2014

Ένας Βούλγαρος παραπληγικός ασθενής έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέκτησε την αίσθηση και την κίνηση των κάτω άκρων μετά από πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με βάση τεχνική που αναπτύχθηκε από επιστημονική ομάδα του Λονδίνου.

Ένας Βούλγαρος παραπληγικός ασθενής έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέκτησε την αίσθηση και την κίνηση των κάτω άκρων μετά από πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με βάση τεχνική που αναπτύχθηκε από επιστημονική ομάδα του Λονδίνου.

Ο Ντάρεκ Φίντικα είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι με αποτέλεσμα την πρόκληση θεωρητικά ανεπανόρθωτης ζημιάς στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης.

Ο 40χρονος είχε υποστεί τον τραυματισμό το 2010 και υπεβλήθη στην επέμβαση το 2012. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά τον τραυματισμό του μπορεί πλέον να περπατά στηριζόμενος σε ειδικό ‘Π’ και έχει ανακτήσει την αίσθηση στα πόδια του. Ζει ανεξάρτητος και μπορεί ακόμα και να οδηγεί.

Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση βασίστηκε σε τεχνική της ομάδας του καθηγητή Τζέφρι Ράισμαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του University College του Λονδίνου και περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Transplantation.

Οι Πολωνοί γιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση, υπό τον δρ Πάβελ Ταμπάκοφ, χρησιμοποίησαν νευρικά κύτταρα από τη μύτη του κ. Φίντικα που επέτρεψαν την ανάπτυξη και αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών στο νωτιαίο μυελό – λειτουργώντας στην ουσία ως «γέφυρες» που ένωσαν τις δύο άκρες των κομμένων νεύρων.

Η ιδέα βασίστηκε στη διαπίστωση πως τα κύτταρα της μύτης, στα οποία βασίζεται και η αίσθηση της όσφρησης, επιτρέπουν τη συνεχή ανανέωση των αισθητήριων νευρικών ινών στη ρινική περιοχή.

Η επέμβαση έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστήριο και όπως λένε οι επιστήμονες θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς πριν η μέθοδος αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υποστεί αναπηρία λόγω τραυματισμού στα νεύρα.

Ο καθηγητής Ράισμαν είπε πως αυτό που επιτεύχθηκε «είναι πιο εντυπωσιακό και από το ότι ο άνθρωπος περπάτησε στη Σελήνη». Όπως δήλωσε στο BBC, πρόκειται για έναν θρίαμβο, ο οποίος είχε καθυστερήσει πολύ.

Η ιδέα της αποκατάστασης της παράλυσης χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το Άγιο Δισκοπότηρο της επιστήμης. Κατά τον καθηγητή Ράισμαν, αυτή η τεχνική είναι η σημαντική εξέλιξη που αναμενόταν, η οποία αν αναπτυχθεί περαιτέρω θα οδηγήσει σε μια ιστορική αλλαγή για τους ανθρώπους με τραυματισμό των νεύρων της σπονδυλικής στήλης, που τώρα είναι απογοητευμένοι.

Ο κ. Φίντικα είναι τώρα σε θέση να κινεί τους γοφούς και έχει ανακτήσει ελεγχόμενη κίνηση των μυών σε αρκετά σημαντικό βαθμό στο αριστερό πόδι. «Δεν χορεύει, αλλά είναι απόλυτα χαρούμενος», είπε για τον ασθενή ο καθηγητής Ράισμαν.

Ο ίδιος ο ασθενής, μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για υπέροχο συναίσθημα. «Όταν δεν μπορείς να νιώσεις σχεδόν το μισό σου κορμί είσαι αβοήθητος, αλλά όταν αρχίσει να επανέρχεται η αίσθηση νιώθεις σαν να ξαναγεννιέσαι», είπε ο Ντάρεκ Φίντικα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top