Εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, στην Επαρχία Λευκωσίας, με τους μαθητές να κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν στη θεωρία και να μεταφέρουν τη γνώση τους από τάξη σε τάξη, αλλά και από σχολείο σε σχολείο.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι εμφανής, καθώς σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τις δράσεις τους σε θέματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. 

Το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς δεν είναι μεγάλο. Αριθμεί, όπως αναφέρει η Διευθύντρια του Ροδούλα Νικολάου, μόλις 31 μαθητές και μαθήτριες και 5 δασκάλους.

Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού. Η πρωτοβουλία για το εργαστήρι ανήκει στο δάσκαλο των παιδιών Παύλο Ρήγα, ο οποίος έφερε μαζί του την τεχνογνωσία όταν μετατέθηκε στο σχολείο.

Οι δύο τελειόφοιτοι του Δημοτικού, Θέμης και Νικόλας, εξηγούν βήμα με βήμα πώς κατασκευάζεται το χαρτί, με τη χρήση ενός μεγάλου κάδου, δύο ξύλινων τελάρων διαφορετικού μεγέθους, ζεστού νερού, χρωμάτων, κομματιών από ύφασμα, μιας απλώστρας για στέγνωμα του τελικού προϊόντος και πολύ μεράκι. 

«Το χαρτί προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να το ανακυκλώνουμε στο σχολείο», αναφέρει ο κ. Ρήγας.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιος τους έμαθε για την ανακύκλωση τα παιδιά λένε ότι μαθαίνουν γενικά για την ανακύκλωση από τους δάσκαλους αλλά και οι πιο μικροί μαθητές από τους πιο μεγάλους.

«Τα παιδιά ξεκινούν από την 1η δημοτικού να μαθαίνουν για την ανακύκλωση γιατί ανήκουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι», αναφέρει η κ. Νικολάου.

Σε ερώτηση αν αυτά που μαθαίνουν για την ανακύκλωση τα παίρνουν και στο σπίτι απαντάνε όλα «Ναι» με μια φωνή.

Η Διευθύντρια λέει επίσης ότι έχει γίνει γνωστό πλέον το εργαστήρι του σχολείου και επισκέπτονται το χώρο και άλλα σχολεία για να τους δείξουν τα παιδιά πώς κατασκευάζεται το χαρτί.

Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Δημοτικό της Ποταμιάς γύρω στα επτά σχολεία, αναφέρει ο κ. Ρήγας απαντώντας σε ερώτηση.

Η μεγαλύτερη εμπειρία για τα παιδιά ήταν όταν έφτιαξαν κάρτες για τη Διυπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας, προσθέτει ο ίδιος.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς έχουν, μεταξύ άλλων, λάβει μέρος σε φεστιβάλ, σε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στην περιοχή, ενώ πέρσι μετέφεραν το εργαστήρι τους στο 18ο Δημοτικό Λεμεσού για να δείξουν στους συμμαθητές τους εκεί στην πράξη πώς να φτιάχνουν ανακυκλωμένο χαρτί.

Σε ερώτηση αν το εργαστήρι και γενικότερα η ευαισθητοποίηση για θέματα ανακύκλωσης είναι κάτι που θα συνεχιστεί η κ. Νικολάου αναφέρει ότι «περνά ως κουλτούρα πια στο σχολείο».

Τα παιδιά έχουν μάθει και μπορούν να περάσουν τη γνώση τους στα μικρότερα παιδιά, προσθέτει, εκφράζοντας την άποψη ότι «θα μείνει και στο μέλλον ως αίσθημα αλλά και ως δημιουργική πράξη στο σχολείο».

Τα παιδιά ψηλώνουν τα χέρια, είναι ανυπόμονα να μιλήσουν για όλες τις κατασκευές που έχουν φτιάξει με επαναχρησιμοποιημένα υλικά.  

Τον μπροστινό τοίχο του σχολείου κοσμεί ένα μεγάλο ψηφιδωτό, η μητέρα Πέρδικα και τα μικρά της, που φτιάχτηκαν από καπάκια από μπουκάλες, σπασμένα πιάτα και παλιά κουμπιά.

Από ένα μεγάλο κλαδί στην τάξη της τέχνης κρέμονται ψαράκια που φτιάχτηκαν με παλιά υφάσματα και άλλες χειροτεχνίες. Πάνω σε μια ντουλάπα στο βάθος της τάξης χαμογελάει μια μπλε φάλαινα από πλαστικά καπάκια. Δίπλα από την ντουλάπα βρίσκονται μεγάλοι πλαστικοί κάδοι με διάφορα παλιά υλικά που στέλνουν στο σχολείο οι γονείς για τις κατασκευές των παιδιών.

Στον κήπο του σχολείου, γύρω από μια ελιά, παλιά λάστιχα από αυτοκίνητα έχουν μετατραπεί σε γλάστρες με λουλούδια και βότανα. Κάθε χρόνο τα παιδιά φυτεύουν λουλούδια και λαχανικά, χρησιμοποιώντας την κομπόστα που φτιάχνουν από τη διαδικασία κομποστοποίησης. Μαζεύουν επίσης λάδι για την τηγανοκίνηση και μπαταρίες για ανακύκλωση. Στην πίσω αυλή μια τσιμεντογραφία κατασκευασμένη και από ανακυκλώσιμα υλικά, που μαζί με το εργαστήρι κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού χάρισε στο σχολείο το 3ο βραβείο σε περιβαλλοντικό διαγωνισμό.

Κανένα υλιό δεν πάει χαμένο στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς, μια κουλτούρα που είναι διάχυτη σε ολόκληρο το σχολείο από το εργαστήρι ανακύκλωσης και την τάξη που γίνονται οι χειροτεχνίες, ως το γραφείο της Διευθύντριας όπου δεσπόζουν οι φωτογραφίες των παιδιών από την επίσκεψή τους στη Διυπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και την φροντισμένη αυλή με την ελιά και τα πολύχρωμα λάστιχα γλάστρες.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top