Στο Crans-Montana της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. "`Ολοι γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο όταν θα είμαστε εκεί στο Crans-Montana", σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν μεταβούν εκεί.
Είπε επίσης πως και οι δυο πλευρές του έχουν επιβεβαιώσει πως πάνε εκεί με τη φιλοδοξία να επιλύσουν το πρόβλημα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα, την Πέμπτη, η οποία κράτησε 3 περίπου ώρες, ο Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ανέφερε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου με όραμα, αποφασιστικότητα και προθυμία να σκεφτούν «έξω από το κουτί» ως επίσης σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας.

Ο  Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο είπε ότι πολλά έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ως πολύ σημαντική.
Είπε ότι ο στόχος της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου είναι η επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.
Σημείωσε ότι από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα βρισκόταν σε συνεχή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις δύο πλευρές, την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ως παρατηρητή, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρή αποφασιστικότητα για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης.
Είπε ότι απομένουν 13 ημέρες μέχρι τη Διάσκεψη η οποία θα αρχίσει την Τετάρτη 28 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σημειώνοντας ότι ο προγραμματισμός είναι για μερικές εβδομάδες αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
Είπε ότι η Διάσκεψη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και πως όλα τα θέματα θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα οποία θα συζητηθούν  αλληλένδετα.
Όπως είπε, υπάρχει ένα κεφάλαιο στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί συζητήθηκε λιγότερο από τα υπόλοιπα κεφάλαια και ο δεύτερος γιατί  αφορά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη γι’ αυτό και θα πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι, είπε.
Ο κ. .  `Ειντε είπε ότι η ετοιμασία του εγγράφου για το οποίο έγινε πολύς λόγος στα ΜΜΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο θα στηρίζεται στις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Είπε ότι στόχος είναι αυτό το έγγραφο να είναι η βάση για συζήτηση αλλά δεν θα είναι μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε, δεν θα βρείτε τη λύση του κυπριακού σε αυτό το έγγραφο επειδή δεν πρόκειται να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και πως θέλουν η διαπραγμάτευση να γίνει στη Γενεύη.
Ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ωστόσο εφικτό.
Ανέφερε ότι τα πραγματικά συστατικά που χρειαζόμαστε από όλους, δηλαδή τις δύο πλευρές εδώ, τις εγγυήτριες δυνάμεις  και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, είναι όραμα, αποφασιστικότητα, θέληση και ηγεσία.
 Στην αποφασιστικότητα και στη βούληση, πρόσθεσε, θα πρέπει συμπεριλαμβάνεται και η προθυμία τους να σκεφτούν «έξω από το κουτί»,  για νέες ιδέες, να είναι ειλικρινείς ο ένας απέναντι στον άλλο και να σεβαστούν το γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας.
Είπε ότι η ασφάλεια θα πρέπει να επιτευχθεί με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί ανασφάλεια στην άλλη πλευρά κάνοντας, τέλος, λόγο για σκληρή δουλεία που πρέπει να γίνει.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top