Ευχή και προσδοκία του ΑΚΕΛ είναι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συζητήσει τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη τη ερχόμενη Τετάρτη, πέραν της ενημέρωσης της οποίας θα τύχει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

Ο Αντρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα, στο περιθώριο εκδήλωσης κατά του ρατσισμού στη Λευκωσία ότι “δική μας η επιθυμία, πέραν από την ενημέρωση την οποία θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ, να συζητήσουν και τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων”.

Ανέφερε πως “δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι συμφωνήσαμε από το 1974 πως το Κυπριακό θα λυθεί με διάλογο και είπαμε ότι θέλουμε λύση στο Κυπριακό, ως εκ τούτου έχει τεράστια σημασία να διεξάγονται διαπραγματεύσεις όχι χάρη των διαπραγματεύσεων αλλά πρέπει να φροντίσουμε αυτές να γίνουν ουσιαστικές για να είναι και αποτελεσματικές”.

Συνεχίζοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ελπίδα και ευχή “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέραν από την ενημέρωση να σταθεί και σε αυτά τα ζητήματα, το πώς επαναρχίζουμε και πώς γίνεται ουσιαστικός ο διάλογος για να έχουμε αποτέλεσμα”.

Πρόσθεσε ότι “πάντοτε θα υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και εάν κάποιος θεωρεί ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, νομίζω ότι απέχει από την πραγματικότητα”.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, “έχει τεράστια σημασία λοιπόν εμείς να επιχειρήσουμε να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα τα οποία θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε και επαναλαμβάνω ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε επιχειρήματα, δεν πρέπει να νιώσουμε ανασφάλεια”.

“Έχουμε σωστές θέσεις και πρέπει να επιχειρήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να φανεί η καλή μας θέληση κι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, τότε εκείνοι να μένουν εκτεθειμένοι, αυτός πρέπει να είναι ο δικός μας στόχος, όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν”, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε, επίσης, “ότι τα πράγματα πάντοτε θα είναι δύσκολα και θυμούμαι προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 προέβλεπαν κάποιοι εδώ στην ε/κ πλευρά ότι είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί η Τουρκία και τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο καλά για εμάς”.

Υπέδειξε ότι “πέρασαν 30 χρόνια και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί”.

Ελπίζω και εύχομαι, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ “να μην μας πουν να περιμένουμε άλλα 30 χρόνια γιατί θα διαλυθεί η Τουρκία”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “έχουμε δυσκολίες, να αναλύσουμε πρέπει αντικειμενικά τις πραγματικότητες οι οποίες υπάρχουν, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε σωστές θέσεις, να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκεί να αποδείξουμε ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό”.

Σε ερώτηση αναφορικά με την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ενδοσχολική αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θυσιάζεται η ουσία για χάρη της διαδικασίας και σε ό,τι αφορά τη στάση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι είναι υπερβολική και απαράδεκτη και το έχουμε πει κατ` ιδίαν στον κ. Ακιντζί”.

Πρόσθεσε ότι “πέραν τούτου, θεωρώ ότι η δική μας η πλευρά δεν πρέπει να θυσιάσει την ουσία για χάρη της διαδικασίας”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι “εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν λάθος και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το πούμε, δεν έχουμε καμιά αναστολή και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ενεργήσουμε με τρόπο που να διορθώνει αυτό το λάθος”.

Ερωτηθείς για τις ζυμώσεις ενόψει Προεδρικών Εκλογών σε συνάρτηση με τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είπε πως “είναι δικαίωμα του κάθε ενός να χειρίζεται τα ζητήματα όπως θεωρεί πιο σωστό, θεωρώ όμως ότι είναι πρόωρη αυτή η προεδρολογία και θεωρώ ότι αυτή την ώρα θα έπρεπε η προσοχή όλων να ήταν στραμμένη στο πώς επαναρχίζει ο διάλογος”.

Ανέφερε, τέλος, ότι ως ΑΚΕΛ “θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές μετά από τις γιορτές του Πάσχα και όπως έχω κατ` επανάληψη πει θα σεβαστούμε όποιους μας σεβαστούν σε αυτή τη διαδικασία”.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία
  Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε μια σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 • Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ
  Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Διερευνητικές επαφές για διαπίστωση της ετοιμότητας τους ή όχι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 • Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας
  Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας  «Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Ανατολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top