Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα το Γενικό Σχέδιο Υγείας υπό τη μορφή δύο νομοσχεδίων και ενός κειμένου κανονισμών. Πρόκειται για τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο, τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Γενικούς) Κανονισμούς και τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικού) Νόμο, τα τρία θέματα που έχουν τοποθετηθεί πρώτα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι ως της Δευτέρα στις 1200, προθεσμία που είχε δοθεί για να κατατεθούν οποιεσδήποτε τροπολογίες στις υπηρεσίες της Βουλής όπως είχε ανακοινώσει ενώπιον της προηγούμενης Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, δεν είχε υποβληθεί καμία τροπολογία.

Μετά από εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν διατεθεί οι ακόλουθοι χρόνοι ομιλίας:  ΔΗΣΥ 50 λεπτά, ΑΚΕΛ 40 λεπτά, ΔΗΚΟ 30 λεπτά, ΕΔΕΚ 18 λεπτά, από 15 λεπτά σε Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ καθώς και 7 λεπτά τον ανεξάρτητο Βουλευτή Παύλο Μυλωνά.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κατά τη συνεδρία της την 1η Ιουνίου στην οποία και αποφασίστηκε η παραπομπή των νομοσχεδίων και κανονισμών στην Ολομέλεια για ψήφιση, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είχε διαβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τυχόν ελλείμματα, για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος και επιτήρηση της σωστής εκμετάλλευσης των πόρων που απορροφούνται από το ΓεΣΥ προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειάζονται ενίσχυση για κάλυψη ελλειμμάτων.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, είχε αναφέρει ότι στην πρώτη φάση που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα εφαρμοστεί την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Οργανώσεις πολιτών επέδωσαν

ψηφίσματα στον Πρόεδρο της Βουλής για το ΓεΣΥ 

 

Η Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, αποτελούμενη από δώδεκα οργανώσεις αλλά και η ΠΟΣΠΦ, επέδωσαν ψηφίσματα υπέρ της ψήφισης του ΓεΣΥ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Επιδίδοντας το ψήφισμα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης εξέφρασε την ελπίδα «αυτή η μέρα να αποτελέσει ιστορικό σημείο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες και τη χώρα μας».

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε και συγχάρηκε την Κοινωνική Συμμαχία γιατί, όπως είπε, «θεωρώ ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο και βοήθησε πάρα πολύ τη Βουλή, με την πίεση αλλά με τρόπο εμπεριστατωμένο και θετικό και όχι αρνητικό, να προχωρήσει στις διαδικασίες της».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «πρέπει ο κυπριακός λαός να εκτιμήσει τη δουλειά που έκανε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ιδιαίτερα και τη δουλειά που θα ολοκληρώσει σήμερα ολόκληρη η Βουλή», προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα ξεκινούμε από τον πρώτο σταθμό, δεν είμαστε στον τελευταίο σταθμό, χρειάζονται πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν».

Υπάρχουν, είπε ο κ. Συλλούρης, «νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν ακόμα, συνοδευτικοί κανονισμοί, υπάρχει πρακτική δουλειά που πρέπει να γίνει και σ’ αυτήν πρέπει να εγκύψουμε όλοι μαζί».

Σε δική του σύντομη παρέμβαση ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι όλοι θα σταθούν στο λόγο τους αλλά από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν είναι υπόθεση μόνο της σημερινής ψήφισης και της σημερινής ημέρας είναι κυρίως υπόθεση συνεχούς αγώνα για εφαρμογή».

Διαβεβαίωσε ότι «θα παρακολουθούμε για να  διασφαλίσουμε ότι τίποτε δεν θα μπει εμπόδιο, κανένα συμφέρον, καμιά σκοπιμότητα άλλη δεν θα μπει εμπόδιο στην εφαρμογή αυτού του προοδευτικού μέτρου που δικαιούται ο κυπριακός λαός».

Από την πλευρά του ο Αντρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για το ρόλο που έχει διαδραματίσει τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά ως κοινοβούλιο.

«Για όσο διάστημα η στόχευσή σας παραμένει στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, η Κοινωνική Συμμαχία αλλά και κάθε οργάνωση που την αποτελεί ξεχωριστά, θα είμαστε δίπλα σας έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε στο μεγάλο στόχο στην εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου γενικού συστήματος υγείας, το οποίο καθολικά και αλληλέγγυα να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας, ξεκινώντας από τους σημερινούς πάσχοντες και καταλήγοντας σε κάθε επόμενη γενιά με βάση τα δικά της προβλήματα και χαρακτηριστικά».

Στο ψήφισμά της η Κοινωνική Συμμαχία καλεί, μεταξύ άλλων, «όλους να δείξουν σεβασμό στην απαίτηση της κοινωνίας για εισαγωγή ΓεΣΥ, το οποίο να στηρίζεται στις αρχές της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης στο ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας και στην κοινωνική αλληλεγγύη».
 
Σε δικό της ψήφισμα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) καλεί μεταξύ άλλων στην άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ από την Ολομέλεια της Βουλής «με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των ασθενών και των πολιτών».

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top