“Το σενάριο έχει ως εξής: Εντοπίζουμε έναν αστεροειδή, τον ανακατευθύνουμε σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι. Εν συνεχεία, στέλνουμε αστροναύτες στον αστεροειδή, τον μελετούν και επιστρέφουν με δείγματα στη Γη”.

Αυτό δηλώνει επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, (ΝΑΣΑ), η οποία ανακοίνωσε χθες την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την υλοποίηση της πιο πάνω αποστολής, η οποία είναι απαραίτητη προτού πραγματοποιηθεί η επανδρωμένη πτήση στην Αρη, το 2030.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, προτού πραγματοποιηθεί η επανδρωμένη πτήση στον κόκκινο πλανήτη θα προηγηθεί μια αποστολή σε έναν αστεροειδή περίπου το 2025.

Η ΝΑΣΑ προγραμματίζει να εντοπίσει έναν αστεροειδή τον οποίο να ανακατευθύνει προς το Φεγγάρι. Όταν ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, η ΝΑΣΑ στοχεύει να στείλει το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion προκειμένου να πάρει δείγματα από τον αστεροειδή και να επιστρέψει στη Γη.

Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ θεωρούν ότι αυτή η εμπειρία θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων που είναι απαραίτητα για μια αποστολή στον Άρη.

Η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2030 θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στην επιτυχία της αποστολής Orion και σε ένα πολύ εξελιγμένο διαστημόπλοιο που αναμένεται να κατασκευαστεί. Ηδη, μηχανικοί και επιστήμονες της ΝΑΣΑ εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν τις τεχνολογίες εκείνες που θα επιτρέψουν στους αστροναύτες να ζουν και να εργάζονται στον Αρη καθώς και εκείνες που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στη Γη με ασφάλεια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσα περισσότερα μάθουμε για τον πλανήτη Άρη, τόσο καλύτερα θα κατανοήσουμε την ιστορία αλλά και το μέλλον του δικού μας πλανήτη, της Γης, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο Άρης διέθετε στο παρελθόν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Θεωρούν επίσης ότι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη θα μπορούσε να φέρει στο φως κάποιες ενδείξεις ότι υπήρξε στο παρελθόν ζωή στον πλανήτη αυτό, απαντώντας έτσι σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας, κατά πόσον δηλαδή είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Επιστήμονες της ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για εντοπισμό ενός αστεροειδή, ζητώντας παράλληλα την συμμετοχή και των ερασιτεχνών αστρονόμων. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Αποστολή Ανακατεύθυνσης Αστεροειδούς Asteroid Redirect Mission (ARM).

Από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από αστεροειδείς και κομήτες των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Αυτά τα αστρικά αντικείμενα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τη Γη. Ανάλογα με το μέγεθος τους, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού μας ή του ίδιου του πλανήτη μας.

Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση.

Το 1991, το Αμερικανικό Κογκρέσο ζήτησε από την ΝΑΣΑ να διοργανώσει επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να συζητηθεί ο κίνδυνος αυτός, αλλά και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Το 1994 ζητήθηκε από την ΝΑΣΑ να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες διαστήματος προκειμένου να εντοπιστούν και να κατηγοριοποιηθούν μέσα σε δέκα χρόνια οι τροχιές των αστεροειδών οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι του ενός χιλιομέτρου και έχουν τροχιά κοντινή προς την Γη. Το 2005 οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ζήτησαν από την ΝΑΣΑ να εντοπίσει τουλάχιστον το 90% των αστρικών αντικειμένων με μέγεθος μεγαλύτερο των 140 μέτρων σε διάμετρο μέχρι το 2020.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς, οι πλείστοι όμως δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Μέσω του προγράμματος ARM, η ΝΑΣΑ όχι μόνο προετοιμάζεται για τον Αρη, αλλά θέτει τις βάσεις για αποτροπή μιας σύγκρουσης με έναν αστεροειδή.

Παράλληλα, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες επιδιώκουν την εξόρυξη μετάλλων και άλλων ορυκτών από τους αστεροειδείς, όπως επίσης και νερό, σε μια εποχή κατά την οποία οι φυσικοί πόροι της Γης εξαντλούνται.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top