Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2015

Ένας αστεροειδής διαμέτρου μισού χιλιομέτρου θα βρίσκεται κοντά από τη Γη στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά όπως αναφέρει η ΝΑΣΑ δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.

Ένας αστεροειδής διαμέτρου μισού χιλιομέτρου θα βρίσκεται κοντά από τη Γη στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά όπως αναφέρει η ΝΑΣΑ δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.

Το ουράνιο αυτό σώμα θα βρίσκεται στις 26 Ιανουαρίου σε απόσταση 1,2 εκατ. χιλιόμετρα, δηλαδή τρεις φορές η απόσταση της Γης από τη Σελήνη.

Σημειώνεται ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εντοπιστεί αστεροειδής αυτού του μεγέθους να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από τη Γη.

Ο αστεροειδής που ονομάστηκε "2004 BL86" ανακαλύφθηκε το 2004.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, στις 13 Απριλίου 2029, ο αστεροειδής 2004 MN4 θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μόλις 30.000 χιλιομέτρων. Αν και αρχικά θεωρείτο επικίνδυνος, η ΝΑΣΑ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της και δήλωσε ότι δεν συνιστά κίνδυνο για τη Γη.

Ο αστεροειδής αυτός πολύ πιθανόν να είναι ο πρώτος που θα χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα ‘Asteroid Redirect Mission’, που φιλοδοξεί να στείλει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο για να τον αιχμαλωτίσει, στέλνοντάς τον σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι. Στόχος είναι να σταλούν αστροναύτες στον αστεροειδή προκειμένου να πάρουν δείγματα από το έδαφός του για περαιτέρω μελέτη.

Αν και η Γη δεν διατρέχει προς το παρόν άμεσο κίνδυνο να κτυπηθεί από το καταστροφικό πέρασμα ενός αστεροειδή, η ΝΑΣΑ προβαίνει σε προληπτικές κινήσεις, ζητώντας από τον ακαδημαϊκό και το βιομηχανικό κόσμο, αλλά και από απλούς πολίτες, να συμβάλουν στις προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Η ΝΑΣΑ δρα στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τίτλο «Η μεγάλη πρόκληση των αστεροειδών» μελετώντας ιδέες που έχουν υποβληθεί από διάφορους επιστήμονες για εκτροπή αστεροειδών.

Η ΝΑΣΑ δημοσίευσε ένα χάρτη στον οποίο καταγράφεται η τροχιά 1.400 «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών», οι οποίοι περνούν πολύ κοντά στη Γη.

Αν και διαβεβαιώνει ότι κανένας από τους αστεροειδείς που έχει χαρτογραφηθεί δεν συνιστά απειλή για τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια, η ΝΑΣΑ προετοιμάζεται για το μέλλον αλλά και για το απροσδόκητο.

«Αυτοί οι 1.400 αστεροειδείς θεωρούνται επικίνδυνοι επειδή είναι αρκετά μεγάλοι (τουλάχιστον 140 μέτρα), και επειδή ακολουθούν τροχιές που περνούν κοντά στην τροχιά της Γης σε απόσταση 7.500.000 χιλιομέτρων», είπε ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ.

Οι συνέπειες από μια σύγκρουση μεγάλου αστεροειδούς με τη Γη θα είναι καταστροφικές. Πιστεύεται ότι η καταστροφή που προκλήθηκε το 1908, σε μια έρημη περιοχή της Σιβηρίας προήλθε από έκρηξη αστεροειδούς ίση με 180 βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top