Η πρόταση νόμου των Βουλευτών του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, Γεώργιου Κάρουλλα και Αννίτας Δημητρίου, η οποία προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κυριαρχεί στα προς συζήτηση και ψήφιση νομοθετήματα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Οι εργασίες της Ολομέλειας η οποία είναι η τελευταία πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το Πάσχα, άρχισαν γύρω στις 9 π.μ.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε μετά το θέμα που προέκυψε με την τροποποίηση του κανονισμού για τη λειτουργία των Σχολείων Μέσης από το ΕΛΑΜ, ώστε να υπάρχει 10λεπτη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα. Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια αναμένεται ότι θα εγερθεί θέμα συνταγματικότητας όπως έχει ήδη εγερθεί και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα του προτεινόμενου νόμου. Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τελικά ότι δεν θα ήταν ορθό να προβεί σε επίσημη γνωμάτευση για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, παρά το γεγονός ότι – όπως σημείωσε - με την πρόταση νόμου εμπλέκονται και χρήζουν προσεκτικής μελέτης ποικίλα θέματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ ήγειραν θέμα συνταγματικότητας της πρότασης νόμου. Όπως είχε εξηγήσει με δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας διαλαμβάνει ότι αυτά τα ζητήματα χειριζόταν αποκλειστικά η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, η οποία το 1965 με την κατάργηση της μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες στην Κυπριακή Βουλή και ως εκ τούτου, η όποια προσπάθεια μεταφοράς αυτών των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Παιδείας, κολοβώνει τις αρμοδιότητες της Βουλής και καταργεί τις διακριτές εξουσίες μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ο ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του σώματος για πρώτη φορά από το βήμα από το οποίο μιλούν οι Βουλευτές, παρέθεσε λόγους για τους οποίους δεν πρέπει, όπως είπε, να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων κατά τις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Συλλούρης κάλεσε σε νηφάλια συζήτηση, δηλώνοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για τη Βουλή να τοποθετηθεί με γνώμονα την ομόφωνη επί του θέματος απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top