Η κυβέρνηση αντί να μέμφεται την Αντιπολίτευση, ας κάνει την αυτοκριτική της. Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας υπηρεσίας είναι δική της αποστολή και απέτυχε να την εκπληρώσει, τονίζει σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Αναφέρει στη δήλωση του:                 

«Το ΑΚΕΛ δεν αμφισβητεί ότι η Δημόσια Υπηρεσία χρειάζεται ουσιαστική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που στόχος της πρέπει να είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων και των προβλημάτων που ομολογουμένως υπάρχουν. Για αύξηση της παραγωγικότητάς της και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας. Για εξορθολογισμό και απλοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα.

Το πακέτο μεταρρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προέβλεπε ρυθμίσεις σε τρία κεφάλαια. Πρώτο, για το κρατικό μισθολόγιο. Δεύτερο, για την κινητικότητα στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία. Τρίτο, για τις προσλήψεις, τις αξιολογήσεις και τις προαγωγές.

Για το κρατικό μισθολόγιο, η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώνεται βάσει μιας νομοθετικά κατοχυρωμένης φόρμουλας με βασικό κριτήριο το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν διαφώνησε με την ανάγκη το κρατικό μισθολόγιο να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας, τους οικονομικούς δείχτες, τη σχέση των μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρόταση, όμως, για νομοθετική ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου καταργεί το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελεύθερης συνομολόγησης των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων. Επεμβαίνει στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του συμβάλλεσθε για το οποίο σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα θέματα των δανείων σε τράπεζες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη. Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης και της ΠΑΣΥΔΥ, ήταν εναντίον. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η προτεινόμενη φόρμουλα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως επέμεινε να την επιβάλει γνωρίζοντας ότι όλοι είναι εναντίον. Αν αυτό δεν είναι αυταρχισμός, τι είναι;

Για την κινητικότητα: Σύστημα για την κινητικότητα, για μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων εντός της δημόσιας υπηρεσίας υπάρχει από το 2011. Το νέο στοιχείο που πρόσθεσε η κυβέρνηση είναι η μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων από τον ημικρατικό τομέα στο δημόσιο τομέα και ανάποδα, καθώς και από ημικρατικό οργανισμό σε ημικρατικό οργανισμό.

Το ΑΚΕΛ, ενώ συμφωνεί με την κινητικότητα, έθεσε θέμα περιορισμού της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλων, δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για μεταφορά υπαλλήλων της CYTA στο δημόσιο για προώθηση της ιδιωτικοποίησής της. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία διάθεση να το συζητήσει.

Επειδή υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προωθηθεί το θέμα της κινητικότητας, αυτό το νομοσχέδιο δεν καταψηφίστηκε, αλλά εστάλη πίσω στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Για το σύστημα αξιολόγησης: Τα όσα πρότεινε η κυβέρνηση, δεν αλλάζουν το σύστημα που όντως νοσεί. Κάποιες προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση και κάποιες όχι. Ως σύνολο όμως δεν είναι ικανοποιητικές.

Ενώ επεκτείνονται οι γραπτές εξετάσεις, τον καθοριστικό ρόλο εξακολουθεί να τον έχει η αξιολόγηση του προϊσταμένου. Προτάσεις μας για οριζόντια αξιολόγηση και για αξιολόγηση από τα κάτω προς τα πάνω, συνάντησαν την άρνηση της κυβέρνησης.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει διαδικασία ιεραρχικής προσφυγής. Δηλαδή, αν ένας υπάλληλος δεν είναι ευχαριστημένος από την αξιολόγησή του, είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σ’ αυτόν που τον αξιολόγησε. Προτείναμε την υιοθέτηση ενός οργάνου ιεραρχικής προσφυγής, η κυβέρνηση το απέρριψε.

Η κυβέρνηση λέει ότι άνοιξαν κλειστές δομές. Αυτό που πρότεινε ήταν το μερικό άνοιγμα της κλίμακας Α13 (μόνο στη δημόσια υπηρεσία και όχι για όλες τις θέσεις). Επομένως, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι άνοιξαν δομές. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι με τα όσα πρότεινε αντιμετωπίζει τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε άλλο!

Η απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης από την ολότητα σχεδόν των κομμάτων αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να προτείνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που να καθοδηγείται όχι από σκοπιμότητες αλλά από την ανάγκη να βελτιωθεί η Δημόσια Υπηρεσία.

Η κυβέρνηση αντί να μέμφεται την Αντιπολίτευση, ας κάνει την αυτοκριτική της. Η μεταρρύθμιση της ΔΥ είναι δική της αποστολή και απέτυχε να την εκπληρώσει».                 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεργούν οι εκπαιδευτικοί με σύνθημα « Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου»
  Απεργούν οι εκπαιδευτικοί με σύνθημα « Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου» Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο τα σχολεία σε όλη την Κύπρο, καθώς οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης κατέρχονται σε 48ωρη απεργία. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις που ετσιθελικά και ερήμην τους, όπως καταγγέλλουν, έλαβε η Κυβέρνηση την 4η Ιουλίου 2018.
 • Προειδοποίηση ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για δυναμικά μέτρα αν προχωρήσει η κυβέρνηση με ιδιωτικοποίηση της CYTA
  Προειδοποίηση ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για δυναμικά μέτρα αν προχωρήσει η κυβέρνηση με ιδιωτικοποίηση της CYTA Οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ προειδοποιούν με μέτρα αν εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ιδιωτικοποίηση της CYTA. Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές δυνάμεις και η κοινωνία των πολιτών θα αντιδράσουν και θα αγωνισθούν για ακόμη μια φορά να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς τους προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον.
 • Μήνυμα αγωνιστικότητας προς όλους τους εργαζόμενους στέλνει η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ
  Μήνυμα αγωνιστικότητας προς όλους τους εργαζόμενους στέλνει η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ στέλνει μήνυμα αγωνιστικότητας προς όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους καλεί με όπλο την ενότητα, μαχητικότητα και πίστη στο δίκαιο του αγώνα, να συνεχίσουν να αγωνίζονται οργανωμένα, για την υπεράσπιση και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων και για την προώθηση όλων των γενικότερων στόχων, που θα βελτιώσουν την ζωή κάθε εργατικής οικογένειας.
 • Στο έσχατο όπλο της απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί – Ο αυταρχισμός και ετσιθελισμός της κυβέρνησης οξύνει την κρίση
  Στο έσχατο όπλο της απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί – Ο αυταρχισμός και ετσιθελισμός της κυβέρνησης οξύνει την κρίση Στο έσχατο όπλο της απεργίας σπρώχνει ο αυταρχισμός και ετσιθελισμός του Προέδρου και του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ, τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προχωρούν ενωμένες σε 48ωρη απεργία. Mετά από πολύωρη συνεδρία τους, την Τετάρτη, τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, ανακοίνωσαν την ομόφωνη απόφαση τους όπως οι απεργίες πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.
 • Πτώση και τραυματισμός εργάτη από ιδιωτικό σκυβαλοφόρο
  Πτώση και τραυματισμός εργάτη από ιδιωτικό σκυβαλοφόρο Εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στην Γιόλου διερευνά ο αστυνομικός σταθμός Στρουμπιού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 04:10 το πρωί, 35χρονος ο οποίος στεκόταν στο πίσω μέρος σκυβαλοφόρου οχήματος ενώ αυτό κινείτο για το περιμάζεμα σκουπιδιών, έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να πέσει στην άσφαλτο .

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top