Προβάδισμα ΕΛΚ έναντι ΕΣΚ δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του Ευρωκοινοβουλίου

Προβάδισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (212 έδρες) έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (185 έδρες) προκύπτει από

τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επί συνόλου 751 εδρών, μετά το ΕΛΚ και το ΕΣΚ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 71 έδρες, οι Πράσινοι με 55 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 45 έδρες.

Οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν 40 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 40 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 36 έδρες, ενώ διάφοροι άλλοι πολιτικοί συνδυασμοί που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να καταχωρηθούν σε κάποια ομάδα λαμβάνουν 67 έδρες.

Στο μεταξύ, ισχυρή πλειοψηφία διατηρούν στη νέα Ευρωβουλή οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στα 28 κράτη-μέλη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών ομάδων, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 523 έδρες.

Ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι είναι πρόωρο να πούμε αν θα χρειαστεί ο ίδιος να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ ή το αντίστροφο. Το ζητούμενο όπως είπε είναι η αναζήτηση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, επισήμανε από την πλευρά του ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει 70 με 80 έδρες. Υποστήριξε ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια Τρίτη πολιτική ομάδα, ενδεχομένως με τους Φιλελευθέρους προκειμένου να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντική είναι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών-ακροδεξιών ομάδων, καθώς σε τρία κράτη-μέλη έρχονται στην πρώτη θέση. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο με 25%, στη Μ. Βρετανία, το UKIP με 24% και στη Δανία, το DPP με 23%, ενώ στην Ιταλία, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έρχεται δεύτερο.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να "ενωθούν", μετά τη σημαντική άνοδο των ευρωφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες.

Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό" το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες "εκπροσωπούνται στους κόλπους της Επιτροπής", δηλαδή οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, "κέρδισαν συνολικά εκ νέου" τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι μια "ισχυρή πλειοψηφία είναι εφικτή" στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top