Αυστηρή κριτική άσκησε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του του στο Κυπριακό και ευθέως καταγγέλλει τον Ν. Αναστασιάδη ότι έθεσε πάνω από όλα τους προεκλογικούς του στόχους.

Μιλώντας από το βήμα της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας-Κερύνειας, ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται λίγα βήματα πριν από το ναυάγιο, και κατηγόρησε το Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ ότι για ακόμη μια φορά φαίνονται έτοιμοι να θυσιάσουν την Κύπρο στο βωμό των επιδιώξεων τους.

Ταυτόχρονα, ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για λύση του Κυπριακού.

Για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ο Α. Κυπριανού είπε ότι η συνεργασία ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης γίνεται για την καρέκλα και όχι για την Κύπρο, αφού το κάθε κόμμα εκφράζει διαφορετική θέση ως προς την επιδιωκόμενη μορφή λύσης.  Τα τρία κόμματα, σημείωσε, συμφώνησαν στο πρόσωπο χωρίς να συζητήσουν τις αρχές.

Ο Α. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προσδοκία με την οποία ο λαός αναμένει τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ  αποδεικνύει ότι δεν τον ικανοποιούν οι άλλες τρεις υποψηφιότητες, των Αναστασιάδη, Παπαδόπουλου και Λιλλήκα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Α. Κυπριανού:

Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ Λευκωσίας-

Κερύνειας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.
Η Συνδιάσκεψη σας συνέρχεται μέσα σε κρίσιμες συνθήκες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Θα περιοριστώ στα εσωτερικά ζητήματα.

Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται λίγα βήματα πριν το ναυάγιο. Τα μεγάλα ζητήματα, οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα θέματα της παιδείας και των κοινωνικών παροχών, των πολιτικών για καλύτερο αύριο για τον τόπο και το λαό υποχωρούν στην ατζέντα της Κυβέρνησης.

Όλα αρχίζουν να υποτάσσονται στην προεκλογική περίοδο. Είναι πέραν από προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισαν να επικεντρωθούν στη δουλειά για την κάλπη και όχι για την Κύπρο.

Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση τους στο χειρισμό του Κυπριακού προβλήματος. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω τι καταλόγιζε ο κ. Αναστασιάδης στο Δ. Χριστόφια το 2010, τη χρονιά που καταγράφονταν συγκλίσεις και η πρόοδος στο Κυπριακό ήταν μεγάλη.

Τον κατηγορούσε ότι πάει να γίνει «πρόεδρος Ταϊβανοποίησης». Για να μην θυμίσω και τη γενικότερη του συμπεριφορά. Ειλικρινά διερωτούμαι τι θα έπρεπε κατ΄αναλογίαν να λέμε εμείς σήμερα.

Ως ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι δεν θα λειτουργούσαμε εκδικητικά έναντι του κ. Αναστασιάδη για τη χυδαία και εξοντωτική αντιπολίτευση που ακολούθησε ο ίδιος και το κόμμα του επί Δ. Χριστόφια. Δεν θα ανταποδίδαμε αυτή την επίθεση, για το καλό της Κύπρου. Θέσαμε το συμφέρον του τόπου και του λαού πάνω από το κομματικό.

Στηρίξαμε τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει για επίλυση του Κυπριακού. Το πράξαμε γιατί είμαστε κόμμα πατριωτικό. Γιατί θέλουμε να υπηρετήσουμε μέχρι τέλους το στόχο για λύση που να βασίζεται σε αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούσαμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και εποικοδομητικοί.

Αδιαφορώντας για πολιτικό κόστος, σηκώσαμε όλο το πολιτικό βάρος. Λέγοντας πολιτικό βάρος δεν εννοώ φυσικά αυτό που μας καταλογίζουν, δηλαδή «στήριξη στο Ν. Αναστασιάδη». Εννοώ τη στήριξη στη διαδικασία και την επιμονή και συνέπεια στις πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ.

Επιμονή στη διαχρονική πολιτική μας για το Κυπριακό πρόβλημα. Αρκεί μόνο να υπενθυμίσω ότι τον πρώτο χρόνο της Προεδρίας Αναστασιάδη ήμασταν μόνοι εναντίον όλων, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθείτο τότε ήταν λανθασμένη. Ήταν τότε που ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από την αρχή.

Τον είχαμε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περιπέτειες. Δεν μας άκουσε. Προτίμησε να ακολουθήσει τις συμβουλές του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Λάβαμε την χειρότερη για εμάς έκθεση του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. από το 2004.

Προκειμένου να συμφωνηθεί διακήρυξη με τον κ. Έρογλου είχαμε απώλειες σε σχέση με τα ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ το Μπαρμπαρός κόντεψε να μπει στο Λιμάνι Λεμεσού.
Τελικά, όταν ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να μας εισακούσει και να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ ξεκίνησε να καταγράφεται πρόοδος.

Υποστηρίξαμε την όλη διαδικασία, μέχρι σήμερα παρόλο που ο κ. Αναστασιάδης προχωρούσε μονομερώς. Παρόλο που διαφωνούσαμε με χειρισμούς που έκανε και οι οποίοι ζήμιωναν την υπόθεση μας. Παρόλο που αντί για συνέπεια επεδείκνυε αντιφάσεις και παλινδρομήσεις.

Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι την κύρια ευθύνη για τη μη λύση στο Κυπριακό έχει η Τουρκία με τις αδιάλλαχτες και απαράδεχτες της θέσεις.

Το ερώτημα είναι πώς συμπεριφερόμαστε εμείς που θέλουμε λύση; Την διευκολύνουμε στην επίτευξη του στόχου της ή τη διευκολύνουμε με τη στάση μας;

Μόνο με συνέπεια στο στόχο της λύσης τόσο στην ουσία και στα διαδικαστικά θα τη στριμώξουμε, υποχρεώνοντας την να πάρει θέση στις ουσιώδεις πτυχές.

Δυστυχώς, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει βάλει πλώρη για τις Προεδρικές του 2018. Για ακόμα μια φορά η παράταξη φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει ξανά την Κύπρο στο βωμό των επιδιώξεων της.

Το έκαναν το 1993, το επανέλαβαν το 1998 και το 2013, το ξανακάνουν και σήμερα. Το χειρότερο είναι ότι φαίνεται να μην κατανοούν ότι αυτή η φορά ίσως να είναι και η μοιραία. Υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής ή και κατάρρευσης της διαδικασίας.

Απευθύνουμε έκκληση και ταυτόχρονα προειδοποίηση στον κ. Αναστασιάδη. Χρειάζεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επίτευξη λύσης.

Με εμμονή σε αρχές και ευελιξία στην τακτική να καταβάλει κάθε προσπάθεια για συνεννόηση. Αν όχι η ευθύνη θα πρέπει να βαραίνει την άλλη πλευρά. Διαφορετικά η Κύπρος θα μπει σε άσχημες περιπέτειες. Θα βρεθούμε σε κινούμενη άμμο που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει τελικά.

Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα πρέπει να είναι ευχαριστημένα από την στροφή του κ. Αναστασιάδη.

Πλέον μέρα με τη μέρα ταυτίζεται μαζί τους. Αυτή η αλλαγή όμως θα τους δυσκολέψει γιατί αν λένε τα ίδια πώς θα κερδίσουν το προβάδισμα στην κούρσα της εξουσίας; Είναι προφανές ότι αυτό που κυριαρχεί στις αποφάσεις τους είναι οι εκλογές και όχι το ποια θα είναι η προοπτική για την χώρα μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη συμφώνησαν πρώτα στο πρόσωπο δίχως να συζητήσουν αρχές. Προέταξαν μόνο το σύνθημα, της «Νέας Στρατηγικής». Είναι άραγε νέα στρατηγική η επανάληψη παλιών συνταγών; Είναι νέα στρατηγική η απόρριψη των πάντων; Είναι νέα στρατηγική αυτή που συμβιβάζει τα ασυμβίβαστα;

Το ΔΗΚΟ λέει ότι θέλει δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο. Η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει επίσημα τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η Αλληλεγγύη θέλει ενιαίο κράτος. Πώς συμβιβάζονται όλα αυτά; Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η συμμαχία δεν είναι συμμαχία για την Κύπρο, αλλά συνεργασία για την καρέκλα.

Αυτή η συνεργασία με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο επαναλαμβάνει συνεχώς το σύνθημα για «νέα στρατηγική».

Όταν μιλούμε για στρατηγική, εμείς τουλάχιστον, εννοούμε τον επιδιωκόμενο στόχο. Στόχος που για μας παραμένει η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετεξέλιξη της σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Άλλο πράγμα η στρατηγική, ο στόχος μας δηλαδή και άλλο πράγμα η τακτική. Ποιοι χειρισμοί πρέπει να γίνουν δηλαδή για να πετύχουμε τον στόχο μας. Η τακτική δεν μπορεί να είναι στατική και εξαρτάται από την εκάστοτε συγκεκριμένη κατάσταση.

Όλοι συμφωνούμε ότι το Κυπριακό αποτελεί κυρίως διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολο του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όμως, το πρόβλημα έχει και την εσωτερική του πτυχή, κάτι που δεν μπορεί να παραγνωρίζεται.

Ο συμβιβασμός της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας έγινε αποδεκτός όχι γιατί υπήρχε άγνοια της ουσίας του Κυπριακού. Τουναντίον, η αποδοχή της ομοσπονδίας έγινε ακριβώς επειδή υπήρχε πλήρης επίγνωση των συνεπειών του πραξικοπήματος και της εισβολής και κατοχής∙ της ανάγκης δημιουργίας των προϋποθέσεων άρσης των διχοτομικών τετελεσμένων.

Η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία είναι ο συμβιβασμός τον οποίο έχουμε αποδεχθεί ως αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μη διαφεύγει ποτέ της προσοχής μας αυτή η πικρή μεν αλλά αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια.

Η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία ως η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού περιλαμβάνεται στην πρώτη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς του 1977. Από τότε επαναλήφθηκε σε όλες τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Επαναβεβαιώθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με όλα τα ψηφίσματά του.

Είναι διαχρονική μας θέση, η οποία κατοχυρώνεται σε σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στα δύο Κοινά Ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Τέλος, έχει συμφωνηθεί η πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό εννοεί το ΑΚΕΛ όταν επιμένει σταθερά στη στρατηγική και στο πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί από το 1977.

Το ερώτημα είναι: Μπορούμε, τόσα χρόνια μετά, να αλλάξουμε στρατηγική; Μήπως τα δεδομένα και οι συσχετισμοί άλλαξαν άρδην υπέρ μας και είμαστε σε θέση χωρίς βαρύ κόστος να επιχειρήσουμε επιτυχώς κάτι τέτοιο;

Τι εννοούν όταν λένε «νέα στρατηγική»;

Πολύ φοβούμαι ότι ούτε οι ίδιοι μπορούν να απαντήσουν, πέραν από κάποιες αόριστες αναφορές. Εμείς εμμένουμε στο στρατηγικό μας στόχο και στην ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τη μετάλλαξη του επιχειρούν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι τάχα το ΑΚΕΛ πιέζει για περαιτέρω υποχωρήσεις.

Αυτό είναι ψέμα και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Ό, τι έχουμε να πούμε αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού το λέμε με θάρρος, παρρησία και διαφάνεια στο λαό. Στα διαδικαστικά, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην διακοπούν οι συνομιλίες και μαζί τους να χαθεί και η ελπίδα για την επανένωση του τόπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές απαράδεκτες τουρκικής απαιτήσεις που θα μας βάλουν σε δεινή θέση.

Εμείς ρίχνουμε το γάντι σ΄αυτούς που λένε ότι το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον κ. Αναστασιάδη για προεκλογικούς λόγους. Ιδού η Ρόδος. Ας κάνει ο κ. Αναστασιάδης τα σωστά βήματα που απαιτούνται και αμέσως θα φανεί αν το ΑΚΕΛ εννοεί αυτά που λέει.

Ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει να ξεπουλιέται η ελπίδα του στο βωμό των εκλογών. Κουράστηκε να παρακολουθεί πολιτικάντηδες. Θέλει να δει πολιτικούς που να μπορούν να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν το όραμα της ειρήνης. Θέλει να δει βούληση και ειλικρίνεια, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Ηγέτες έτοιμους να παλέψουν για να νικήσουν τον κίνδυνο της διχοτόμησης∙ τον κίνδυνο να μην επιβιώσει ο λαός μας στη γη που τον γέννησε.

Όπως επίσης κουράστηκε ο κόσμος από τα «δεσμεύομαι» που ναυάγησαν νωρίς. Πλέον γελά με τα συνθήματα που τον φλόμωσε τότε ο κ. Αναστασιάδης. «Η κρίση θέλει ηγέτη», μας έλεγε. Αυτό που είδαμε μόνο συμπεριφορά «ηγέτη» δεν θύμιζε. Αποδέχτηκε με την μεγαλύτερη ευκολία όλες τις απαιτήσεις τους, υποκύπτοντας στον εκβιασμό. Πού είναι οι επενδύσεις που θα μας έφερνε ο ηγέτης; Που είναι οι διασυνδέσεις και οι ισχυροί του φίλοι που θα έφερναν επανεκκίνηση της οικονομίας;

Ποιες είναι λοιπόν οι επιδόσεις του κ. Αναστασιάδη;

Η μεσαία τάξη της Κύπρου τσακίστηκε.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια.

Χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει ή δεν επιστρέφουν στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους.

Η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

Τα ποσοστά απασχόλησης είναι καθηλωμένα στα αντίστοιχα του 2014.

Οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν ακόμα περαιτέρω από το 2013 και μετά. Πέραν των 127εκ. οικοινωνικές παροχές και πέραν των 100εκ. οι δαπάνες για την υγεία, ετησίως.

Οι συνταξιούχοι είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται κατά 30%.

Σήμερα η Κύπρος είναι από τις χώρες στις οποίες παρουσιάστηκε αύξηση των εργαζομένων φτωχών.

Και πώς απάντησε η κυβέρνηση σε όλα αυτά;

Με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Πήραν από τους φτωχούς για να δώσουν στους φτωχότερους. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι καταγεγραμμένο: το χάσμα της κοινωνικής ανισότητας μεγαλώνει ιλιγγιωδώς από το 2013 και μετά. Οι φτωχοί έγιναν περισσότεροι και φτωχότεροι, ενώ οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι.

Είναι γεγονός ότι έγιναν κάποια βήματα μπροστά σε ό, τι αφορά τους δείχτες. Αυτοί όμως δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος δεν πρέπει να επιχειρήσει να πάρει αποστάσεις από αυτές τις πολιτικές. Γιατί ήταν και είναι το στήριγμα και το δεκανίκι του Συναγερμού για να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική του, για να επιβάλει την φιλοσοφία του. Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος υπερασπιζόταν σταθερά και με σθένος και με μια φωνή με τον κ. Νεοφύτου, τον Θανάση Ορφανίδη.

Κατηγορούσε έντονα τον Δ. Χριστόφια που δεν θα τον επαναδιόριζε. Μαζί με τον κ. Αβ. Νεοφύτου ψήφισαν χέρι-χέρι όλες τις νομοθεσίες που μείωναν τα έσοδα της Κυβέρνησης Χριστόφια. Μαζί ψήφισαν τα κρίσιμα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα. Μαζί ακύρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, στην παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την υγεία. Μαζί λειτούργησαν έτσι ώστε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τον πολύ κόσμο να είναι σήμερα ανοιχτά.

Όλα αυτά συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσουμε τη μάχη των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών. Επαναλαμβάνω ότι εμείς θα λάβουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα βάλουμε τα πρόσωπα πάνω από τις αρχές. Η υποψηφιότητα που θα στηρίξουμε θα είναι υποψηφιότητα νίκης. Υποψηφιότητα που θα θέσει μια προοδευτική κοινωνικοοικονομική πολιτική πρόταση ενώπιον του λαού. Που θα ακολουθήσει πολιτική αρχών στο Κυπριακό.

Που θα σταθεί απέναντι από τον εθνικισμό, τη συντήρηση, τη μισαλλοδοξία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Που θα δώσει προοπτική και ελπίδα στην Κύπρο. Αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ. Είμαστε σε περίοδο ζυμώσεων και συζητήσεων, η οποία θα κορυφωθεί με το έκτακτο Συνέδριο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία φίλων και εχθρών.

Η προσδοκία με την οποία ο λαός αναμένει τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ αποδεικνύει ότι δεν τον ικανοποιεί καμία από τις παρούσες υποψηφιότητες. Ούτε αυτή του κ. Αναστασιάδη, ούτε του κ. Παπαδόπουλου, ούτε του κ. Λιλλήκα.

Προσδοκά ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει υποψηφιότητα που θα αγκαλιαστεί από τα ευρύτερα στρώματα του λαού. Υποψηφιότητα που θα συνιστά πραγματική αλλαγή. Να είναι βέβαιοι όλοι ότι αυτός είναι ο στόχος μας. Όπως έχουμε πει πολλές φορές: στο ΑΚΕΛ οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, δεν αποφασίζει ένας για όλους.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Μόνο εμείς μπορούμε να τα αλλάξουμε. Η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι το ΑΚΕΛ. Όμως το ΑΚΕΛ δεν είναι μόνο ο Γενικός και οι Επαρχιακοί γραμματείς. Το ΑΚΕΛ είμαστε όλοι εμείς, είσαστε όλοι εσείς. Όλος ο κόσμος που εδώ και δεκαετίες στηρίζει με ανιδιοτέλεια και περηφάνια το Κόμμα μας. Πρέπει να γίνουμε άλλοι τόσοι, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Πλέον δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Δεν αρκεί να τα λέμε και να τα ξαναλέμε μεταξύ μας. Έγινε πολλή και σημαντική δουλειά στις δημοτικές εκλογές, η οποία αποκατέστησε σε κάποιο βαθμό τις απώλειες των Βουλευτικών Εκλογών. Όμως έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ολική επαναφορά του ΑΚΕΛ στη θέση που του αξίζει.

Η Επαρχιακή Οργάνωση πρέπει να διαδραματίσει τον καθοδηγητικό της ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί, πρώτα από όλα με τον εαυτό μας. Δε νοείται μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής που να μην έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Δε νοείται μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής που να μην ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που έχει ως κομματικό μέλος και στέλεχος.

Οι εποχές είναι δύσκολες, ο έμμισθος μηχανισμός είναι μειωμένος και η δουλειά μπορεί να γίνει μόνο αν συνεισφέρουν και οι εθελοντές. Φτάνει πλέον η μιζέρια και το μουρμουρητό. Αν ο καθένας από εμάς μιλούσε λιγότερο και δούλευε περισσότερο, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Το έχουμε πει πολλές φορές. Το κύτταρο, ο πυρήνας είναι η Κομματική Ομάδα Βάσης.

Εκεί πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες μας. Στα νέα μέλη, στην ανανέωση των κομματικών ομάδων, στην καθημερινή επαφή με τον κόσμο, στην ενίσχυση της παρέμβασης μας στα τοπικά προβλήματα. Λέγοντας τα αυτά τονίζω και τη σημασία που έχει ο ελεύθερος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας. Η κριτική αλλά και η αυτοκριτική.

Είμαστε διαφορετικοί επειδή είμαστε ΑΚΕΛιστές. Είμαστε ΑΚΕΛιστές επειδή είμαστε διαφορετικοί.

Αυτή μας η διαφορά πρέπει να φαίνεται κάθε μέρα. Πρέπει να φαίνεται σε κάθε μας δράση, σε κάθε μας πρωτοβουλία, μέσα στην καθημερινή μας δουλειά. Αυτή μας η διαφορά πρέπει να εμπνέει όσους μας παρακολουθούν∙ να παραδειγματίζει όσους μας ακολουθούν∙ να καθοδηγεί εμάς τους ίδιους. Αυτή η διαφορά κράτησε το ΑΚΕΛ εννιά δεκαετίες πολύ ψηλά στη συνείδηση του κόσμου. Η αφοσίωση, το ήθος, η εντιμότητα, η αυταπάρνηση και ο ενθουσιασμός με τον οποίο παλεύουμε για την Κύπρο. Για να ζήσει ο λαός μας μονιασμένος∙ για να κάνουμε τη ζωή των πολλών καλύτερη∙ για να ξημερώσει μια μέρα που η κοινωνία θα έχει σπάσει τις αλυσίδες της.

Έχουμε όραμα που πάει πολύ μακρύτερα από τις εκλογικές αναμετρήσεις, από τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll. Έχουμε όραμα για το αύριο. Το έχουμε πει πολλές φορές. Κουβαλούμε 90 χρόνια ένδοξης και τιμημένης Ιστορίας. Για τον εργάτη, τον αγρότη, τον υπάλληλο του πνεύματος και των χεριών, το διανοούμενο, τον καλλιτέχνη. Κουβαλούμε εννιά και πλέον δεκαετίες αγώνων. Όμως η Ιστορία είναι μπροστά μας. Γιατί είμαστε αυτοί που έχουν τη δύναμη να δουλεύουν όλοι μαζί ως ένας άνθρωπος.

Είμαστε αυτοί που ενώνουμε τους πολλούς στη μάχη για το αύριο. Είμαστε αυτοί που βάζουμε πάνω από όλα το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον του ανθρώπου. Είμαστε αυτοί που μπορούν να δώσουν την ελπίδα, ευγνώμονες για τους βετεράνους μας που έκτισαν το Κίνημα, περήφανοι για τη νεολαία μας που κρατά όλη την ελπίδα μας στα χέρια της. Είμαστε αυτοί που μπορούν και που θα πάρουν την Κύπρο μπροστά.

Ας είναι η σημερινή συνδιάσκεψη η καινούρια αφετηρία για να κάνει η Λευκωσία την αρχή! Για την Κύπρο! Για το λαό!

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ
  Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.
 • ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία
  ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, τονίζει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της σημερινής 92ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ), συνεχιστής του οποίου είναι το Ανορθωτικό Κόμμα Κυπρίων Εργαζομένων (ΑΚΕΛ).
 • Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης
  Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης Aνακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Βετεράνου στελέχους του Κόμματος Χρίστου Κουρτελλάρη: "Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τον θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Χρίστου Κουρτελλάρη. Ο Χρίστος Κουρτελλάρης γεννήθηκε το 1919 στους Εργάτες. Εντάχθηκε στις γραμμές του εργατικού κινήματος από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το 1940 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Μπήκε στο δρόμο της βιοπάλης σχεδόν από παιδί και στρατεύτηκε στο δρόμο του αγώνα τον οποίο δεν…
 • Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία
  Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ανέλυσε το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και τα μηνύματα που μέσω του στάλθηκαν στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα το Επαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε σε μια αποτίμηση της δράσης και της παρουσίας του πριν και κατά τη διάρκεια του 31ου ΠΦΝΦ, επαναβεβαιώνοντας τη θέληση του, να συνεχίσει…
 • Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ
  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξελέγη στη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, επικρατώντας του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούτα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Κεντρικής Επιτροπής, Φύτο Κωνσταντίνου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους ή 63,96%. Ο Μαρίνος Μουσιούτας έλαβε ποσοστό 36,04%.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top