Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα το Γενικό Σχέδιο Υγείας υπό τη μορφή δύο νομοσχεδίων και ενός κειμένου κανονισμών. Πρόκειται για τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο, τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Γενικούς) Κανονισμούς και τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικού) Νόμο, τα τρία θέματα που έχουν τοποθετηθεί πρώτα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι ως της Δευτέρα στις 1200, προθεσμία που είχε δοθεί για να κατατεθούν οποιεσδήποτε τροπολογίες στις υπηρεσίες της Βουλής όπως είχε ανακοινώσει ενώπιον της προηγούμενης Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, δεν είχε υποβληθεί καμία τροπολογία.

Μετά από εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν διατεθεί οι ακόλουθοι χρόνοι ομιλίας:  ΔΗΣΥ 50 λεπτά, ΑΚΕΛ 40 λεπτά, ΔΗΚΟ 30 λεπτά, ΕΔΕΚ 18 λεπτά, από 15 λεπτά σε Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ καθώς και 7 λεπτά τον ανεξάρτητο Βουλευτή Παύλο Μυλωνά.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κατά τη συνεδρία της την 1η Ιουνίου στην οποία και αποφασίστηκε η παραπομπή των νομοσχεδίων και κανονισμών στην Ολομέλεια για ψήφιση, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είχε διαβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τυχόν ελλείμματα, για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος και επιτήρηση της σωστής εκμετάλλευσης των πόρων που απορροφούνται από το ΓεΣΥ προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειάζονται ενίσχυση για κάλυψη ελλειμμάτων.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, είχε αναφέρει ότι στην πρώτη φάση που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα εφαρμοστεί την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Οργανώσεις πολιτών επέδωσαν

ψηφίσματα στον Πρόεδρο της Βουλής για το ΓεΣΥ 

 

Η Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, αποτελούμενη από δώδεκα οργανώσεις αλλά και η ΠΟΣΠΦ, επέδωσαν ψηφίσματα υπέρ της ψήφισης του ΓεΣΥ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Επιδίδοντας το ψήφισμα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης εξέφρασε την ελπίδα «αυτή η μέρα να αποτελέσει ιστορικό σημείο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες και τη χώρα μας».

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε και συγχάρηκε την Κοινωνική Συμμαχία γιατί, όπως είπε, «θεωρώ ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο και βοήθησε πάρα πολύ τη Βουλή, με την πίεση αλλά με τρόπο εμπεριστατωμένο και θετικό και όχι αρνητικό, να προχωρήσει στις διαδικασίες της».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «πρέπει ο κυπριακός λαός να εκτιμήσει τη δουλειά που έκανε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ιδιαίτερα και τη δουλειά που θα ολοκληρώσει σήμερα ολόκληρη η Βουλή», προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα ξεκινούμε από τον πρώτο σταθμό, δεν είμαστε στον τελευταίο σταθμό, χρειάζονται πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν».

Υπάρχουν, είπε ο κ. Συλλούρης, «νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν ακόμα, συνοδευτικοί κανονισμοί, υπάρχει πρακτική δουλειά που πρέπει να γίνει και σ’ αυτήν πρέπει να εγκύψουμε όλοι μαζί».

Σε δική του σύντομη παρέμβαση ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι όλοι θα σταθούν στο λόγο τους αλλά από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν είναι υπόθεση μόνο της σημερινής ψήφισης και της σημερινής ημέρας είναι κυρίως υπόθεση συνεχούς αγώνα για εφαρμογή».

Διαβεβαίωσε ότι «θα παρακολουθούμε για να  διασφαλίσουμε ότι τίποτε δεν θα μπει εμπόδιο, κανένα συμφέρον, καμιά σκοπιμότητα άλλη δεν θα μπει εμπόδιο στην εφαρμογή αυτού του προοδευτικού μέτρου που δικαιούται ο κυπριακός λαός».

Από την πλευρά του ο Αντρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για το ρόλο που έχει διαδραματίσει τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά ως κοινοβούλιο.

«Για όσο διάστημα η στόχευσή σας παραμένει στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, η Κοινωνική Συμμαχία αλλά και κάθε οργάνωση που την αποτελεί ξεχωριστά, θα είμαστε δίπλα σας έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε στο μεγάλο στόχο στην εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου γενικού συστήματος υγείας, το οποίο καθολικά και αλληλέγγυα να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας, ξεκινώντας από τους σημερινούς πάσχοντες και καταλήγοντας σε κάθε επόμενη γενιά με βάση τα δικά της προβλήματα και χαρακτηριστικά».

Στο ψήφισμά της η Κοινωνική Συμμαχία καλεί, μεταξύ άλλων, «όλους να δείξουν σεβασμό στην απαίτηση της κοινωνίας για εισαγωγή ΓεΣΥ, το οποίο να στηρίζεται στις αρχές της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης στο ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας και στην κοινωνική αλληλεγγύη».
 
Σε δικό της ψήφισμα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) καλεί μεταξύ άλλων στην άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ από την Ολομέλεια της Βουλής «με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των ασθενών και των πολιτών».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top