Αύγουστος 2013

Το 40.000 ετών νεαρό θηλυκό μαμούθ που βρέθηκε πριν από έναν μήνα παγωμένο στη Σιβηρία μεταφέρεται από εργαζομένους στο μουσείο της Γιοκοχάμα

Οι τεράστιοι τριχωτοί ελέφαντες, τα μαμούθ, που χάθηκαν από τη Γη πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, ίσως κάνουν την επανεμφάνισή τους σύντομα, σύμφωνα με βρετανό διαπρεπή επιστήμονα. Η ανακάλυψη των παγωμένων μαμούθ που έγινε πρόσφατα στη Σιβηρία και οι σύγχρονες τεχνικές κλωνοποίησης θα μπορούσε να είναι τα κλειδιά για την επιστροφή τους.

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο σερ Ιαν Γουίλμουτ που είναι γνωστός ως ο πατέρας της κλωνοποίησης, «οι εξελιγμένες σύγχρονες τεχνικές θα μας επέτρεπαν να δημιουργήσουμε αντίγραφα κάποιου προϊστορικού ζώου». Ο σερ Γουίλμουτ είναι ο άνθρωπος που έφερε στη ζωή το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, την Ντόλι.

«Πάντα είχα ηθικά διλήμματα με την επαναφορά στη ζωή κάποιου εξαφανισμένου ζώου. Εάν όμως καταφέρουμε να βρούμε ζωντανά κύτταρα από τα κατεψυγμένα μαμούθ της Σιβηρίας θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον».

Τα γιγαντιαία θηλαστικά έζησαν κατά το Πλειστόκαινο, δηλαδή πριν από 2.588.000 με 11.700 χρόνια. Ο αριθμός του πληθυσμού τους μειώθηκε απότομα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία πιθανότατα λόγω του ότι αποτελούσε καλό θήραμα για τους προγόνους μας και των κλιματικών συνθηκών.

Τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν το πιο ολοκληρωμένο σώμα ενός τριχωτού μαμούθ. Γεγονός που αναπτέρωσε τις δυνατότητες στη φαντασία τους για τη νεκρανάσταση των προϊστορικών ζώων.

Το όνομα που έδωσαν στο μωρό μαμούθ είναι Γιούκα - ζούσε πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Το σώμα του εκτίθεται προς το παρόν σε μουσείο της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν από κοντά τις εξαιρετικά συντηρημένες τρίχες και τους ιστούς του ζώου.

Δείγματα από το σώμα της Γιούκα έχουν αποσταλεί ήδη σε ειδικά εργαστήρια στη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου να αρχίσει η έρευνα για την κλωνοποίησή της. Ωστόσο, ακόμη και ο σερ Γουίλμουτ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Οπως διευκρίνισε σε άρθρο του στην ακαδημαϊκή εφημερίδα «The Conversation», για να κλωνοποιήσουμε το μαμούθ, το πρώτο που θα πρέπει να έχουμε είναι εκατοντάδες χιλιάδες ωοκύτταρα από είδη που είναι πολύ κοντά στο μαμούθ, όπως είναι ο ασιατικός ελέφαντας. Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι αρκετά βιώσιμα κύτταρα από τα κατεψυγμένα μαμούθ που ανακαλύπτουμε τον τελευταίο καιρό στη Σιβηρία.

Μάλιστα, τα κύτταρα του μαμούθ θα πρέπει να έχουν διατηρήσει ανέπαφο το γενετικό τους υλικό (DNA), κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Και αυτό γιατί το DNA καταστρέφεται ταχύτατα από τη στιγμή που αρχίζει και ψύχεται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες διατηρούν την όψη του μαμούθ άθικτη για τόσες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια.

Η διαδικασία της κλωνοποίησης απαιτεί επίσης έναν ζωντανό ασιατικό ελέφαντα, ο οποίος θα κυοφορήσει το κλωνοποιημένο έμβρυο, κάτι που είναι επίσης δύσκολο για τους επιστήμονες.

Ο σερ Γουίλμουτ εκτιμά ότι είναι ανήθικο να συλλέξεις 500 ωοκύτταρα από ζώα που τείνουν προς εξαφάνιση. Αυτό που προτείνει ως καλύτερη λύση είναι η χρήση της μεθόδου αναπρογραμματισμού διαφόρων κυττάρων που θα βρουν σε κατεψυγμένα μαμούθ. Με νέες μεθόδους κλωνοποίησης θα μπορούν να τα μετατρέψουν σε σπερματοζωάρια και ωοκύτταρα και να κάνουν πιο απλή υπόθεση την ανάσταση των μαμούθ.

Οπως σπεύδει να διευκρινίσει ο ίδιος, «η τεχνική είναι γνωστή, επιτυχημένη και την έχουμε ήδη εφαρμόσει σε ποντίκια...».

ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμη και εάν πετύχει η κλωνοποίηση, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την επιβίωση του νέου, σύγχρονου είδους που θα προκύψει. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι το πιο δύσκολο που θα συναντήσει το νέο oν θα είναι οι διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, καθώς οι πρόγονοί του ζούσαν σε θερμά και ξηρά κλίματα.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι είναι παράλογο και άσχημο να αναπαραχθεί μόνο ένα μαμούθ καθώς είναι ζώα που ζούσαν σε αγέλες, όπως οι ελέφαντες. Αρα χρειάζονται φίλους. Αλλά και ζευγάρι. Το αν θα γεννηθεί ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μαμούθ, επίσης, θα είναι δύσκολο να καθοριστεί.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top