Η πρόταση νόμου των Βουλευτών του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, Γεώργιου Κάρουλλα και Αννίτας Δημητρίου, η οποία προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κυριαρχεί στα προς συζήτηση και ψήφιση νομοθετήματα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Οι εργασίες της Ολομέλειας η οποία είναι η τελευταία πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το Πάσχα, άρχισαν γύρω στις 9 π.μ.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε μετά το θέμα που προέκυψε με την τροποποίηση του κανονισμού για τη λειτουργία των Σχολείων Μέσης από το ΕΛΑΜ, ώστε να υπάρχει 10λεπτη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα. Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια αναμένεται ότι θα εγερθεί θέμα συνταγματικότητας όπως έχει ήδη εγερθεί και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα του προτεινόμενου νόμου. Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τελικά ότι δεν θα ήταν ορθό να προβεί σε επίσημη γνωμάτευση για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, παρά το γεγονός ότι – όπως σημείωσε - με την πρόταση νόμου εμπλέκονται και χρήζουν προσεκτικής μελέτης ποικίλα θέματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ ήγειραν θέμα συνταγματικότητας της πρότασης νόμου. Όπως είχε εξηγήσει με δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας διαλαμβάνει ότι αυτά τα ζητήματα χειριζόταν αποκλειστικά η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, η οποία το 1965 με την κατάργηση της μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες στην Κυπριακή Βουλή και ως εκ τούτου, η όποια προσπάθεια μεταφοράς αυτών των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Παιδείας, κολοβώνει τις αρμοδιότητες της Βουλής και καταργεί τις διακριτές εξουσίες μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ο ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του σώματος για πρώτη φορά από το βήμα από το οποίο μιλούν οι Βουλευτές, παρέθεσε λόγους για τους οποίους δεν πρέπει, όπως είπε, να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων κατά τις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Συλλούρης κάλεσε σε νηφάλια συζήτηση, δηλώνοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για τη Βουλή να τοποθετηθεί με γνώμονα την ομόφωνη επί του θέματος απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top