Τη σταθερή στήριξη της Σλοβακίας στο Κυπριακό εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας της χώρας Peter Gajdoš, ύστερα από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη στη Λευκωσία.

“Η θέση της Σλοβακίας σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού είναι σταθερή. Αυτό που έχει σημασία είναι η εδαφική ακεραιότητα του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”, είπε, προσθέτοντας ότι η Μπρατισλάβα στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.Ο Υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι ύστερα από αίτημα του ΟΗΕ, είχε αυξηθεί ο αριθμός του σλοβακικού αποσπάσματος της ΟΥΦΝΙΚΥΠ από 159 σε 168 στρατιώτες.

Ο κ. Φωκαϊδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου στη Σλοβακία για την πολύτιμη συμβολή του σλοβακικού αποσπάσματος στην Κύπρο.

"Ελπίζουμε και εργαζόμαστε σκληρά ούτως ώστε αυτή η συμβολή να μην είναι αναγκαία για πολλή καιρό ακόμη", είπε.

Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για τη συνεχή στήριξη της Σλοβακίας στο Κυπριακό, η οποία για πολλά χρόνια τώρα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

Στη συνάντηση τέθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που απασχολούν την ΕΕ όπως η τρομοκρατία, η ασφάλεια, οι ασύμμετρες απειλές και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Φωκαϊδης τόνισε το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας και είπε ότι το όραμα είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος από περιοχή διενέξεων σε περιοχή ευημερίας και συνεργασίας ανάμεσα στις γείτονες χώρες που θα εκμεταλλευτούν το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό της περιοχής.

"Εξήγησα επίσης το όραμά μας για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από ζώνη συγκρούσεων και αστάθειας, σε μια περιοχή ευημερίας και ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις τεράστιες ενεργειακές προοπτικές της περιοχής αλλά
  και την αξία των περιφερειακών συνεργασιών οι οποίες φέρνουν πιο κοντά  τις γειτονικές χώρες, προωθώντας τη συνέργεια   και το πνεύμα εμπιστοσύνης που μας επιτρέπει να εργαστούμε εποικοδομητικά μαζί για τα κοινά μας συμφέροντα", είπε.

Ανέφερε επίσης ότι είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στην
  πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων, αλλά και να συζητήσουν τη δυνατότητα   της περαιτέρω διεύρυνσης  των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και προς το κοινό  όφελος των δυο χωρών.

Καταλήγοντας, συνεχάρη τη Σλοβακία για τον ηγετικό της ρόλο στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, στις δηλώσεις του, ο Σλοβάκος Υπουργός είπε ότι συζήτησαν και για τη στρατιωτική τους συνεργασία και ότι πρότεινε στον κ. Φωκαϊδη τη χρήση εγκαταστάσεων για εκπαίδευση στη Σλοβακία, ενώ αποδέχθηκε πρόσκληση για συμμετοχή στην άσκηση Αργοναύτης.

Είπε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Κύπρο θα επισκεφθεί τα μέλη του σλοβακικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να τους ευχηθεί Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Ετος.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top