Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ως ένδειξη αντίδρασης στην ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του Νέου Συστήματος Διορισμών, πραγματοποίησε σήμερα η ΠΟΕΔ.

Στην εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι επηρεάζονται από το Νέο Σύστημα Διορισμών, εις ένδειξης διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να οδηγηθούν στην ανεργία, ήρθαν με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Η ΠΟΕΔ προχώρησε σήμερα στην πρώτη από τις δύο εξαγγελθείσες ολοήμερες απεργίες, και επηρεάζονταν οι Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ η δεύτερη ολοήμερη απεργία της Οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιουνίου, σε Λεμεσό και Πάφο.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται ως ένδειξη μεγάλης αντίδρασης απέναντι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί την περασμένη εβδομάδα για το νέο Σύστημα Διορισμών Εκπαιδευτικών.

«Η μεγαλύτερη διαφωνία και διαμαρτυρία της οργάνωσης έγκειται στο γεγονός ότι μέσα από αυτά που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Βουλή, μετά βεβαίως από προτροπές του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, εκατοντάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάστηκαν επί σειρά ετών και μιλάμε για μέχρι και δέκα χρόνια στην εκπαίδευση οι οποίοι έχουν συμπληρώσει υπηρεσία που ξεπερνά κατά πολύ τους 30 μήνες, οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην ανεργία. Κάτι το οποίο η οργάνωση ξεκάθαρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί. Οπωσδήποτε οι προσπάθειες για να ανατραπούν δεδομένα θα συνεχιστούν και στο διαπραγματευτικό πεδίο και επίπεδο, όμως πολύ περισσότερο εκείνο που είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε όλοι σε δικαστικές μάχες», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι μελετούσε το πρωί μία υπόθεση που σχετίζεται με τη στατική υπηρεσία και όταν την διαβάσει κανείς θα καταλάβει ότι “το μέλλον αυτού του υποτιθέμενου συστήματος διορισμού που ψηφίστηκε είναι αβέβαιο και εμείς ελπίζουμε ότι θα καταρριφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.”

«Η Οργάνωση στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές και τέτοιες πολιτικές για κανένα θέμα δεν πρόκειται να τις ανεχθεί, με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Εφαρμόζουμε σήμερα το έσχατο μέτρο, γιατί πραγματικά η Οργάνωση δεν θα είχε λόγο ύπαρξης εάν η πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή έρχονται και στερούν από εκπαιδευτικούς μέλη της Οργάνωσης δικαιώματα, χωρίς η Οργάνωση να αντιδράσει δυναμικά,» είπε.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, «θα έχουν οπωσδήποτε και συνέχεια η οποία θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί στις 22 του μήνα, χωρίς να σημαίνει ότι η Οργάνωση αλλάζει πολιτική από την μια μέρα στην άλλη. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε την Οργάνωση για περισσότερα από πέντε χρόνια. Έφθασε στην κορύφωση του, στην τελευταία πράξη κατά κάποιους, για μας δεν ήταν η τελευταία πράξη και οφείλουμε με τον ίδιο δυναμισμό να συνεχίσουμε για την δικαίωση του αγώνα που ξεκίνησε εδώ και πάρα πολύ καιρό.»

Ο κ. Φυλακτού είπε πως συνάντησαν τυπικά εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διότι, όπως ανέφερε, αυτά που έχουν να πουν, τα είπαν πάρα πολλές φορές και στη Βουλή όπου τα κατέθεσαν, πολύ τεκμηριωμένα, είχαν προβληματιστεί οι πάντες.

Σημείωσε ότι μετέφεραν και αρμοδίως στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας τις απόψεις της ΠΟΕΔ και ο οποίος δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου. «Ελπίζουμε αυτή την φορά να εισακουστούν γιατί πραγματικά δεν είναι με αυτό τον τρόπο που εκσυγχρονίζεται η εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ανανεώνουν το ραντεβού τους την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά το χώρο, τον τόπο και τις λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουν μεταγενέστερα.  

«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και δεν θα σταματήσει μέχρι την τελική δικαίωση», είπε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το γεγονός ότι κάποια σχολεία δεν απέργησαν σήμερα, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι όσα σχολεία στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου έμειναν σήμερα ανοικτά, ήταν λόγω προγραμματισμένων δραστηριοτήτων και θα απεργήσουν την ερχόμενη Πέμπτη. Τα σχολεία, συνέχισε, είχαν ενημερώσει για τη διευθέτηση αυτή το οικείο Επαρχιακό Γραφείο της ΠΟΕΔ.

Ο Κυριάκος Χριστοφή, ο οποίος για 9 χρόνια ήταν αντικαταστάτης και 1 χρόνο συμβασιούχος, σε δήλωση του είπε ότι θέλουν ο Υπουργός να αναγνωρίσει τα δέκα χρόνια και πλέον υπηρεσίας του στα σχολεία, να μην τους εξισώσει με κάποιο που τελειώνει τώρα.

«Ζητούμε, απλώς, να αναγνωρίσει το 30μηνο, κάποιοι έχουν 60, 70, 80 μήνες, και ας προχωρήσει το Νέο Σύστημα Διορισμών μετά που θα κατοχυρώσει αυτό τον κόσμο», πρόσθεσε.  

Η Άννα Χρυσοστόμου, η οποία είναι εδώ και 10 χρόνια αντικαταστάτρια, σε δήλωση της, είπε ότι διαμαρτύρονται διότι με το Νέο Σύστημα Διορισμών πλήττονται τα συμφέροντα τους.

«Έχει περίπου δέκα χρόνια που δουλεύουμε στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου και τώρα με το Νέο Σύστημα Διορισμών χάνονται οι θέσεις εργασίας μας. Ζητούμε τη μετατροπή μας σε αορίστου χρόνου. Ζητούμε να εξαιρεθούμε από το νέο σύστημα», συμπλήρωσε.

Η Ναυσικά Αντωνίου, η οποία είναι συμβασιούχος εκπαιδευτικός, σε δηλώσεις της είπε ότι «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι έγινε μια παραπλάνηση και μία παραπληροφόρηση στον κόσμο για τους λόγους της σημερινής απεργίας, διότι χάνονται θέσεις εργασίας και υποβαθμίζεται, δεν αναβαθμίζεται η παιδεία μας, διότι το να μπουν οι εκπαιδευτικοί μάχιμοι σε ένα φαύλο κύκλο, να κάθονται κάθε δύο χρόνια εξετάσεις, τη στιγμή που πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμάζονται για τα μαθήματα του σχολείου τους, για να στέκονται μπροστά στα παιδιά, δεν είναι καλό για την παιδεία μας».

Η Μαρία Δημητρίου, η οποία είναι για δέκα χρόνια αντικαταστάτρια δασκάλα, είπε ότι το να δίνεις ελπίδες σε άνεργους νέους, ότι θα βρουν δουλειά, αφήνοντας άλλους νέους άνεργους «και δημιουργώντας, ταυτόχρονα, ένα έξυπνο μηχανισμό, πελατειακών σχέσεων και κερδοσκοπίας εις βάρος τους, αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά είναι εκμετάλλευση όλων των νέων της Κύπρου».

Η Ιωάννα Λοϊζιά, η οποία για δέκα χρόνια είναι αντικαταστάτρια, σε δήλωση της ανέφερε ότι «Είμαστε αρκετά νέοι. Είμαστε οι άριστοι των αρίστων. Αποφοιτήσαμε από Πανεπιστήμια που έπρεπε να δώσουμε εξετάσεις 6 με 7 χιλιάδες Κύπριοι και περάσαμε οι 150 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

«Εμείς ζητάμε να αξιολογηθούμε μέσα στην τάξη, όπως μας αξίζει. Έχουμε τα χαρτιά μας και μπορούμε να αποδείξουμε την αξία μας, αλλά δεν χρειάζεται μέσα από εξετάσεις,» είπε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών
  Κανονικά Τρίτη και Τετάρτη η απεργία των εκπαιδευτικών Κανονικά πραγματοποιούν την απεργία τους Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης μετά τον ανεπιτυχή εντατικό διάλογο που είχαν με την Κυβέρνηση για δέσμη μέτρων που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και 0ΛΤΕΚ έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη.
 • Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  Μάθημα πρώτον: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - Το πρώτο κουδούνι σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  Το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 7.45 το πρωί, σήμανε και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το οποίο ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης που μαστίζει την Παιδεία μας.
 • Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης
  Στον αέρα η έναρξη μαθημάτων στα σχολεία - Καυτό Σαββατοκυρίακο με σκληρή διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών –κυβέρνησης  Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Στην κυριολεξία στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία!
 • Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό
  Χωρίς απόφαση έληξε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διεργασίες στο Προεδρικό Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η οποία οφειλόταν στις διεργασίες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό, μετά και τα όσα συζητήθηκαν χθες βράδυ ανάμεσα στους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της τριμερούς επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία . Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιος Φυλακτού και Παναγιώτης Λυσάνδρου για να παραλάβουν γραπτώς οτιδήποτε θα αποφάσιζε…
 • Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα
  Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί εξουσιοδοτούν την ΟΕΛΜΕΚ για απεργιακά μέτρα Οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ με ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό πέραν του 90% εξουσιοδοτούν την οργάνωση να λάβει απεργιακά μέτρα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με μοναδικό ερώτημα αν εξουσιοδοτούν τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις - ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ - όπως χειριστούν κατά την κρίση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου τους το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top