Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs

Ο πορτογαλικός Τύπος αποκαλύπτει τις ανεπίσημες σχέσεις που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ

Μπαρόζο διατηρούσε με την αμερικανική τράπεζα GoldmanSachs κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η αντιπαράθεση δεν λέει να κοπάσει. Η πορτογαλική εφημερίδα Publico αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τις στενές επαφές που διατηρούσε ο Μπαρόζο με την GoldmanSachs ως επικεφαλής της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014. Ανεπίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο της τράπεζας Τα ηγετικά στελέχη της GoldmanSachs "έστελναν στο γραφείο του Μπαρόζο με εμπιστευτικό τρόπο προτάσεις για αλλαγές στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης", έγραψε χθες η εφημερίδα δημοσιεύοντας αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Στις ΗΠΑ, οι λομπίστες έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους Μια επιστολή της 30ης Σεπτεμβρίου 2013 που υπογράφεται από τον επικεφαλής της GoldmanSachs Λόιντ Μπλανκφέιν, κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα του Μπαρόζο ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Εκτίμησα ιδιαίτερα την παραγωγική συζήτησή μας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", γράφει ο Λόιντ Μπλανκφέιν --ο νέος εργοδότης του Μπαρόζο. Προτάσεις για τη χρηματοπιστωτική νομοθεσία τις οποίες επεξεργάστηκε η GoldmanSachs όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "αρνήθηκε κατηγορηματικά" ότι είχε "ειδική σχέση με ένα οικονομικό ίδρυμα" κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στις Βρυξέλλες.

"Φυσικά διατήρησα θεσμικές επαφές --διαφανείς και καταγεγραμμένες δεόντως στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-- με πολλούς πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς", δήλωσε. Μεταξύ αυτών ήταν "οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά", σε μια συγκυρία "χρηματοπιστωτικής κρίσης", είπε.

Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων την επιστολή μιας λομπίστριας της GoldmanSachs στην οποία διατυπώνονταν προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια απάντηση ενός μέλους του γραφείου του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει "με μεγάλο ενδιαφέρον".

Κατά τη διάρκεια ενδεχόμενων επισκέψεών του στις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο θα γίνεται στο εξής δεκτός ως λομπίστας και "όχι ως πρώην πρόεδρος" έχει ήδη προειδοποιήσει ο διάδοχός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την GoldmanSachs έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την χαρακτήρισε "ηθικά απαράδεκτη".

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ! Η Κυβέρνηση ενέκρινε, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα
  ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ! Η Κυβέρνηση ενέκρινε, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα Η Κυβέρνηση ενέκρινε, κατ` αρχήν, τη συμφωνία για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ύστερα από την πρόταση που υπέβαλε η Ελληνική Τράπεζα. Σε δηλώσεις του μετά την ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η πρόταση της Ελληνικής για απόκτηση μέρους τους χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ έγινε καταρχήν αποδεκτή, υπό την προϋπόθεση της υποβολής του σχεδίου μετοχικής δομής.
 • «Λαοθάλασσες» στους δρόμους της Γαλλίας κατά του Μακρόν - Μαζική διαμαρτυρία έναντι στην πολιτική του Γάλλου προέδρου
  «Λαοθάλασσες» στους δρόμους της Γαλλίας κατά του Μακρόν - Μαζική διαμαρτυρία έναντι στην πολιτική του Γάλλου προέδρου «Λαοθάλασσες» χιλιάδων Γάλλων πολιτών κατέκλισαν χθες το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, έπειτα από την πρωτοφανή έκκληση περίπου εξήντα συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων και ενώσεων για πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απαντά εκ των προτέρων ότι «αυτό δεν θα τον σταματήσει». Οι χθεσινές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκέντρωσαν 250.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη την Γαλλία, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Στο Παρίσι, η CGT μέτρησε 80.000 διαδηλωτές, η αστυνομία 21.000, ενώ η εταιρεία…
 • Οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου συζητούν τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό
  Οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου συζητούν τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό Οι τελευταίες εξελίξεις στον Συνεργατισμό θα συζητηθούν, το πρωί, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η συζήτηση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί, συμπίπτει με την ολοκλήρωση σήμερα στις 1200 της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, η οποία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου με το άνοιγμα εικονικού δωματίου δεδομένων (Data room), το οποίο περιλαμβάνει γύρω στις 65.000 σελίδες με οικονομικά στοιχεία…
 • ΠΕΚΙΝΟ: Καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ
  ΠΕΚΙΝΟ: Καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία θα φέρει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ Ενας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα οδηγούσε μόνο στην καταστροφή την παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν σήμερα, καθώς το Πεκίνο κλιμακώνει τις επικρίσεις του στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον να επιβάλλει στα εισαγόμενα μέταλλα, που εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να συντρίψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Μετά την πίεση που άσκησαν σύμμαχοί τους, οι ΗΠΑ άφησαν ανοικτή την πόρτα για περισσότερες εξαιρέσεις από τους δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο…
 • Το Ισραήλ σύναψε συμφωνία για τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με φυσικό αέριο
  Το Ισραήλ σύναψε συμφωνία για τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με φυσικό αέριο  Το Ισραήλ σύναψε μια "ιστορική" συμφωνία για τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με φυσικό αέριο, ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top