width="342"/>

Τέσσερις άνδρες που είχαν μείνει παράλυτοι από το στήθος και κάτω για πάνω από δύο χρόνια και στους οποίους είχε ανακοινωθεί ότι δεν υπήρχε ελπίδα βελτίωσης της κατάστασής τους, έχουν ανακτήσει την ικανότητα να κινούν τα πόδια τους, όχι όμως και να περπατούν, μετά από την τοποθέτηση στις σπονδυλικές τους στήλες μίας ηλεκτρικής συσκευής, ανακοίνωσαν ερευνητές, την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η επιτυχία αυτή, αν και σε μικρό αριθμό ασθενών, ξαναζωντανεύει την ελπίδα ότι μια νέα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολλούς από τα 6 εκ. παράλυτων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων και 1,3 εκ. ανθρώπων με τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό.

Επιστήμονες λένε ότι μπορεί να βοηθηθούν ακόμη και όσοι έχουν θεωρηθεί ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα και στους οποίους δεν προσφέρεται κανένα είδος αποκατάστασης.

Τα αποτελέσματα έχουν επίσης θέσει εν αμφιβόλω μια βασική υπόθεση σε περιπτώσεις τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ότι για θεραπεία πρέπει να αναγεννηθούν τα νεύρα που έπαθαν βλάβη ή να αντικατασταθούν για παράδειγμα με βλαστικά κύτταρα.

Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν αποδειχθεί πολύ δύσκολες και στην περίπτωση των βλαστικών κυττάρων, αμφιλεγόμενη.

“Το μέγα μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού του ίδιου τύπου με αυτούς τους άνδρες δεν πρέπει πλέον να νομίζουν ότι θα έχουν μια δια βίου ποινή παράλυσης”, ανέφερε σε συνέντευξη, ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοιατρικής Απεικόνισης και Βιομηχανικής, Δρ. Ρόντερικ Πέτιγκρου, που αποτελεί μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Μπορούν, ανέφερε, “να κατορθώσουν (να έχουν) εθελοντική λειτουργία κάποιου βαθμού”, κάτι που ο ίδιος αποτελεί “ορόσημο” στην έρευνα για θέματα τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.

Το Ινστιτούτο του χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό “Brain”.

Η μερική ανάρρωση που κατορθώνεται από ασθενείς “χωρίς ελπίδα” υποδηλοί ότι γιατροί και θεραπευτές αποκατάστασης μπορεί να παραδίδουν τα όπλα για εκατομμύρια παράλυτους ανθρώπους. Αυτό, γιατί η φυσική θεραπεία μπορεί να μιμηθεί κάποιες πτυχές της ηλεκτρικής διέγερσης που παρέχει η συσκευή, δήλωσε η επικεφαλής της νέας έρευνας Σούζαν Χαρκέμα, ειδική στη νευρολογική αποκατάσταση στο Ερευνητικό Κέντρο Τραυμάτων Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ..

“Ένα από τα πράγματα που αναδεικνύει αυτή η έρευνα είναι ότι υπάρχει πιο μεγάλη προοπτική για ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού να αναρρώσουν ακόμη και χωρίς αυτή την ηλεκτρική διέγερση”, είπε στο πλαίσιο συνέντευξης.

Σήμερα, πρόσθεσε, “στους ασθενείς δεν προσφέρεται θεραπεία αποκατάστασης γιατί δεν θεωρούνται `καλές επενδύσεις`”. Εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί τι τους προσφέρεται γιατί η θεραπεία αποκαταστάσεις μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση πολλούς παραπάνω ασθενείς από όσους την απολαμβάνουν σήμερα.

Η έρευνα βασίζεται στην περίπτωση ενός παράλυτου ασθενή, για την οποία υπήρξε δημοσίευση ευρημάτων από την ομάδα της κ. Χαρκέμα το 2011. Ο παίκτης του μπέιζμπολ σε επίπεδο κολεγίου, Ρομπ Σάμμερς είχε τραυματιστεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 2006 που προκάλεσε την παράλυση του σώματος του κάτω από το λαιμό. Στα τέλη του 2009 στον κ. Σάμμερς τοποθετήθηκε μια συσκευή κάτω από την περιοχή που είχε υποστεί τη βλάβη. Η συσκευή που ζυγίζει 72 γραμμάτια άρχισε να μεταδίδει ηλεκτρισμό σε διάφορες συχνότητες και εντάσεις, διεγείροντας νευρώνες του νωτιαίου μυελού. Τρεις μέρες αργότερα ο ασθενής στάθηκε μόνος του. Το 2010 έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα. Η μερική ανάρρωσή του έτυχε ευρείας δημοσιότητας, αλλά ακόμη και η ομάδα της Λούισβιλ νόμιζε ότι αυτού του είδους η διέγερση μπορούσε να βοηθήσει μόνο ασθενείς με τραύμα στο νωτιαίο μυελό που είχαν ακόμη κάποια αίσθηση στα παράλυτα άκρα τους.

Οι επόμενοι δύο ασθενείς ωστόσο δεν είχαν καμία αίσθηση. Ο ένας ήταν ο Κεντ Στίβενσον, ο οποίος είχε μείνει παράλυτος από ένα ατύχημα στο μοτοκρός το 2009 όταν ήταν 21 χρονών. Μετά από μήνες αποκατάστασης στο Κολοράντο “είπαν ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να ξανακουνήσω τα πόδια μου και ότι δεν υπήρχε ελπίδα”, ανέφερε. Έντεκα μέρες αφότου άρχισε να λαμβάνει θεραπεία από τη συσκευή RestorAdvanced, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Medtronic και χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πόνου, ο κ. Στίβενσον κούνησε το `παράλυτο` αριστερό του πόδι καθώς ξάπλωνε.

Ο Άντριου Μις, του οποίου η μετωπική σύγκρουση με αυτοκίνητο καθώς πήγαινε σπίτι του με τη μοτοσικλέτα του το 2006 άφησε παράλυτο από το στήθος και κάτω, έκανε ακόμη περισσότερη πρόοδο. Την πρώτη φορά που μπόρεσε να κουνήσει τα πόδια του “με έκανε να νιώσω σαν κανονικό άνθρωπο και πάλι”, είπε. Μετά από μήνες αποκατάστασης αφότου τοποθετήθηκε η συσκευή “μπορώ να σηκώσω και τα δύο μου πόδια χωρίς να είναι αναμμένη η συσκευή και μπορώ επίσης να σταθώ χωρίς να είναι αναμμένη”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “το ρεκόρ μου είναι 27 λεπτά και ακόμη συντελείται πρόοδος”.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top