρια χρειάζονται έμπρακτη στήριξη για να καταστούν ανταγωνιστικά.  Χρειάζονται, εκσυγχρονισμό για να γίνουν ευέλικτα στο χειρισμό των διοικητικών ζητημάτων, χωρίς να ξεπουλιούνται κεκτημένα των εργαζομένων, υφιστάμενων αλλά και των νέων που θα προσληφθούν. Το ΑΚΕΛ επέμεινε σε αρχές που αφορούσαν τους εργαζομένους και κατάθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις/τροποποιήσεις.  Κάποιες έγιναν αποδεκτές και κάποιες όχι.  Ο αγώνας θα είναι συνεχής.  Οι λειτουργοί υγείας αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να εργάζονται μέσα σε ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν και τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.  

Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας δεν θα σταματήσουν να πολεμούν το μονοασφαλιστικό συστήματος υγείας.  Και δεν είναι οι μόνες.  Έχουμε την αντίδραση εντός κυβέρνησης, μην ξεχνούμε τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και την αρχική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για πολυασφαλιστικό, τις παλινδρομήσεις του ίδιου και της κυβέρνησης του, των τελευταίων 4 χρόνων.  Η πίεση που άσκησε προς τη σωστή κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ, υπήρξε καταλυτική.  Αποτέλεσμα οι δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο, τον περασμένο Ιούλη και Σεπτέμβρη, οι οποίες έβαλαν ξανά πάνω στη σωστή βάση, το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση.  

Μέχρι να ψηφιστούν τα τρία νομοσχέδια, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές Υπουργού Υγείας, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας, στις οποίες ακούστηκαν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και δόθηκαν γραπτώς εισηγήσεις για τροποποιήσεις.  Δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα σε μελέτες που αφορούν το ΓεΣΥ αλλά και έχουν υπογραφεί συμφωνίες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, όπως το λογισμικό σύστημα μηχανογράφησης, που μας αναγκάζουν εκ των πραμάτων να πηγαίνουμε μπροστά, προς υλοποίηση του ΓεΣΥ, και όχι πίσω.  

Ο πολίτης και ιδιαίτερα ο ασθενής περιμένει με πολλή αγωνία, και ομολογουμένως πολλή υπομονή, να δει την κυβέρνηση να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην πετυχεμένη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, δηλαδή την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα την 1η Ιούνη του 2019 και την ενδονοσοκομειακή/δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα, ένα χρόνο αργότερα.  

Το ΑΚΕΛ, θα είναι εδώ για να βοηθήσει τις όποιες προσπάθειες έχουν αυτή την κατεύθυνση ενώ αντίθετα θα σταθεί εμπόδιο σε εκείνες που θα θέλουν να κτυπήσουν ή να λοξοδρομήσουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.  

 • Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης για θέματα υγείας, Μέλος και συντονίστρια Γραφείου Υγείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top