Σε νέα επίπεδα ρεκόρ υποχώρησαν την Παρασκευή οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε αγορές ομολόγων που είναι πιθανό να παρουσιαστεί έλλειψη τους από τις αγορές μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διαφοροποιήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Σε μια μέρα, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών με υψηλή αξιολόγηση μειώθηκαν κατά 3 μέχρι 5 μονάδες βάσης, η απόδοση του διετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, υποχώρησε για πρώτη φορά στο -0,80%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διαφοροποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην έναρξη του 2017, εισάγοντας αλλαγές που επικεντρώνονται σε αγορές κρατικών ομολόγων μικρής διάρκειας.

Η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα της για να περιλαμβάνει ομόλογα με διάρκεια ενός έτους και άνω και ομόλογα με αποδόσεις μικρότερες του καταθετικού επιτοκίου.

Οι επενδυτές ήδη αντιμετώπιζαν την έλλειψη βραχυπρόθεσμων ομολόγων - τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις για να δανειστούν από τις αγορές χρήματος - πριν από τις αλλαγές που ανακοίνωσαν η ΕΚΤ στο πρόγραμμα της και τώρα αυτή η έλλειψη αναμένεται να αυξηθεί.

Την Πέμπτη, οι τράπεζες έσπευσαν να κάνουν χρήση του προγράμματος της ΕΚΤ για να αγοράσουν γερμανικά κρατικά ομόλογα από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (
Bundesbank), δήλωσαν το Reuters πηγές της αγοράς.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top