Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε κρίση η οποία απειλεί με συνολική κατάρρευση τη διαδικασία, δήλωσε ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου  της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «μια τέτοια εξέλιξη, κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας και του λαού μας και συνεπακόλουθα για το μέλλον μας στη γη που μας γέννησε. Πόσο μάλλον που δεν είμαστε σίγουροι για το πώς ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα εκτιμούν τις εξελίξεις».
 


Με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή ανάλωσε τις δυνάμεις του στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Καταστήσαμε σαφές ότι η επικέντρωση των προσπαθειών των δύο πλευρών σε αλληλοεπίρριψη ευθυνών, απλά θα μεγαλώσει το χάσμα και θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, κάτι το οποίο δεν είναι την Τουρκία που θα βλάψει αλλά την πατρίδα και το λαό μας. Αναλάβαμε πολλές πρωτοβουλίες υλοποιώντας αυτό που εκτιμήσαμε ως πρωτεύων πατριωτικό καθήκον: τη συνέχιση της διαδικασίας. Αυτός υπήρξε άλλωστε ο διακηρυγμένος στόχος τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Συναντήσαμε τουρκοκυπριακά κόμματα, επισκεφθήκαμε τις Βρυξέλλες, καταθέσαμε εισηγήσεις και απόψεις.
 
Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές ότι:
Η αντίδραση του κ. Ακιντζί ήταν υπερβολική και ζημιογόνα για την όλη προσπάθεια. Η ομόφωνη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και σωρεία δηλώσεων και τοποθετήσεων του ΓΓ του ΑΚΕΛ και άλλων στελεχών είναι ξεκάθαρες.
Η Τουρκία έδειξε να ψάχνει αφορμή για να οδηγήσει τη διαδικασία σε εμπλοκή.
Η στάση της πλειοψηφίας της Βουλής στο περιβόητο ζήτημα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, ήταν λανθασμένη. Έδωσε αφορμές και εξέθεσε τη δική μας πλευρά. Τεράστια είναι η ευθύνη όσων σύρθηκαν πίσω από το φασιστικό ΕΛΑΜ. Όσων ψήφισαν την πρόταση ΕΛΑΜ και όσων κρύφτηκαν τηρώντας αποχή. Οι δικοί μας χειρισμοί έχουν μεγάλη σημασία και παρόλο που οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς, έχει μεγάλη σημασία η δική μας στάση να υποβοηθά και όχι να προκαλεί ζημιά. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και η τοποθέτηση της κυβέρνησης περί «λάθους» δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις. Αν η εκτίμηση ότι η Τουρκία έψαχνε αφορμές είναι σωστή, διερωτόμαστε γιατί έπρεπε να δοθεί μια τέτοια αφορμή από τη δική μας πλευρά. Και γιατί η Τουρκία να ψάχνει αφορμές εάν με βάση το αφήγημα κάποιων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα έγερναν προς όφελός τους; Αυτό το αφήγημα είναι εμφανώς λανθασμένο.
Δυστυχώς στην προσπάθεια για επανέναρξη της διαδικασίας, η στάση του κ. Αναστασιάδη δεν υπήρξε η ορθότερη. Με παρρησία και με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ασκήσαμε κριτική, θέτοντας τη δική μας άποψη ενώπιον του λαού. Οι προσπάθειες να ταυτιστεί η οποιαδήποτε κριτική ως σύμπλευση με την τουρκική πλευρά, είναι αισχρή, άκρως αντιδημοκρατική (αφού παραπέμπει σε σιωπή του νεκροταφείου) και θυμίζει μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι η σημερινή κρίση είναι ευκαιρία να τορπιλιστούν οι διαπραγματεύσεις, οφείλουν να πουν ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό ποια είναι η εναλλακτική τους πρόταση. Όχι με γενικότητες και αοριστολογίες, αλλά πραγματιστικά και αντικειμενικά. Είναι μήπως η ένταση; Η σύγκρουση; Ο πόλεμος; Ξεκάθαρα και με σαφήνεια.
Ταυτόχρονα, οφείλουμε να αναλογιστούμε όλοι τι σημαίνει η παραμονή του απαράδεκτου στάτους κβο. Πλήρης τουρκοποίηση των κατεχομένων. Οριστική απώλεια της μισής μας πατρίδας. Οι ελεύθερες περιοχές θα μοιάζουν με κινούμενη άμμο. Αβεβαιότητα και ανασφάλεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα απασχολούν το λαό μας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια βούληση για την οποιαδήποτε απαράδεκτη «λύση». Σημαίνει όμως αγώνα και προσπάθεια για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Σε αυτό το στάδιο, κατά την άποψή μας, αυτός ο αγώνας σημαίνει προσπάθεια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
  

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία
  Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε μια σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 • Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ
  Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Διερευνητικές επαφές για διαπίστωση της ετοιμότητας τους ή όχι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 • Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας
  Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας  «Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Ανατολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top