Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε η Αντιπρόεδρος Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Έλεανορ Ρόουλι σε ομιλία της κατά την τελετή υπογραφής των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ, στο Προεδρικό.

Η κ. Ρόουλι ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία προσβλέπει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018 στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την εταιρεία ENI.

Στην ομιλία του μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και αερίου δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της.

«Μετά τη χθεσινή υπογραφή του Συμβολαίου για το Τεμάχιο 10, υπογράψαμε σήμερα δύο νέα Συμβόλαια με γνώριμους μας εταίρους. H συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις προοπτικές των υδρογονανθρακικών μας πόρων», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα των ερευνητικών τους προγραμμάτων το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ενώνουν δυνάμεις στο τεμάχιο 6, όπως έπραξαν πρόσφατα και στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 11. Όπως είπε, πρόκειται για δύο εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και εμπειρία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες υποβάλλοντας φιλόδοξες τεχνοοικονομικά προσφορές στο πλαίσιο του 3ου γύρου, επέλεξαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην ΑΟΖ της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, στην ευρύτερη περιοχή.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, συνεχίζοντας ουσιαστικά, με αμείωτη ένταση, να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιού της πλούτου.

Οι σημερινές υπογραφές έγιναν επίσης στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και με αυτές, όπως είπε, ο κ. Λακκοτρύπης ολοκληρώνεται πλέον και επίσημα ο 3ος γύρος.

Η κοινοπραξία των Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V. αδειοδοτείται για το Τεμάχιο 6, ενώ η Eni Cyprus Limited για το Τεμάχιο 8.

Στην ομιλίας του κατά την τελετή ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρο της Eni για τη Νότιο Ευρώπη Κάρλο Βίτο Ρούσο ανέφερε ότι οι σημερινές υπογραφές είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, για τις εταιρείας και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η υπογραφή των συμφωνιών για τα δύο τεμάχια 6 και 8, ανέφερε, θα επιτρέψει την επαλήθευση για το κατά πόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας όπως σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της Κύπρου, για τους εταίρους της κοινοπραξίας και επίσης για ολόκληρη της περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουν είναι να ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Είπε επίσης ότι η ΕΝΙ με τους εταίρους της είναι έτοιμη να το πράξει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Μιλώντας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, η Αντιπρόεδρος Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ανέφερε ότι ήταν μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμμετοχή σε αυτόν της εταιρείας.

Αναφέρθηκε επίσης στο τεμάχιο 11 για το οποίο η εταιρεία αδειοδοτήθηκε στον β` γύρο και στην γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός 2017.

«Σύντομα θα αρχίσουμε γεώτρηση στο τεμάχιο 11, όπου έχουμε ένα κοίτασμα που ονομάζεται Ονισήφορος, όπου θα ξεκινήσουμε εργασίες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αναπαραγωγή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για το κοίτασμα Ζορ, σε κυπριακά ύδατα.

«Για αυτό είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα δραστηριοποιηθούμε σε αυτό το κοίτασμα μαζί με τους συνεργάτες μας από την ENI», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ανέφερε θα γίνει εκτίμηση του τεμαχίου 6 για το οποίο τα σεισμικά δεδομένα υπάρχουν ήδη και αναμένεται να προχωρήσουν στον εντοπισμό κοιτάσματος εντός 2018.

Η γεώτρηση στο συγκεκριμένο τεμάχιο θα γίνει από την ENI, είπε, εκφράζοντας προσδοκία να δοκιμαστεί περαιτέρω το μοντέλο του Ζορ και σε αυτό το τεμάχιο.

«Προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε ένα ισχυρό διερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα εντός 2017 και εντός 2018», ανέφερε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι
  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι Στην ιστορία του κινήματος ειρήνης, ως μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πέρασε η σημερινή, 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
 • ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο» έλεγε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ήρθε η ώρα ως κυπριακός λαός να να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που αιματοκυλούν τους λαούς. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να τερματιστούν όλοι οι πόλεμοι, να βροντοφωνάξουμε ενάντια στη σφαγή και τους πνιγμούς αθώων παιδιών και γυναικών, ενάντια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης, την…
 • Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο
  Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα που μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία της 24ης Ιουνίου είναι 105.000, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Ντεμιρτζί.
 • Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!
  Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!  Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο μέσα από τον οποίο το Συριακό θα επιλυθεί με πολιτικά μέσα και απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
 • ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
  ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τον κάθε φιλειρηνιστή κάτοικο Κύπρου, όπως δώσει το παρών του στην Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία που διοργανώνει το ΠΣΕ τη Δευτέρα, 16 Απριλίου, ώρα 18:00 μμ έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Λευκωσία.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top