2014

Επανάσταση στη διαδικασία διάγνωσης ασθενειών φέρνει έρευνα ομάδας επιστημόνων από το κορυφαίο στον τομέα Ηλεκτρονικής και Επιστήμης των Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, υπό την καθοδήγηση Έλληνα επιστήμονα.

Ο δρ. Θέμης Προδρομάκης και η ομάδα του, που αποτελείται κατά το ήμισυ από νεαρούς Έλληνες ερευνητές, αναπτύσσουν μία χαμηλού κόστους, αναλώσιμη διαγνωστική συσκευή που θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο και το κόστος της διάγνωσης ασθενειών.

Η νέα συσκευή, που παρομοιάζεται με τη συσκευή σάρωσης χειρός Tricorder από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας StarTrek, αποτελείται στην ουσία από ένα μικροτσίπ που μπορεί να συνδέεται με ηλεκτρονικές συσκευές όπως ένα iPhone, επιτρέποντας την άμεση εξέταση δειγμάτων αίματος και την άμεση διάγνωση κάθε είδους ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών όγκων, του ιού HIV και της φυματίωσης. Η συσκευή βασίζεται σε υβριδική τεχνολογία που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα ως χημικούς αισθητήρες σε πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων (PCB).

Ο δρ. Προδρομάκης, από τους νεότερους αναπληρωτές καθηγητές σε βρετανικό πανεπιστήμιο στα 33 του (στο Τμήμα Νανοηλεκτρονικής της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον), δήλωσε πως «η διαγνωστική συσκευή έχει τη δυνατότητα να κάνει μία απτή διαφορά στον τομέα της περίθαλψης, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνώς, όπως σε χώρες του τρίτου κόσμου». Όπως εξήγησε, οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες χρησιμεύουν στην ανίχνευση αντιδράσεων μεταξύ πρωτεϊνών και αντισωμάτων και η συσκευή μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να επιστρέφει ένδειξη «Ναι» ή «Όχι» για τον εκάστοτε ιό.

Η συσκευή φιλοδοξεί να προσφέρει μία λιγότερο χρονοβόρα, λιγότερο παρεμβατική, πιο φθηνή και πιο διαρκή επιλογή διάγνωσης σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο παρακολούθησης και ανάλυσης πρωτεϊνών σε εργαστήρια. Το κόστος της κάθε πλακέτας θα είναι γύρω στις 50 λίρες, έναντι των περίπου 500 λιρών που κοστίζει ανά εξέταση η σημερινή επικρατούσα διαγνωστική μέθοδος.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι συνολικής διάρκειας τριών ετών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του ImperialCollege του Λονδίνου, που θα πραγματοποιήσει όλες τις κλινικές έρευνες, καθώς και με την κορυφαία στον τομέα κατασκευής PCB βρετανική εταιρεία NewburyElectronics. Η έρευνα χρηματοδοτείται με 1 εκατομμύριο στερλίνες από το Συμβούλιο Ερευνών Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών (EPSRC) του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα πρώτα πρωτότυπα πιστεύεται ότι θα είναι διαθέσιμα για κλινικές δοκιμές έως τον επόμενο χρόνο.

Η ομάδα υπό τον δρ. Προδρομάκη διεξάγει παράλληλα πρωτοποριακές έρευνες με βασικό αντικείμενο τα memristors που λειτουργούν ως «συγκρατητές μνήμης», τεχνολογία με δυνητικές εφαρμογές που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή και η βιολογία.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top