Τα αποτελέσματα της διαδικασίας της Γενεύης επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει ότι εξαιτίας των διαφωνιών που εξακολουθούσαν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, θα ήταν πολύ δύσκολο αυτή να καταλήξει σε επίτευξη συμφωνίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ολομέλειας της ΚΕ του κόμματος, που συζήτησε την Παρασκευή 20.12.2017 και αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, παράλληλα, πως ανεξαρτήτως του ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, η διαδικασία της Γενεύης απέδωσε αποτελέσματα σε τρία σημεία.

“Θέλουμε να απαλλαγούμε από τη ντε φάκτο διαίρεση και την παρουσία της τουρκικής κατοχής κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Λύση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Η διαπραγμάτευση απαιτεί διεκδικητικότητα, συνέπεια σε θέσεις αρχών, αλλά απαιτεί και πραγματισμό”, αναφέρει η ΚΕ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ανακοίνωση της Κ.Ε. του Κόμματος:

«Σε συνεδρία της, η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αφού συζήτησε και αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό κατέληξε στα εξής:

1.   Εκτιμά ως ορθούς τους χειρισμούς που έγιναν όλο αυτό το διάστημα από την ηγεσία του Κόμματος, οι οποίοι στηρίζονται στις διαχρονικές θέσεις όπως αυτές διατυπώνονται στις συνεδριακές αποφάσεις του.

2.   Εκτιμά ως ορθή τη θέση που τήρησε το Κόμμα έναντι της διαδικασίας που συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οποία κατέληξε στη διάσκεψη της Γενεύης. Το ΑΚΕΛ εκτίμησε ότι η συμφωνία εμπεριέκλειε πιθανούς κινδύνους και ότι θα μπορούσε να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί.  Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένη πλέον τη συμφωνία επέλεξε να λειτουργήσει εποικοδομητικά και υπεύθυνα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τις προοπτικές και να κινηθεί προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι. Τον κάλεσε, επίσης, έγκαιρα να επιλύσει με επακριβή τρόπο τις διαδικαστικές εκκρεμότητες για να μην προκληθούν προβλήματα με ουσιαστικές προεκτάσεις στις διαπραγματεύσεις.

3.   Τα αποτελέσματα της διαδικασίας της Γενεύης επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που είχαμε εκφράσει ότι εξαιτίας των διαφωνιών που εξακολουθούσαν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, θα ήταν πολύ δύσκολο αυτή να καταλήξει σε επίτευξη συμφωνίας.

4.   Ανεξαρτήτως του ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, η διαδικασία της Γενεύης απέδωσε αποτελέσματα σε τρία σημεία:

                     i.        Κατατέθηκαν από τις δύο πλευρές χάρτες για το εδαφικό. Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητική, παρόλο που προνοεί την επιστροφή μεγάλου ποσοστού εδαφών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η κατάθεση των χαρτών δημιουργεί προοπτικές, με σκληρή διαπραγμάτευση, να επιτευχθεί συμφωνία στο εδαφικό, γεγονός που θα είναι βοηθητικό για την επίτευξη συμφωνίας και σε άλλα ανοικτά θέματα, όπως για παράδειγμα, στο περιουσιακό.

                   ii.        Η διάσκεψη της Γενεύης ουσιαστικά αποτέλεσε την αφετηρία της συζήτησης για τα θέματα της Ασφάλειας που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις και την αποστρατιωτικοποίηση. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι σε αυτό το θέμα οι αρχικές θέσεις των πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Το γεγονός ότι συζητείται πλέον επίσημα το θέμα με την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας και με εκπεφρασμένη τη θέση πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε στήριξης που παρέχεται προς αυτή την κατεύθυνση.

                 iii.        Πρόοδος επιτεύχθηκε και στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, έστω και αν αυτό αφορά θέματα δευτερεύουσας σημασίας.

5.   Ανεξαρτήτως των διαφορετικών αναγνώσεων και εκτιμήσεων που κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις, το γεγονός είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Εδώ είναι που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν τα πάντα. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθούν οι διαθέσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους. Είναι στο διαπραγματευτικό τραπέζι που θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας. Στις διαπραγματεύσεις θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση.

6.   Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική της εκτόξευσης κατηγοριών και αφορισμών που διάφορες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν. Ο πατριωτισμός, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του καθενός δεν κρίνονται ούτε από το πόσο δυνατά και συχνά φωνάζει ο καθένας μας, ούτε και από την πλειοδοσία περί πατριωτισμού.

7.   Κίνδυνοι στο Κυπριακό υπάρχουν, ανησυχίες είναι λογικό να έχουμε όλοι. Οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες όμως δεν προέχονται μόνο από την πιθανότητα κακής λύσης, αλλά και από τη διαιώνιση της διχοτόμησης και της παγίωσης της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο. Θέλουμε να απαλλαγούμε από τη ντε φάκτο διαίρεση και την παρουσία της τουρκικής κατοχής κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Λύση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Η διαπραγμάτευση απαιτεί διεκδικητικότητα, συνέπεια σε θέσεις αρχών, αλλά απαιτεί και πραγματισμό.

8.   Το ΑΚΕΛ έχει θέσεις και στη βάση αυτών των θέσεων αξιολογεί τις εξελίξεις. Και επειδή το ΑΚΕΛ γνήσια επιδιώκει την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης, θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητικό και δημιουργικό, ακόμα και όταν έχει διαφορετικές απόψεις, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Με την άρνηση, την απόρριψη και τη συνεχή επίκληση κινδύνων κανένα πρόβλημα δεν μπορεί και δεν έχει επιλυθεί.

9.   Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό. Λύση η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

10.  Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπέρ των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών επίτευξης λύσης. Ο κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τροφοδοτεί την προοπτική της λύσης και αποστέλλει ισχυρό το μήνυμα της συνύπαρξης του λαού μας σε μια ενωμένη, ελεύθερη, ειρηνική κοινή πατρίδα».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ
  Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επικράτησε έναντι του Μαρίνου Μουσιούτα στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξελέγη στη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, επικρατώντας του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούτα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Κεντρικής Επιτροπής, Φύτο Κωνσταντίνου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έλαβε 4.008 ψήφους ή 63,96%. Ο Μαρίνος Μουσιούτας έλαβε ποσοστό 36,04%.
 • Ο Ανδρέας Φακοντης νέος επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου
  Ο Ανδρέας Φακοντης νέος επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντης εξελέγη από την επαρχιακή επιτροπή του κόμματος του νέος επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ στην Πάφο.
 • Τι δηλώνει το ΑΚΕΛ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  Τι δηλώνει το ΑΚΕΛ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Το ΑΚΕΛ έχει την καλή διάθεση να συνεργαστεί με όλους και με την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει να έχουν όλοι την ίδια φιλοσοφία. Σε δηλώσεις του, μετά από τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αν συμφωνήσουν στη φιλοσοφία το κόμμα του είναι έτοιμο να λειτουργήσει συλλογικά…
 • ΑΚΕΛ: Οι κυβερνώντες φορτώνουν τις δικές τους αποτυχίες σε άλλους
  ΑΚΕΛ: Οι κυβερνώντες φορτώνουν τις δικές τους αποτυχίες σε άλλους Προσφιλής είναι η τακτική των κυβερνώντων να φορτώνουν τις δικές τους αποτυχίες σε άλλους και προσφιλής και η τακτική τους να διαστρεβλώνουν θέσεις άλλων για να ασκούν κριτική, σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. "Αυτές τις δύο τακτικές επιστράτευσε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε σημερινές του δηλώσεις για να καλύψει την αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού να πείσει το διεθνή παράγοντα για τις ευθύνες που…
 • Στην Αθήνα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό με την ελληνική πολιτική ηγεσία ο Γενικός Γραμματέας  του ΑΚΕΛ
  Στην Αθήνα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό με την ελληνική πολιτική ηγεσία ο Γενικός Γραμματέας  του ΑΚΕΛ Η Ελλάδα είναι το βασικότερο μας στήριγμα στην προσπάθεια που δίνουμε για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται «σε μια προσπάθεια να ενημερωθούμε από την ελληνική πολιτική ηγεσία, τον Έλληνα Πρωθυπουργό πρωτίστως και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, για το ποιες είναι οι δικές τους πληροφορίες που έχουν αναφορικά με…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top