Εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, στην Επαρχία Λευκωσίας, με τους μαθητές να κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν στη θεωρία και να μεταφέρουν τη γνώση τους από τάξη σε τάξη, αλλά και από σχολείο σε σχολείο.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι εμφανής, καθώς σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τις δράσεις τους σε θέματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. 

Το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς δεν είναι μεγάλο. Αριθμεί, όπως αναφέρει η Διευθύντρια του Ροδούλα Νικολάου, μόλις 31 μαθητές και μαθήτριες και 5 δασκάλους.

Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού. Η πρωτοβουλία για το εργαστήρι ανήκει στο δάσκαλο των παιδιών Παύλο Ρήγα, ο οποίος έφερε μαζί του την τεχνογνωσία όταν μετατέθηκε στο σχολείο.

Οι δύο τελειόφοιτοι του Δημοτικού, Θέμης και Νικόλας, εξηγούν βήμα με βήμα πώς κατασκευάζεται το χαρτί, με τη χρήση ενός μεγάλου κάδου, δύο ξύλινων τελάρων διαφορετικού μεγέθους, ζεστού νερού, χρωμάτων, κομματιών από ύφασμα, μιας απλώστρας για στέγνωμα του τελικού προϊόντος και πολύ μεράκι. 

«Το χαρτί προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να το ανακυκλώνουμε στο σχολείο», αναφέρει ο κ. Ρήγας.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιος τους έμαθε για την ανακύκλωση τα παιδιά λένε ότι μαθαίνουν γενικά για την ανακύκλωση από τους δάσκαλους αλλά και οι πιο μικροί μαθητές από τους πιο μεγάλους.

«Τα παιδιά ξεκινούν από την 1η δημοτικού να μαθαίνουν για την ανακύκλωση γιατί ανήκουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι», αναφέρει η κ. Νικολάου.

Σε ερώτηση αν αυτά που μαθαίνουν για την ανακύκλωση τα παίρνουν και στο σπίτι απαντάνε όλα «Ναι» με μια φωνή.

Η Διευθύντρια λέει επίσης ότι έχει γίνει γνωστό πλέον το εργαστήρι του σχολείου και επισκέπτονται το χώρο και άλλα σχολεία για να τους δείξουν τα παιδιά πώς κατασκευάζεται το χαρτί.

Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Δημοτικό της Ποταμιάς γύρω στα επτά σχολεία, αναφέρει ο κ. Ρήγας απαντώντας σε ερώτηση.

Η μεγαλύτερη εμπειρία για τα παιδιά ήταν όταν έφτιαξαν κάρτες για τη Διυπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας, προσθέτει ο ίδιος.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς έχουν, μεταξύ άλλων, λάβει μέρος σε φεστιβάλ, σε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στην περιοχή, ενώ πέρσι μετέφεραν το εργαστήρι τους στο 18ο Δημοτικό Λεμεσού για να δείξουν στους συμμαθητές τους εκεί στην πράξη πώς να φτιάχνουν ανακυκλωμένο χαρτί.

Σε ερώτηση αν το εργαστήρι και γενικότερα η ευαισθητοποίηση για θέματα ανακύκλωσης είναι κάτι που θα συνεχιστεί η κ. Νικολάου αναφέρει ότι «περνά ως κουλτούρα πια στο σχολείο».

Τα παιδιά έχουν μάθει και μπορούν να περάσουν τη γνώση τους στα μικρότερα παιδιά, προσθέτει, εκφράζοντας την άποψη ότι «θα μείνει και στο μέλλον ως αίσθημα αλλά και ως δημιουργική πράξη στο σχολείο».

Τα παιδιά ψηλώνουν τα χέρια, είναι ανυπόμονα να μιλήσουν για όλες τις κατασκευές που έχουν φτιάξει με επαναχρησιμοποιημένα υλικά.  

Τον μπροστινό τοίχο του σχολείου κοσμεί ένα μεγάλο ψηφιδωτό, η μητέρα Πέρδικα και τα μικρά της, που φτιάχτηκαν από καπάκια από μπουκάλες, σπασμένα πιάτα και παλιά κουμπιά.

Από ένα μεγάλο κλαδί στην τάξη της τέχνης κρέμονται ψαράκια που φτιάχτηκαν με παλιά υφάσματα και άλλες χειροτεχνίες. Πάνω σε μια ντουλάπα στο βάθος της τάξης χαμογελάει μια μπλε φάλαινα από πλαστικά καπάκια. Δίπλα από την ντουλάπα βρίσκονται μεγάλοι πλαστικοί κάδοι με διάφορα παλιά υλικά που στέλνουν στο σχολείο οι γονείς για τις κατασκευές των παιδιών.

Στον κήπο του σχολείου, γύρω από μια ελιά, παλιά λάστιχα από αυτοκίνητα έχουν μετατραπεί σε γλάστρες με λουλούδια και βότανα. Κάθε χρόνο τα παιδιά φυτεύουν λουλούδια και λαχανικά, χρησιμοποιώντας την κομπόστα που φτιάχνουν από τη διαδικασία κομποστοποίησης. Μαζεύουν επίσης λάδι για την τηγανοκίνηση και μπαταρίες για ανακύκλωση. Στην πίσω αυλή μια τσιμεντογραφία κατασκευασμένη και από ανακυκλώσιμα υλικά, που μαζί με το εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού χάρισε στο σχολείο το 3ο βραβείο σε περιβαλλοντικό διαγωνισμό.

Κανένα υλιό δεν πάει χαμένο στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, μια κουλτούρα που είναι διάχυτη σε ολόκληρο το σχολείο από το εργαστήρι ανακύκλωσης και την τάξη που γίνονται οι χειροτεχνίες, ως το γραφείο της Διευθύντριας όπου δεσπόζουν οι φωτογραφίες των παιδιών από την επίσκεψή τους στη Διυπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και την φροντισμένη αυλή με την ελιά και τα πολύχρωμα λάστιχα γλάστρες.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά
  Από σήμερα στον πυρετό των παγκύπριων εξετάσεων – Ντεπούτο με Νέα Ελληνικά Αρχισαν σήμερα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος δήλωσε ότι στο Υπουργείο είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή τους. Πρεμιέρα γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
 • Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού»
  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών:  «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Νέο Σχέδιο Διορισμού» Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί για την Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "να σταματήσουν να εμπαίζουν", κατά την έκφρασή της, ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με το Νέο Σχέδιο Διορισμού και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σημειώνει ότι όσον αφορά το Νέο Σχέδιο Διορισμού από την αρχή είχε προειδοποιήσει ότι το νέο εξετασιοκεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών θα θυματοποιούσε αρκετούς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. «Είχαμε…
 • Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!
  Μόνο 1 στους 3 πέρασαν τις εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση!  Άγγιξε το 63% το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων που παρακάθισαν σε εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από τους 5 χιλιάδες υποψήφιους που εξετάστηκαν για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων, πέτυχαν μόνοι οι 1869. Η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στους φιλόλογους. Από τους 755 που παρακάθισαν στις εξετάσεις πέτυχαν μόνο οι 55. Οι βιολόγοι και οι υποψήφιοι στα αγγλικά είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
 • TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018
  TEΠΑΚ: Προκήρυξη θέσεων για διδακτορικές σπουδές με έναρξη φοίτησης Σεπτέμβρη 2018 Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό θέσεων για μεταπτυχιακές σπουδές Διδακτορικού επιπέδου (PhD) για έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2018, στα ακόλουθα Τμήματα: Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Νοσηλευτικής Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Δημόσιας Επικοινωνίας Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Αναλυτικές πληροφορίες για τα θεματικά πεδία, το σύστημα…
 • Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο
  Πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών για μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο Πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές και νέους στο Ριζοκάρπασο εγκαινιάζει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση για το θέμα στο γραφείο του κ. Φωτίου για συζήτηση του όλου θέματος. Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών από νέους στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, λέγοντας ότι…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top