Η κυβέρνηση αντί να μέμφεται την Αντιπολίτευση, ας κάνει την αυτοκριτική της. Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας υπηρεσίας είναι δική της αποστολή και απέτυχε να την εκπληρώσει, τονίζει σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Αναφέρει στη δήλωση του:                 

«Το ΑΚΕΛ δεν αμφισβητεί ότι η Δημόσια Υπηρεσία χρειάζεται ουσιαστική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που στόχος της πρέπει να είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων και των προβλημάτων που ομολογουμένως υπάρχουν. Για αύξηση της παραγωγικότητάς της και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας. Για εξορθολογισμό και απλοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα.

Το πακέτο μεταρρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προέβλεπε ρυθμίσεις σε τρία κεφάλαια. Πρώτο, για το κρατικό μισθολόγιο. Δεύτερο, για την κινητικότητα στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία. Τρίτο, για τις προσλήψεις, τις αξιολογήσεις και τις προαγωγές.

Για το κρατικό μισθολόγιο, η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώνεται βάσει μιας νομοθετικά κατοχυρωμένης φόρμουλας με βασικό κριτήριο το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν διαφώνησε με την ανάγκη το κρατικό μισθολόγιο να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας, τους οικονομικούς δείχτες, τη σχέση των μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρόταση, όμως, για νομοθετική ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου καταργεί το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελεύθερης συνομολόγησης των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων. Επεμβαίνει στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του συμβάλλεσθε για το οποίο σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα θέματα των δανείων σε τράπεζες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη. Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης και της ΠΑΣΥΔΥ, ήταν εναντίον. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η προτεινόμενη φόρμουλα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως επέμεινε να την επιβάλει γνωρίζοντας ότι όλοι είναι εναντίον. Αν αυτό δεν είναι αυταρχισμός, τι είναι;

Για την κινητικότητα: Σύστημα για την κινητικότητα, για μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων εντός της δημόσιας υπηρεσίας υπάρχει από το 2011. Το νέο στοιχείο που πρόσθεσε η κυβέρνηση είναι η μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων από τον ημικρατικό τομέα στο δημόσιο τομέα και ανάποδα, καθώς και από ημικρατικό οργανισμό σε ημικρατικό οργανισμό.

Το ΑΚΕΛ, ενώ συμφωνεί με την κινητικότητα, έθεσε θέμα περιορισμού της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλων, δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για μεταφορά υπαλλήλων της CYTA στο δημόσιο για προώθηση της ιδιωτικοποίησής της. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία διάθεση να το συζητήσει.

Επειδή υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προωθηθεί το θέμα της κινητικότητας, αυτό το νομοσχέδιο δεν καταψηφίστηκε, αλλά εστάλη πίσω στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Για το σύστημα αξιολόγησης: Τα όσα πρότεινε η κυβέρνηση, δεν αλλάζουν το σύστημα που όντως νοσεί. Κάποιες προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση και κάποιες όχι. Ως σύνολο όμως δεν είναι ικανοποιητικές.

Ενώ επεκτείνονται οι γραπτές εξετάσεις, τον καθοριστικό ρόλο εξακολουθεί να τον έχει η αξιολόγηση του προϊσταμένου. Προτάσεις μας για οριζόντια αξιολόγηση και για αξιολόγηση από τα κάτω προς τα πάνω, συνάντησαν την άρνηση της κυβέρνησης.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει διαδικασία ιεραρχικής προσφυγής. Δηλαδή, αν ένας υπάλληλος δεν είναι ευχαριστημένος από την αξιολόγησή του, είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σ’ αυτόν που τον αξιολόγησε. Προτείναμε την υιοθέτηση ενός οργάνου ιεραρχικής προσφυγής, η κυβέρνηση το απέρριψε.

Η κυβέρνηση λέει ότι άνοιξαν κλειστές δομές. Αυτό που πρότεινε ήταν το μερικό άνοιγμα της κλίμακας Α13 (μόνο στη δημόσια υπηρεσία και όχι για όλες τις θέσεις). Επομένως, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι άνοιξαν δομές. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι με τα όσα πρότεινε αντιμετωπίζει τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε άλλο!

Η απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης από την ολότητα σχεδόν των κομμάτων αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να προτείνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που να καθοδηγείται όχι από σκοπιμότητες αλλά από την ανάγκη να βελτιωθεί η Δημόσια Υπηρεσία.

Η κυβέρνηση αντί να μέμφεται την Αντιπολίτευση, ας κάνει την αυτοκριτική της. Η μεταρρύθμιση της ΔΥ είναι δική της αποστολή και απέτυχε να την εκπληρώσει».                 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεργία εκπαιδευτικών και χωρίς ολοήμερο τα δημοτικά σήμερα, λειτουργούν τα ΚΙΕ
  Απεργία εκπαιδευτικών και χωρίς ολοήμερο τα δημοτικά σήμερα, λειτουργούν τα ΚΙΕ Στις 13.05 θα κλείσουν τις πόρτες τους όλα τα δημοτικά σχολεία σήμερα λόγω των απεργιακών μέτρων των εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται σε αυτά με αγορά υπηρεσιών, αλλά αντίθετα τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) θα λειτουργήσουν, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, παρά την εξαγγελία από πλευράς των εκπαιδευτών 24ωρης απεργίας. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, μετά την απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΑΣΥΠΠΟΣ), να προχωρήσει σε στάση εργασίας. Στην…
 • Η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συριακό λαό και καταδικάζει τις απειλές για επίθεση στη Συρία
  Η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συριακό λαό και καταδικάζει τις απειλές για επίθεση στη Συρία Η ΠΕΟ με σημερινή ανακοίνωση της εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους εργαζόμενους της Συρίας και καταδικάζει τις απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για στρατιωτική επίθεση στη Συρία. «Με πρόσχημα τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στην Συρία, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δημιουργούν τον κίνδυνο για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την οποία μόνοι χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί», σημειώνει η ΠΕΟ.
 • Στήριξη στην πράξη και όχι με λόγια αναμένει το γυναικείο κίνημα – Πορεία και υπόμνημα στον Πρόεδρο
  Στήριξη στην πράξη και όχι με λόγια αναμένει το γυναικείο κίνημα – Πορεία και υπόμνημα στον Πρόεδρο Eκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας πραγματοποίησαν το Σάββατο το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, με τη στήριξη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, υπό το σύνθημα "Ψωμί και Τριαντάφυλλα". Η εκδήλωση άρχισε με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και συνεχίστηκε με πορεία στο Προεδρικό, όπου αναγνώσθηκε το υπόμνημα που επιδόθηκε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με τελικό αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραδίδοντας το υπόμνημα, η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά είπε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ότι…
 • Με «ψωμί και Τριαντάφυλλα» πορεία διεκδίκησης προς το Προεδρικό Μέγαρο – Κάλεσμα γυναικείων και άλλων οργανώσεων
  Με «ψωμί και Τριαντάφυλλα» πορεία διεκδίκησης προς το Προεδρικό Μέγαρο – Κάλεσμα γυναικείων και άλλων οργανώσεων Κάτω από το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα, ο Αγώνας για Κοινωνική Δικαιοσύνη Συνεχίζεται», Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ συνδιοργανώνουν σήμερα Σάββατο 10 Μαρτίου κινητοποίηση διαμαρτυρίας και αντίστασης. Η κινητοποίηση οργανώνεται με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον αγώνα των γυναικών και του εργατικού κινήματος. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο: Στις 10:30 θα γίνει προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσουν…
 • Γαρύφαλλα της αγάπης και του σεβασμού, πρόσφερε η ΠΕΟ
  Γαρύφαλλα της αγάπης και του σεβασμού, πρόσφερε η ΠΕΟ Γαρύφαλλα της αγάπης και του σεβασμού, πρόσφερε η ΠΕΟ στις γυναίκες που εργάζονται στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Επί τόπου ήταν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρα της Γυναίκας. Σε πάνω από 300 εργαζόμενες γυναίκες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μοίρασε η ΠΕΟ γιορτάζοντας την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, γαρύφαλλα αγάπης και σεβασμού, όπως τα ονόμασε ο Γενικός της Γραμματέας της Οργάνωσης Πάμπης Κυρίτσης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι η…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top