Η Αμμόχωστος είναι μια πρόκληση και ευκαιρία, η Ανατολή της Δύσης και η Δύση της Ανατολής, η Πύλη της ΕΕ και ένα διοικητικό κέντρο, μια διεθνής πόλη που πάντοτε ήταν, μπορεί να φιλοξενήσει την καινοτομία και να είναι μια πόλη σύγχρονων εφαρμογών ανάπτυξης, δήλωσε ο Νίκος Μεσαρίτης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης.

Αυτό είναι το όραμα για την πόλη της Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Μεσαρίτης στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Μορφώνοντας μαζί το όραμα για την Αμμόχωστο» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ΥΠΟΙΚ, στην παρουσία του ΥΠΕΣ, εκπροσώπων κομμάτων, των Δημάρχων των πόλεων της ελεύθερης Αμμοχώστου, του Δημάρχου Αμμοχώστου, των μελών των 14 επιχειρησιακών μονάδων ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης που παρουσίασαν το έργο τους και άλλων προσκεκλημένων.
 
Η πρώτη επαφή μετά την σύσταση του Συμβουλίου, είπε ο κ. Μεσαρίτης, ήταν με αρμόδιους στο Λίβανο όπου έγινε παρόμοια εργασία που όμως ο τρόπος διεξαγωγής της δεν ανταποκρινόταν στα θέσμια και τις διαδικασίες της Κύπρου. Στη συνέχεια είχαν επαφές και άντλησαν γνώσεις και εμπειρία από τις περιπτώσεις της Βορείου Ιρλανδίας και του επανενωμένου Βερολίνου, «το οποίο μετέτρεψε τα προβλήματα σε πλεονεκτήματα». Μεγάλη βοήθεια, πρόσθεσε, παρήχαν και οι Τ/κ μηχανικοί όσον αφορά την αποκατάσταση κατοικιών εγκλωβισμένων, όταν το καθεστώς αρνούνταν κάτι τέτοιο.
 
Από μηχανικής πλευράς, είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποκατάστασης, η Αμμόχωστος είναι μια συνεχής πρόκληση και ένα μοναδικό παγκόσμιο εργαστήρι όσον αφορά την αντίδραση των υλικών στη φθορά του χρόνου και των στοιχείων της φύσης. «Η ιστορία έχει καταγραφεί στα υλικά». Και μετά το άνοιγμα της πόλης, συνέχισε, η Αμμόχωστος θα έλξει φοβερό επιστημονικό ενδιαφέρον, να στηθούν εργαστήρια που θα συνδεθούν με ακαδημαϊκές δραστηριότητες.
 
Η Αμμόχωστος είναι δύσκολη περίπτωση με αρκετές ιδιαιτερότητες, συμπλήρωσε ο κ. Μεσαρίτης αναφέροντας στην εμπλοκή όλων των Δημοτών, επιστημόνων με καταγωγή από την πόλη αλλά και αλλού, των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του Δήμου στην αποκατάσταση και επανεγκατάστασης της πόλης, την οποία χαρακτήρισε «πόλη παγκόσμιας επιστημονικής κληρονομιάς».
 
Δύσκολο εγχείρημα η επιστροφή αλλά θα επιμείνουμε, δήλωσε ο Γαλανός
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Δύσκολο εγχείρημα η επιστροφή στην Αμμόχωστο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και όταν υπάρχουν επιβεβαιώσεις ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζει μια νέα τουριστική περιοχή παράλληλα του δρόμου για το νέο οδόφραγμα στη Δερύνεια, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός λέγοντας ότι αυτό δίδει την εικόνα σχεδίου Β σε βάρος της επίτευξης λύσης του Κυπριακού.
 
Όμως το μήνυμα ότι η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί και το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, πρέπει να στέλνεται, πρόσθεσε ο κ. Γαλανός σημειώνοντας ότι η Αμμόχωστος είναι μια προτεραιότητα στην οποία ίσως θα έπρεπε να είχαμε επιμείνει περισσότερο καθώς δεν ήταν στους σχεδιασμούς των Τούρκων για κατάληψη και υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και του ΕΚ.
 
Πολιτική του Δήμου είναι η προβολή στο εξωτερικό και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την επιστροφή ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα για επίτευξη της λύσης που θ’ ανοίξει το δρόμο και για την επιστροφή στην Αμμόχωστο, μιας μεγάλης μητρόπολης ολόκληρης περιοχής, ενός πνεύμονα ανάπτυξης για ολόκληρη την Κύπρο που θα ενώνει νότο και βορρά, ένας σταθμό ειρηνικός και πολιτισμού, όπως είπε.
Ευχαρίστησε επίσης τα 83 άτομα που αποτελούν τις επιχειρησιακές μονάδες του Συμβουλίου Αποκατάστασης.
 
ΥΠΕΣ: Σκληρή μάχη θα δώσει ο Πρόεδρος
---------------------------------------------------------
Για σκληρή μάχη που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε λίγες μέρες στην Ελβετία μίλησε ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Πετρίδης λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Τουρκία τίθεται ενώπιον των ευθυνών της και αναγκάζεται να συζητήσει θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Η έκβαση αυτής της συζήτησης, είπε, θα είναι καταλυτική για την προσπάθεια της λύσης.
 
Τώρα, ανέφερε ο ΥΠΕΣ, δεν είναι η ώρα των μεγάλων λόγων αλλά η ώρα της θωράκισης του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να καταφέρει να δώσει το δικαίωμα, όχι μόνο στους Αμμοχωστιανούς, αλλά σε όλους τους Κύπριους να προγραμματίσουν την επόμενη ημέρα. «Την ημέρα της λύσης».
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις πλείστες πολιτικές της πολιτείας γιατί εμπεριέχει όλα εκείνα τα συσταστικά που χρειάζονται για να παραχθεί μια πετυχημένη και αποτελεσματική πολιτικών, όπως η παραγωγή πολιτικής μέσω της ενότητας, κρατώντας έξω όποια μικροπολιτικά ή μικροκομματικά παιχνίδια, η παραγωγή πολιτικής μέσω της επιστημοσύνης και επιστημονικού προγραμματισμού, η επιστημονική προσέγγιση που στην προκειμένη περίπτωση είναι αποτέλεσμα 12 επιχειρησιακών μονάδων που δημιούργησε το Συμβούλιο, η ολιστική προσέγγιση για κάθε ολοκληρωμένη πλαίσιο πολιτικής.
 
Θέλουμε να τερματίσουμε την προσφυγιά, δηλώνει η Κουκουμά
-------------------------------------------------------------------------------------
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι στόχος και επιθυμία στο Κυπριακό παραμένει η συμφωνημένη λύση που να επανενώνει τον λαό και τον τόπο μας, θα είναι συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.
 
Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε στα θέματα που έχει συζητήσει η Επιτροπή Προσφύγων και αφορούν την ενημέρωση και δράση του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, το οποίο στηρίζουν, λέγοντας ότι «οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε» και μιλώντας για ένα μήνυμα που θέλουν να κυριαρχήσει κάθε φορά που συζητούν για τα θέματα αυτά. «Θέλουμε τα τερματίσουμε την προσφυγιά, θέλουμε την επιστροφή και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό με κάθε μέσο».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top