Εντάλματα που υπερβαίνουν συνολικά τα €2 εκ. εκκρεμούν κατά αθλητικών σωματείων, ενώ ιστορικό σωματείο της Λευκωσίας χρωστά πέραν του μισού εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα ανεκτέλεστα εντάλματα της Αστυνομίας συνεχίζουν να συσσωρεύονται, με το κράτος να χάνει έσοδα, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2015. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016, η συνολική αξία των ανεκτέλεστων ενταλμάτων υπερέβαινε τα €246 εκ., εκ των οποίων τα 21,7 εκ. αφορούσαν τροχαίες παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, η έκθεση κάνει αναφορά στην «περίπτωση γνωστού αθλητικού σωματείου της Λευκωσίας, εναντίον του οποίου εκκρεμούν εντάλματα προστίμου πέραν των €500.000», ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πρόκειται για τον ΑΠΟΕΛ.

Προστίθεται ότι παρά το γεγονός ότι από το 2007 συστάθηκε σχέδιο αποπληρωμής οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων προς το κράτος, «εντούτοις οι όροι του αφενός δεν φαίνεται να τηρούνται πλήρως και αφετέρου δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει τις οφειλές των σωματείων από εντάλματα προστίμου».

Στις συστάσεις του, ο Ελεγκτής προτείνει να τεθεί από την Αστυνομία το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης των σωματείων ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμφώνησε το σχέδιο, για τη λήψη μέτρων.

Συσσωρεύεται ο όγκος των ανεκτέλεστων ενταλμάτων
-------------------------------------------------
Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου Αστυνομίας, τα οποία επικαλείται η έκθεση του Ελεγκτή, το 2015 καταχωρήθηκαν 72 χιλιάδες νέα ποινικά εντάλματα, εκ των οποίων εκτελέστηκαν από την Αστυνομία μόνο τα 25.873, συνολικής αξίας €58,5 εκ. περίπου. Από αυτά, εξοφλήθηκαν τα 19.946 ή το 28% του συνόλου, αξίας πέραν των €7 εκ. που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής αξίας.

Επιπρόσθετα, 5.927 εντάλματα (8%) εισπράχθηκαν μερικώς, με το ποσό είσπραξής τους να ανέρχεται σε κάτι λιγότερα από €2 εκ. (3%).

Τα ανεκτέλεστα εντάλματα στις 28 Μαρτίου 2016 ανέρχονταν σε 247.914, συνολικής αξίας €246.327.312, σε σύγκριση με 216.114 εντάλματα, αξίας €203.460.681 στις 12 Ιανουαρίου 2015.
Δηλαδή, αναφέρεται ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 31.800 εντάλματα ή 15%.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτή «ο ρυθμός εκτέλεσης ενταλμάτων δεν συμβαδίζει με την αυξητική τάξη στον ρυθμό καταχώρισης νέων ενταλμάτων ανά έτος, με αποτέλεσμα τα ανεκτέλεστα εντάλματα να αυξάνονται διαχρονικά και να συσσωρεύεται όγκος εργασίας στα επόμενα έτη».

Μόνο κατά τα έτη 2011-2015, τα ανεκτέλεστα εντάλματα για τα οποία δεν έχει εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό αριθμούν σε 166.170 και αντιπροσωπεύουν συνολική αξία ύψους €185 χιλιάδων περίπου.

Τα εντάλματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκκρεμούσαν ανέρχονταν στις 41.132 (16,6% του συνόλου), με αξία €126.082.490 (51% του συνολικού ποσού). Τα 24 από αυτά, συνολικής αξίας €3.449.118, αφορούσαν σε ποσά μεγαλύτερα των €100.000 και έχουν εκδοθεί κατά 16 νομικών και δύο φυσικών προσώπων.

Προστίθεται ότι παρά τη σύγκλιση σύσκεψης με τους Υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης για λήψη μέτρων «όχι μόνο δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε βελτίωση, αλλά αντίθετα παρατηρείται αύξηση στα οφειλόμενα ποσά».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε, εξάλλου, ότι ένταλμα ύψους €196.922 εκκρεμεί κατά εταιρείας, κατά της οποίας εκδόθηκαν στο παρελθόν άλλα οκτώ εντάλματα, αξίας €273.359, τα οποία ο οφειλέτης είχε αρνηθεί να εξοφλήσει. Επίσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ενταλμάτων κατά εταιρειών, οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση.

Για τις τροχαίες παραβάσεις, εκκρεμούσαν 84.760 εντάλματα με αξία €21.747.669. Σχεδόν τα μισά εντάλματα αφορούν ποσά μικρότερα των €300.

Στις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προτείνεται να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στα εντάλματα που αφορούν ποσά μεγαλύτερα των €300, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για είσπραξη των ανεκτέλεστων ενταλμάτων που εκδόθηκαν παλιότερα, κατά τα έτη 1980-1999.

Επίσης, προτείνεται να διερευνηθεί νομικά κατά πόσο είναι εφικτή η εξόφληση των τροχαίων ενταλμάτων κάτω των €300 να αποτελεί προϋπόθεση για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας.

Στην έκθεση για το 2015 αναφέρεται εξάλλου ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας να γίνεται στοχευμένη εκτέλεση ενταλμάτων και να επικεντρώνεται κυρίως στην είσπραξη των μεγαλύτερων ποσών και σε όσους αδιαφορούν να πληρώσουν.

Παράλληλα, ζητήθηκε να αποφεύγεται ο εγκλεισμός στη φυλακή ανθρώπων που πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παροτρύνονται να αποταθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, είτε με αναστολή είτε με καταβολή δόσεων.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video)
  Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video) Tο ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η…
 • Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»!
  Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»! Σε μποϋκοτάζ στα υπερφορολογημένα προϊόντα καλεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) αναφέροντας ότι κάποιοι, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμιά δικαιολογία, "συμφώνησαν εν είδη καρτέλ και χρησιμοποιώντας την προσφιλή τους μέθοδο της αισχροκέρδειας, σε μια βδομάδα μέσα να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν τις τιμές μιας σειράς τροφίμων που είναι απόλυτα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι".
 • Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ
  Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ Έχασε τη ψυχραιμία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Συνεργατισμό με τις ενέργειες της κυβέρνησης για ξεπούλημα του, τα έβαλε με το ΑΚΕΛ. Ισχυρίστηκε ψευδώς συνειδητά και άφησε αιχμές κατά το κόμματος για τη ψιθυρολογία που οδηγεί στην απόσυρση καταθέσεων. Τους ισχυρισμούς Προδρόμου διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε φήμες ότι το ΑΚΕΛ…
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!  Χαράτσι στους βιομήχανους! Ιδού ποιοι πραγματικά μας κυβερνούν: Το ΚΕΒΕ ανακοινώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις (!!!) ευλογώντας τα γένια του! Για τους εργαζόμενους η συνεχίζεται η «οικονομική κρίση» και το… «ταμείον είναι μείον»! Η ηγεσία της ΣΕΚ, αντί συνεννόηση και κοινή δράση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ανηφόρισε στο Λόφο του Προεδρικού για να προσκυνήσει την κυβέρνηση του κεφαλαίου! Στον ίδιο πάντα ρόλο οι ΣΕΚίτες και στο ίδιο στρατόπεδο με τους μεγαλοεργοδότες * ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα στην Έντυπη Έκδοση της…
 • ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!
  ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!  Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί ομαδικά στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κατά τον Πρόεδρο του και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μη έχοντας οτιδήποτε να ανακοινώσει για το στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, πήγε στο Προεδρικό δήθεν για να ενημερώσει τον Πρόεδρο και κουβάλησε τα κανάλια.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top