Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το Μνημόνιο το οποίο υπογράφηκε σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων, στοχεύει στη δέσμευση των δύο ιδρυμάτων σε από κοινού δραστηριότητες με σκοπό την παροχή επιπρόσθετων εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου και των μελλοντικών ηγετών, στο διεθνές δίκαιο και πρακτικές για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Damtew Dessalegne, καινοτόμες συνεργασίες, όπως αυτή η οποία συνήφθη με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι πολύ σημαντικές, «ειδικά την παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες στην αναζήτηση προστασίας και βιώσιμων λύσεων».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αναφερόμενος στις εκστρατείες και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης του Πανεπιστημίου τόνισε ότι «οι πράξεις μας εστιάζονται σε δύο άξονες, τόσο στην παροχή ατομικής υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στη συνεργασία με δημόσιους φορείς με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών στήριξης».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ένα πρόγραμμα παροχής υποτροφιών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, ευκαιρίες για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για άπορους πρόσφυγες, προώθηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου μέσω τακτικών διαλέξεων και εργαστηρίων, πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Ύπατης Αρμοστείας για φοιτητές καθώς επίσης και οργάνωση κοινών ερευνητικών μελετών στους τομείς των προσφύγων και της μετανάστευσης.

«Χαιρετίζω την προθυμία και την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας να στηρίξει ενεργά το προσφυγικό ζήτημα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», πρόσθεσε ο κ. Dessalegne.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συμμετέχει μέσω του ερευνητικού του κέντρου CARDET, στο πρόγραμμα " Digital Tools for Inclusion of Refugees, Asylum Seekers and Migrants " και είναι επίσης ο συντονιστικός φορέας του «Κέντρου Πληροφόρησης Μεταναστών», ένα έργο που στοχεύει στο σχεδιασμό και τη δημιουργία τεσσάρων κέντρων πληροφόρησης μεταναστών στην Κύπρο.

Κατόπιν αιτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Πανεπιστήμιο προσέφερε δύο πλήρεις υποτροφίες για νέους πρόσφυγες στην Κύπρο οι οποίοι ενώ πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν θα είχαν την ευκαιρία για πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Διαρροή καυσίμων μετά τη σύγκρουση ενός τυνησιακού και ενός κυπριακού πλοίου ανοικτά της Κορσικής
  Διαρροή καυσίμων μετά τη σύγκρουση ενός τυνησιακού και ενός κυπριακού πλοίου ανοικτά της Κορσικής Ένα τυνησιακό πλοίο, το Ulysse, και ένα κυπριακό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το CLS Virginia, συγκρούστηκαν την Κυριακή περί τις 07:30 (08:30 ώρα Κύπρου) στα ανοικτά της Κορσικής στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη διαρροή καυσίμου, ανακοίνωσε το λιμενικό.
 • Μήνυμα για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
  Μήνυμα για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης Μήνυμα συνέχισης του αγώνα για λύση και επανένωση της Κύπρου στέλνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ειρήνης. Αναφέρει το ΠΣΕ στο μήνυμα του: Με την ευκαιρία της 21ης Σεπτεμβρίου, Διεθνούς Μέρας Ειρήνης το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για το ξέσπασμα πολέμων και τη συνέχιση τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάποιοι πόλεμοι μένονται εδώ και αρκετά χρόνια και δημιουργούν προϋποθέσεις για ευρύτερες και πιο καταστροφικές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την…
 • Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Πάφου
  Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Πάφου Πριν από το μεσημέρι αναμένεται να αναχωρήσουν οι 163 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα του αεροσκάφους των Σερβικών αερογραμμών που χτες το βράδυ έκανε αναγκαστική προσγείωση στον αερολιμένα Πάφου, ύστερα από ένδειξη για φωτιά στο χώρο αποσκευών.
 • Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ
  Ποιοι κέρδισαν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ στον διαγωνισμό της ΓΝΩΜΗΣ Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της εφημερίδας μας, η κλήρωση για τον διαγωνισμό της «ΓΝΩΜΗΣ» με έπαθλο 7 προσκλήσεις και για τις τρεις νύχτες του 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στην πύλη Αμμοχώστου.
 • ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών
  ΑΗΚ: Δεν θα διακόπτεται η παροχή την εορταστική περίοδο λόγω οφειλών Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές δεν θα διακόπτεται, λόγω οφειλής, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ανακοίνωσε η Αρχή Ηλεκτρισμού. Η απόφαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση, έχει ισχύ για την περίοδο από 2 Απριλίου 2018 έως και 13 Απριλίου 2018 και αφορά όλες τις οικιακές διατιμήσεις, δηλαδή τις διατιμήσεις 01, 02 και 08. Οπως αναφέρει η ΑΗΚ, οι οικιακοί καταναλωτές, στους οποίους έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος λόγω οφειλής, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανασύνδεσης σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top