Η υποχρέωση για άσκηση ελέγχου και σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων για την προστασία των καταναλωτών ανήκει στην Κυβέρνηση και πρέπει να σηκώσει την ευθύνη που την βαραίνει και να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την ασυδοσία και τα αισχροκέρδεια, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΕΟ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτών.

Σε ανακοίνωση αναφέρει παράλληλα πως και οι ίδιοι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους τα οποία προστατεύονται και είναι κατοχυρωμένα από τη νομοθεσία και ειδικότερα το δικαίωμα στην εγγύηση σε αγορές προϊόντων, της ασφάλειας των προϊόντων, των πιστωτικών συμφωνιών, των διασυνοριακών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών, των επιβατών και των οργανωμένων ταξιδιών καθώς και των αγορών από το διαδίκτυο.

Κατοχυρωμένη, προσθέτει, είναι επίσης η υποχρέωση για σήμανση των τροφίμων, ενώ απαγορεύονται οι παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές.

Μεταξύ άλλων η ΠΕΟ αναφέρει πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο θέμα της λειτουργίας της ΕΠΑ με εφαρμογή της νομοθεσίας για προστασία του  ανταγωνισμού, στην άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ, δημιουργία Κεντρικού Φορέα Ελέγχου Ποιότητας, στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για Εξώδικη Διευθέτησης των Καταναλωτικών απαιτήσεων, στην αποτελεσματική λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής  καταναλωτών και στον αυστηρό έλεγχο των τιμών στις λεγόμενες «κλειστές» αγορές – (αεροδρόμια, λιμάνια, θέατρα, πάρκινγκ).

Επίσης η ΠΕΟ αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει απευθείας στήριξη των παραγωγών για μείωση των τιμών με δημιουργία Λαϊκών Αγορών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας και κανονισμών που προστατεύουν τους καταναλωτές.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top