ΑΛΤ στις αποκρατικοποιήσεις – Πρόταση Νόμου από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων για σταύρωμα κονδυλίων

Με στόχο την ενημέρωση της Βουλής από

την Κυβέρνηση προτού προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων έφεραν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών πρόταση νόμου για σταύρωμα κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2016 για αμοιβές εμπειρογνωμόνων και συμβούλων σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, για την καταβολή οποιασδήποτε δαπάνης για το σκοπό αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλιστεί η γραπτή συγκατάθεση της.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο εκ των εισηγητών της πρότασης βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, στόχος της πρότασης είναι να έρθει η Κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προτού προχωρήσει και δημιουργήσει τετελεσμένα. Αν πείσει η Κυβέρνηση την Επιτροπή Οικονομικών, πρόσθεσε, τότε μόνο θα πάρει τα χρήματα για την αγορά υπηρεσιών.

Προβληματισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, για το κατά πόσο το εκ των υστέρων σταύρωμα κονδυλίων στον προϋπολογισμό είναι αντισυνταγματικό, αφού όπως είπε προφανώς με τα κονδύλια που είχε οποιοσδήποτε ενώπιόν του για το 2016 μέχρι τη σημερινή ημερομηνία θα έχει ήδη προχωρήσει με τις διαδικασίες του.

Στο ίδιο σημείο, ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τριών ειδών πληρωμές για θέματα αποκρατικοποιήσεων. Πρώτον ο μισθός του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και των συμβούλων που εργάζονται στο γραφείο του, δεύτερον τα συμβόλαια που υπογράφει ο Έφορος με μεγάλους οίκους του εξωτερικού και τρίτον οι πληρωμές σε άλλους μεμονωμένους συμβούλους που ζητά να κάνουν συγκεκριμένη μελέτη. Όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές οι μελέτες και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των συμβάσεων, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα είτε με αγωγές είτε με αποζημιώσεις.

Παράλληλα ζήτησε να διευκρινιστεί αν η πρόταση νόμου για το σταύρωμα των κονδυλίων αφορά μόνο του ΥΠΟΙΚ ή αν είναι για όλα τα υπουργεία, λαμβάνονται την απάντηση από τους εισηγητές ότι αφορά όλα τα υπουργεία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης διευκρίνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι πληρωμές αν κρίνει η Επιτροπή ότι θα πρέπει να προχωρήσουν, ωστόσο θα πρέπει να έρθει το ΥΠΟΙΚ να ζητήσει την αποδέσμευση.

Εκφράζοντας την άποψη ότι η πρόταση αυτή δεν είναι συνταγματική, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι εφόσον η πρόταση υπογράφεται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν θα πάει για τοποθέτηση, αλλά θα παραπεμφθεί απευθείας στην ολομέλεια της Βουλής όπου και θα τοποθετηθεί και ο ΔΗΣΥ.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video)
  Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video) Tο ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η…
 • Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»!
  Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»! Σε μποϋκοτάζ στα υπερφορολογημένα προϊόντα καλεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) αναφέροντας ότι κάποιοι, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμιά δικαιολογία, "συμφώνησαν εν είδη καρτέλ και χρησιμοποιώντας την προσφιλή τους μέθοδο της αισχροκέρδειας, σε μια βδομάδα μέσα να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν τις τιμές μιας σειράς τροφίμων που είναι απόλυτα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι".
 • Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ
  Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ Έχασε τη ψυχραιμία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Συνεργατισμό με τις ενέργειες της κυβέρνησης για ξεπούλημα του, τα έβαλε με το ΑΚΕΛ. Ισχυρίστηκε ψευδώς συνειδητά και άφησε αιχμές κατά το κόμματος για τη ψιθυρολογία που οδηγεί στην απόσυρση καταθέσεων. Τους ισχυρισμούς Προδρόμου διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε φήμες ότι το ΑΚΕΛ…
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!  Χαράτσι στους βιομήχανους! Ιδού ποιοι πραγματικά μας κυβερνούν: Το ΚΕΒΕ ανακοινώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις (!!!) ευλογώντας τα γένια του! Για τους εργαζόμενους η συνεχίζεται η «οικονομική κρίση» και το… «ταμείον είναι μείον»! Η ηγεσία της ΣΕΚ, αντί συνεννόηση και κοινή δράση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ανηφόρισε στο Λόφο του Προεδρικού για να προσκυνήσει την κυβέρνηση του κεφαλαίου! Στον ίδιο πάντα ρόλο οι ΣΕΚίτες και στο ίδιο στρατόπεδο με τους μεγαλοεργοδότες * ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα στην Έντυπη Έκδοση της…
 • ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!
  ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!  Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί ομαδικά στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κατά τον Πρόεδρο του και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μη έχοντας οτιδήποτε να ανακοινώσει για το στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, πήγε στο Προεδρικό δήθεν για να ενημερώσει τον Πρόεδρο και κουβάλησε τα κανάλια.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top