Στο Crans-Montana της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. "`Ολοι γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο όταν θα είμαστε εκεί στο Crans-Montana", σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν μεταβούν εκεί.
Είπε επίσης πως και οι δυο πλευρές του έχουν επιβεβαιώσει πως πάνε εκεί με τη φιλοδοξία να επιλύσουν το πρόβλημα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα, την Πέμπτη, η οποία κράτησε 3 περίπου ώρες, ο Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ανέφερε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου με όραμα, αποφασιστικότητα και προθυμία να σκεφτούν «έξω από το κουτί» ως επίσης σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας.

Ο  Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο είπε ότι πολλά έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ως πολύ σημαντική.
Είπε ότι ο στόχος της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου είναι η επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.
Σημείωσε ότι από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα βρισκόταν σε συνεχή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις δύο πλευρές, την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ως παρατηρητή, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρή αποφασιστικότητα για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης.
Είπε ότι απομένουν 13 ημέρες μέχρι τη Διάσκεψη η οποία θα αρχίσει την Τετάρτη 28 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σημειώνοντας ότι ο προγραμματισμός είναι για μερικές εβδομάδες αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
Είπε ότι η Διάσκεψη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και πως όλα τα θέματα θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα οποία θα συζητηθούν  αλληλένδετα.
Όπως είπε, υπάρχει ένα κεφάλαιο στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί συζητήθηκε λιγότερο από τα υπόλοιπα κεφάλαια και ο δεύτερος γιατί  αφορά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη γι’ αυτό και θα πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι, είπε.
Ο κ. .  `Ειντε είπε ότι η ετοιμασία του εγγράφου για το οποίο έγινε πολύς λόγος στα ΜΜΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο θα στηρίζεται στις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Είπε ότι στόχος είναι αυτό το έγγραφο να είναι η βάση για συζήτηση αλλά δεν θα είναι μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε, δεν θα βρείτε τη λύση του κυπριακού σε αυτό το έγγραφο επειδή δεν πρόκειται να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και πως θέλουν η διαπραγμάτευση να γίνει στη Γενεύη.
Ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ωστόσο εφικτό.
Ανέφερε ότι τα πραγματικά συστατικά που χρειαζόμαστε από όλους, δηλαδή τις δύο πλευρές εδώ, τις εγγυήτριες δυνάμεις  και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, είναι όραμα, αποφασιστικότητα, θέληση και ηγεσία.
 Στην αποφασιστικότητα και στη βούληση, πρόσθεσε, θα πρέπει συμπεριλαμβάνεται και η προθυμία τους να σκεφτούν «έξω από το κουτί»,  για νέες ιδέες, να είναι ειλικρινείς ο ένας απέναντι στον άλλο και να σεβαστούν το γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας.
Είπε ότι η ασφάλεια θα πρέπει να επιτευχθεί με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί ανασφάλεια στην άλλη πλευρά κάνοντας, τέλος, λόγο για σκληρή δουλεία που πρέπει να γίνει.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Διερευνητικός ο χαρακτήρας της πρώτης τριμερούς των εγγυητριών
  Διερευνητικός ο χαρακτήρας της πρώτης τριμερούς των εγγυητριών  Διερευνητικού χαρακτήρα θεωρούν την χθεσινή άτυπη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, ελληνικές διπλωματικές πηγές. «Συζητήθηκε προφανώς η εξωτερική πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Ήταν πιο πολύ διερευνητικού χαρακτήρα και διήρκεσε περί τη μία ώρα», είπε διπλωματική πηγή.
 • Το πλήρωμα ε/κ σκάφους συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές
  Το πλήρωμα ε/κ σκάφους συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές Το πλήρωμα ε/κ ψαροκάικου συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές σήμερα το πρωί σε διεθνή ύδατα. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας "Τα Ψαροκάικα", με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο "Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα", βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.
 • Σπέχαρ: Σημαντική η εμπλοκή των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο
  Σπέχαρ: Σημαντική η εμπλοκή των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο Στη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αναφέρεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 • Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο! Ανησυχητική κλιμάκωση
  Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο! Ανησυχητική κλιμάκωση  Αναβαθμίζει τις απειλές του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και όπλα!. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απειλητικός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του.
 • Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες
  Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντάται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στην κ. Λουτ τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top