Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει τις προεδρικές εκλογές και το προσωπικό του ενδιαφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενεών, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προειδοποιώντας ότι αυτό θα αποβεί καταστροφικό για τον τόπο. Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Κυπριανού, μεταλλάσσεται πλήρως ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε το λαό να αντιδράσει στις «μεθοδεύσεις» των πολιτικών κομμάτων που ζητούν αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, λέγοντας ότι πρόκειται για συνταγή που δοκιμάστηκε ήδη.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί για ακόμα μια φορά ο κ. Αναστασιάδης θέτει τις επόμενες εκλογές και το προσωπικό του ενδιαφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενεών, κάτι που θα αποβεί στο τέλος καταστροφικό για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό, στο σύνολό του. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που, τουλάχιστον απ` ό,τι ακούμε, υπάρχει έστω μικρή πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η δική μας η προσπάθεια θα έπρεπε να ήταν να μεγιστοποιήσουμε αυτή την πρόοδο που υπάρχει και να οδηγήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης» είπε ο Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στο ΑΚΕΛ.

Εάν θεωρούμε, ανέφερε, ότι θα σταματήσει σήμερα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί, θα επαναρχίσει η διαδικασία από το σημείο που σταμάτησε, είμαστε πολιτικά αφελείς. Επί του εδάφους, είπε, θα υπάρξουν εξελίξεις αρνητικότατες οι οποίες θα δυσχεράνουν κατά πολύ περισσότερο το έργο του όποιου επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε και στα πολιτικά κόμματα που επιμένουν σε αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, λέγοντας πως η συνταγή την οποία προτείνουν σήμερα έχει δοκιμαστεί κατ` επανάληψη στο παρελθόν.

«Δοκιμάστηκε και επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, για ένα ολόκληρο χρόνο ο κ. Αναστασιάδης ακολουθούσε τις δικές τους συμβουλές και τότε τον χειροκροτούσαν τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, τα ίδια μέσα ενημέρωσης» είπε και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα ήταν ότι «υποχρεωθήκαμε να πάμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν με απώλειες, δεν καταφέραμε για ένα ολόκληρο χρόνο να διεξαγάγουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, το Μπαρμπαρός σεργιάνιζε ελεύθερα στις νότιες ακτές της Κύπρου χωρίς να αντιδρά κανένας και πήραμε τη χειρότερη έκθεση που πήραμε ποτέ από ΓΓ του ΟΗΕ από το 2004. Εδώ θα οδηγήσει η συνταγή που προτείνουν τα άλλα πολιτικά κόμματα».

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον κυπριακό λαό να συναισθανθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κ. Αναστασιάδη και στα άλλα πολιτικά κόμματα. «Από σήμερα να αντιδράσει σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις γιατί θα είναι αργά μέχρι τις προεδρικές εκλογές» είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ακόμα πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και τα προηγούμενα χρόνια που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης επέμενε ότι οι οποιεσδήποτε διαφωνίες της ε/κ πλευράς με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο θα έπρεπε να επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να προσλαμβάνουν δημόσιες διαστάσεις οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις μας με τον ΟΗΕ. «Όλα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα ξέχασε τώρα που πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές, μεταλλασσόμενος πλήρως» σημείωσε.

«Ελπίζω κι εύχομαι αυτή τη μετάλλαξη να μην την πληρώσει ακριβά η Κύπρος και ο κυπριακός λαός» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι τέσσερις ελευθερίες που προβάλλονται συχνά ως αγκάθι στην πορεία των διαπραγματεύσεων ίσως είναι μορφή διεξόδου για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε περίπτωση ναυαγίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς, αλλά αναφέρθηκε στη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ βάσει της οποίας την ώρα της λύσης η πληθυσμιακή αναλογία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα είναι 4:1, όπως ήταν η πληθυσμιακή αναλογία το 1974, και σε ό,τι αφορά τη ροή Τούρκων υπηκόων μετά από τη λύση και πάλι η αναλογία θα ήταν 4:1, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό από την ΕΕ και την Ελλάδα, η οποία ως χώρα μέλος της ΕΕ έχει αυτό το δικαίωμα για τους υπηκόους της.

«Εάν επιμένουμε σε κείνη τη σύγκλιση που είχε επιτευχθεί τότε, θεωρώ ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί» είπε ο Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι η Τουρκία απαιτεί ελεύθερη διακίνηση όλων των υπηκόων της στην Κύπρο. Δεν ξέρω τι ζητά αυτή τη στιγμή που συζητούμε. Η απαίτηση πριν από μερικούς μήνες ήταν απαράδεκτη, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, αλλά θα πρεπε να συζητήσουμε και να πείσουμε για την ορθότητα της δικής μας της θέσης».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και οι προοπτικές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σημείωσε ωστόσο ότι «έχει σημασία πώς τα ασκεί».

Το 2010 επί Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε, «προχωρήσαμε σε γεωτρήσεις, όταν η Τουρκία απείλησε να επέμβει αντέδρασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα με πρώτη τη Ρωσική Ομοσπονδία, και το έπραξε η διεθνής κοινότητα διότι επιβεβαίωνε καθημερινά ο Δημήτρης Χριστόφιας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι ήταν έτοιμος να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης, σε αντίθεση με το 2014 που το Μπαρμπαρός έκανε ελεύθερα βόλτες στις νότιες ακτές της Κύπρου δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει με τι θα πρέπει να συνοδεύεται η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ
  Απεβίωσε ο Μιχάλης Πουμπουρής, ιστορικό, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε το θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, Μιχάλη Πουμπουρή. Ο Μιχάλης Πουμπουρής, για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, συνέδεσε το όνομα του με το ΑΚΕΛ, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις λαϊκές διεκδικήσεις, με την αντίσταση στο φασισμό και το σοβινισμό, με την πάλη για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδα μας.
 • ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία
  ΑΚΕΛ: Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία Με την ορμή μιας ένδοξης 92χρονης Ιστορίας, με τη δύναμη που μάς δίνουν οι εργαζόμενοι, με πίστη στο μέλλον που αξίζει ο λαός μας, συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, τονίζει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της σημερινής 92ης επετείου από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ), συνεχιστής του οποίου είναι το Ανορθωτικό Κόμμα Κυπρίων Εργαζομένων (ΑΚΕΛ).
 • Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης
  Απεβίωσε ο Χρίστος Κουρτελλάρης Aνακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Βετεράνου στελέχους του Κόμματος Χρίστου Κουρτελλάρη: "Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τον θάνατο του βετεράνου του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, Χρίστου Κουρτελλάρη. Ο Χρίστος Κουρτελλάρης γεννήθηκε το 1919 στους Εργάτες. Εντάχθηκε στις γραμμές του εργατικού κινήματος από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το 1940 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Μπήκε στο δρόμο της βιοπάλης σχεδόν από παιδί και στρατεύτηκε στο δρόμο του αγώνα τον οποίο δεν…
 • Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία
  Ο Σεβήρος Κούλας, νέος Ε.Γ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας – 5 νέα μέλη στην Επ. Γραμματεία Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ανέλυσε το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και τα μηνύματα που μέσω του στάλθηκαν στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα το Επαρχιακό Συμβούλιο προχώρησε σε μια αποτίμηση της δράσης και της παρουσίας του πριν και κατά τη διάρκεια του 31ου ΠΦΝΦ, επαναβεβαιώνοντας τη θέληση του, να συνεχίσει…
 • Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ
  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξελέγη στη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, επικρατώντας του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούτα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Κεντρικής Επιτροπής, Φύτο Κωνσταντίνου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους ή 63,96%. Ο Μαρίνος Μουσιούτας έλαβε ποσοστό 36,04%.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top