Να διαμορφώσουν «εθνική θέση για το Κυπριακό» κάλεσε τα ελληνικά κόμματα από το βήμα της Βουλής κλείνοντας την ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν θέλουμε βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αυτή δεν μπορεί να προβλέπει τη συνέχεια ενός αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων αλλά ούτε και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, αλλά θα πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή τους. Κάλεσε τα ελληνικά κόμματα και ειδικότερα την Νέα Δημοκρατία να διατυπώσει συγκεκριμένη θέση για τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα καλώντας την να μην αρκείται στο δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται» τονίζοντας ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να πούμε αν είμαστε υπέρ της λύσης και τι θα κάνουμε για να τη διασφαλίσουμε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη χάραξης «εθνικής γραμμής» εντός Ελλάδας ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Εξέφρασε, επίσης, την συμπαράστασή του στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο είπε ότι υπάρχει μια «εξαιρετική συνεργασία» ενώ έκανε αναφορά και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν στην Κύπρο δύο ηγέτες που επιθυμούν πραγματικά λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα που θα φοβηθεί αλλά ούτε και θα αντιδράσει σπασμωδικά σε παρόμοιες προκλήσεις, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την Τουρκία. «Οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθούν καθόλου στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» είπε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα τείνει διαρκώς το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας στην Τουρκία αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ζητήματα αρχών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top