Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και μετανάστες, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αγώνας για λύση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.

Αναφέρει επίσης ότι στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης ενώνει τις δυνάμεις της με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα με το γειτονικό λαό της Συρίας, ο οποίος σπαράσσεται από τις επιπτώσεις του αιματηρού εμφύλιου πολέμου στον οποίο οδήγησαν έξωθεν επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απευθύνουμε, σημειώνει η ΠΕΟ, στους Τ/κ συμπατριώτες μας. Προσδοκία μας, αναφέρει, είναι το 2017 να φέρει την επανένωση του τόπου και του λαού μας. “Για την ΠΕΟ, ο αγώνας για λύση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο. Διεκδικούμε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία να απελευθερώνει την Κύπρο, να την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και να επανενώνει τη χώρα, το λαό και τους θεσμούς”, προσθέτει.

Στο χρόνο που μας φεύγει, σημειώνει η ΠΕΟ, παρά την τυπική έξοδο από το Μνημόνιο συνεχίστηκε η βίαιη νεοφιλελεύθερη «αναδιάρθρωση» της κυπριακής οικονομίας και οι πολιτικές λιτότητας της Κυβέρνησης. “Το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης μετά τη μεγάλη ύφεση και την κατρακύλα που ακολούθησαν της υπογραφής του Μνημονίου και του κουρέματος το 2013, δεν στηρίχτηκε σε μια προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση της κυπριακής οικονομίας, αλλά κατά κύριο λόγο, στηρίχτηκε στην υποχώρηση των μισθών, τη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και τη συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων”, προσθέτει.

Το 2017, αναφέρει η ΠΕΟ, θα είναι χρονιά συνέχισης και περαιτέρω έντασης αυτής της πολιτικής. Στόχος η ολοκλήρωση της επαναφοράς των μισθών και όρων απασχόλησης στα προ της κρίσης επίπεδα, ενώ εκεί όπου τα δεδομένα το επιτρέπουν, θα διεκδικηθούν και αυξήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους χαμηλά αμειβόμενους και στους μισθούς πρόσληψης.

Ιδιαίτερη σημασία θα δώσει η ΠΕΟ, σημειώνεται, στον καθορισμό από την πολιτεία ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους είναι συνδικαλιστικά απροστάτευτοι. Όπως επίσης και στη στήριξη και προστασία θεσμών οι οποίοι συμβάλλουν στην κοινωνική ασφάλεια και την αξιοπρεπή εργασία όπως τα ταμεία προνοίας και ταμεία ευημερίας.

Το 2017, αναφέρει, αναμένεται να είναι κρίσιμη χρονιά και για το θεσμό της ΑΤΑ, ο οποίος διαχρονικά βρίσκεται στο στόχαστρο. “Στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για ρύθμιση του τρόπου επανεκκίνησης του θεσμού, η ΠΕΟ θα επιμείνει στα θέματα αρχής, ώστε η ΑΤΑ να διατηρηθεί και να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της, προστατεύοντας τους μισθούς από τη διάβρωση λόγω πληθωρισμού”, προστίθεται.

Όσον αφορά τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, αναφέρει η ΠΕΟ, θα ενταθεί ο αγώνας για αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν στο κοινωνικό κράτος, ιδιαίτερα στους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες, καθώς και για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη φιλοσοφία που είχε συμφωνηθεί το 2001. Θα συνεχιστεί επίσης ο αγώνας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που να οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top