Όχι Βουλής στο ΔΗΚΟ για κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος των εποίκων από την Ολομέλεια του Σώματος – Θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συζήτησης των εξελίξεων στο Κυπριακό

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα του ΔΗΚΟ, να εγγραφεί και να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο κεφάλαιο Δ` το θέμα της παραμονής εποίκων στο πλαίσιο της επιζητούμενης λύσης του Κυπριακού.

Ο τίτλος του προς εγγραφή θέματος όπως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ήταν ο εξής: “ο παράνομος εποικισμός, το δημογραφικό ζήτημα σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού και οι προσπάθειες εθνικού ξεκαθαρίσματος της Τουρκίας στην Κύπρο”.

Το θέμα αφέθηκε να συζητηθεί γενικότερα στο πλαίσιο της συζήτησης των εξελίξεων στο Κυπριακό. Η συζήτηση ορίσθηκε για τη συνεδρία της Ολομέλειας στις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο επειδή το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών για το εδαφικό στις 7 Νοεμβρίου στη Γενεύη, ζήτησαν επίσπευση της συζήτησης από το νομοθετικό σώμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε εάν συμφωνούν η συζήτηση να διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ή την 31η Οκτωβρίου, παρόλο που ο ίδιος θα απουσιάζει την 31η σε επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως το θέμα των εποίκων αποτελεί μια
σοβαρή πτυχή του Κυπριακού και η συζήτηση από τη Βουλή μπορεί να είναι βοηθητική για τη συζήτηση αυτής της πτυχής του Κυπριακού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι θέλουν να αιφνιδιάσουν και
κοροϊδεύουν τον κόσμο στο θέμα των εποίκων και ότι υπάρχει, ανέφερε, κακοπιστία προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τα στοιχεία και που διαφαίνεται από την απροθυμία του να ενημερώσει τον κυπριακό λαό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως αν γνωρίζαμε για τη Γενεύη δεν θα αποδεχόμαστε την 11η Νοεμβρίου για τη συζήτηση του Κυπριακού στη Βουλή.

Περαιτέρω παρατήρησε πως μόνο η ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι οι συνετοί, και όλοι οι άλλοι είμαστε οι ανόητοι και οι υπερβολικοί και δεν δικαιούμαστε να ζητούμε και συζητούμε στη Βουλή ένα ζήτημα επί του οποίου πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ υιοθετεί την εισήγηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη έναρξη της συζήτησης αύριο το πρωί να διαρκέσει όσο κριθεί σκόπιμο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως ουδείς αμφισβητεί ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου.

Περαιτέρω είπε πως η πρόθεση του κ. Παπαδόπουλου δεν είναι η ενημέρωση, προσθέτοντας πως
υπήρξε σε συναντίληψη για όσους θέλουν πραγματικά να ενημερώνονται.
Είπε ακόμα πως “δεν αποδεχόμαστε αυτά που εσείς αντιλαμβάνεστε ότι έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας” και ανέφερε ότι στις 4 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό.

Είπε ακόμα πως οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν προσκληθεί για κατ΄ ιδίαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 30 Οκτώβρη και δήλωσε την ετοιμότητα του κόμματος του να συζητήσει αύριο το Κυπριακό. Η δήλωση του κ. Τορναρίτη, μετά από ερώτημα του Προέδρου του νομοθετικού σώματος, εάν είναι ρητορική ή είναι εισήγηση για να τεθεί προς ψηφοφορία, απεδείχθη ρητορική.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης διατύπωσε η θέση ότι το θέμα του εποικισμού θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης των εξελίξεων στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή ώστε στο τέλος να μην βγούμε ζημιωμένοι. Ο κ. Λουκαϊδης είπε πως μετά από διαβουλεύσεις και λόγω υποχρεώσεων των αρχηγών των κομμάτων και Βουλευτών έχει συμφωνηθεί η 11η Νοεμβρίου για τη συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το δημογραφικό είναι κρίσιμο και διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να ανατεθεί η μελέτη και απογραφή πληθυσμού σε έγκριτους οίκους και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα ακόμα και αύριο και δήλωσε πως εάν κριθεί σκόπιμο μπορούν να ακυρωθούν οι επισκέψεις βουλευτών στο εξωτερικό.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς παρατηρώντας ότι έχει συμφωνηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών την 7η Νοεμβρίου στη Γενεύη διερωτήθηκε γιατί υπάρχει εμμονή στην άρνηση να συζητηθούν τα καίρια αυτά ζητήματα στο Κοινοβούλιο από τους Αντιπροσώπους του λαού.

Κατά τις τοποθετήσεις των βουλευτών, επί του αιτήματος του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δηλώνοντας ότι συμφωνεί με το αίτημα για συζήτηση, είπε πως το Μέτωπο δεν αποδέχεται να παραμείνει ούτε ένας έποικος.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top