Την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη- χωρίς όμως επιστροφή - ετοιμάζει το ίδρυμα Mars One που εδρεύει στην Ολλανδία.

Στόχος είναι η αποστολή τεσσάρων ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη το 2024 οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στον Άρη ένα χρόνο μετά για να θέσουν τις βάσεις για μια αποικία.

Η περιπέτεια αυτή δεν περιλαμβάνει `εισιτήριο επιστροφής` και όσοι τελικά επιλεχθούν να πετάξουν στον Άρη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από άγνωστες και επικίνδυνες συνθήκες.

Παρά τις δυσκολίες της αποστολής αυτής πέραν των 200,000 ανθρώπων εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Όπως ανακοίνωσε το Mars One, έχει ήδη γίνει η προεπιλογή 100 από αυτούς, 50 άνδρες και 50 γυναίκες, ηλικίας 19-60 χρονών.

Τριάντα εννέα προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο 31 από την Ευρώπη, 16 από την Ασία, επτά από την Αφρική και επτά από την Αυστραλία. Δεν υπάρχουν Κύπριοι ή Έλληνες στους επιλαχόντες.

Οι 100 που έχουν επιλεχθεί θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες κατά τις οποίες θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους να ζήσουν υπό τις αντίξοες συνθήκες του αφιλόξενου πλανήτη. Στο τέλος θα επιλεγούν 24 άτομα που θα χωριστούν σε έξι ομάδες των τεσσάρων οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε ειδικό χώρο στον οποίο οι συνθήκες επιβίωσης θα ομοιάζουν με εκείνες που θα συναντήσουν στον πλανήτη Άρη.

Στόχος είναι η πρώτη αποστολή να αναχωρήσει το 2024 προκειμένου να φθάσουν οι τέσσερις πρώτοι Γήινοι στον Άρη ένα χρόνο μετά το 2025. Στη συνέχεια, θα αποστέλλεται κάθε δύο χρόνια ακόμη μια ομάδα των τεσσάρων ατόμων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιστροφή τους στη Γη.

Τα διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν τους αστροναύτες στον Άρη θα κατασκευαστούν από εταιρείες διαστήματος.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής και συνιδρυτής της Mars One, Bas Lansdorp, δήλωσε ότι το όραμα είναι η δημιουργία μιας αποικίας στον Άρη.

Η απαραίτητη τεχνολογία για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη και για συντήρηση μιας αποικίας εκεί υπάρχει ήδη, δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεργασία με διαστημικές υπηρεσίες.

"Όποιος πάει στον Άρη δεν θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει περίπτωση. Πρόκειται για μια απόφαση ζωής. Η τεχνολογία για επιστροφή στη Γη δεν υπάρχει. Ακόμη και εάν υπήρχε, όμως, αυτό θα ήταν πολύ ακριβό και επικίνδυνο. Στο κάτω κάτω, ο άνθρωπος πάντα στην ιστορία του όταν δημιουργούσε αποικίες δεν επέστρεφε πίσω ποτέ", είπε.

Υπολογίζεται ότι το κόστος για την πρώτη αποστολή και συντήρηση των αποίκων ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top