Στο φαινόμενο της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας το οποίο επηρεάζει και την Κύπρο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης σε εκδήλωση του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.

Όπως είπε, όσον αφορά στην Κύπρο, τα στατιστικά στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι η μέση βροχόπτωση για την περιοχή της Κύπρου που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν 430 χιλιοστόμετρα ή 85% της κανονικής, ενώ η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική και η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία 0.8 βαθμούς Κελσίου, επίσης, πάνω από την κανονική.

Πρόσθεσε ότι η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία των 42,2 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στον σταθμό ραδιοβολίσεων στην Αθαλάσσα στις 23 Ιουνίου, ήταν η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία για το συγκεκριμένο σταθμό και για το συγκεκριμένο μήνα από το 1983 που λειτούργησε ο σταθμός.

Ανέφερε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ενόψει της φετινής ημέρας μετεωρολογίας, έχει εκδώσει επίσης και την ετήσια του Έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κατάστασης του κλίματος.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το έτος 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί, με μέση θερμοκρασία κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την προ-βιομηχανική περίοδο, η οποία θερμοκρασία είναι κατά 0,06 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2015. Η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι συνεχιζόμενη, ενώ παρατηρούνται και άλλες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Από το 2001 και μετά, κάθε έτος έχει μέση θερμοκρασία αέρα το λιγότερο 0,4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την κανονική σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990, η οποία έχει ορισθεί ως η περίοδος αναφοράς για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η αύξηση στη μέση θερμοκρασία φαίνεται να παρουσιάζει μια τάση της τάξεως των 0,1 με 0,2 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία.

Πρόσθεσε ότι το ισχυρό φαινόμενο του El Nino κατά την περίοδο 2015-2016, έδωσε μια μεγάλη ώθηση στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, επιπρόσθετα με την αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι οποίες έφθασαν το συμβολικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) κατά το 2015.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας έχει τίτλο «Κατανοώντας τα νέφη», τονίζει την τεράστια σημασία των νεφών στον καιρό, στο κλίμα και στο νερό.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα είναι πάντοτε έτοιμο να στηρίξει και να βοηθήσει το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου στις προσπάθειές του για να συνεχίσει το έργο που επιτελεί προς όφελος πάντα του κοινωνικού συνόλου.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία
  Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές από την Ιβηρική μέχρι τη Σκανδιναβία Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.
 • Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018!
  Εξαντλήσαμε ήδη ως ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους του Πλανήτη για το 2018! Την 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ' έναν χρόνο και θα ζήσει «με πίστωση» για πέντε μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, η οποία υπογραμμίζει πως η ημερομηνία αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς.
 • Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί!
  Στα ίχνη υπόπτου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική – Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί! ΑΘΗΝΑ - Θέμα χρόνου θεωρείται η σύλληψη υπόπτου για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν εστία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι στην περιοχή και θεωρείται ότι αποτελεί την εστία έναρξης της πυρκαγιάς, που οδήγησε στον θάνατο μέχρι στιγμής 88 ανθρώπων. Συνεπώς, ο δράστης είναι αντιμέτωπος με κακούργημα, το οποίο επιφέρει ακόμα και ισόβια.
 • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων
  Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στο Λεκανοπέδιο το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα Βριλίσσια, τα Μελίσσια, η Κηφισιά και το Μαρούσι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί, μέχρι στιγμής, 120 κλήσεις για απάντληση υδάτων, παροχή βοήθειας σε πολίτες και ακινητοποιημένα οχήματα στις παραπάνω περιοχές.
 • Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές!
  Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική – Έργο εμπρηστών – δολοφόνων οι φωτιές! ΑΘΗΝΑ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου την Ανατολική και Δυτική Αττική λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τις περιοχές από το μεσημέρι της Δευτέρας. Την ύπαρξη δύο νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Νέο Βουτζά, επιβεβαίωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top