Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 05 Οκτώβριος 2015

Aρκετά πιθανό να υπάρχει σήμερα κάποιο είδος ζωής στον Άρη θεωρεί το ενδεχόμενο ο Δρ. Δημήτρης Σταματέλλος, Αστροφυσικός, Κύριος Ερευνητής στο UniversityofCentralLancashire, Preston της Βρετανίας.

Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΑΣΑ περί ανακάλυψης τρεχούμενου νερού στον πλανήτη Άρη, ο Δρ. Σταματέλλος είπε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του πλανήτη και ανέφερε ότι ο Άρης θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμη και ανθρώπινο αποικισμό στο μέλλον.

“Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη αφού για πρώτη φορά έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει τρεχούμενο νερό στον Άρη. Το νερό αυτό σχηματίζει ρυάκια σε πλαγιές και κρατήρες κατά το Αρειανό καλοκαίρι που στερεύουν το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία πέφτει” είπε.

Πρόσθεσε ότι “είναι πλέον αρκετά πιθανό να υπάρχει ακόμα και σήμερα κάποιο είδος ζωής στον Άρη. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι ο Άρης είναι ένας πλανήτης που θα μπορούσε ίσως να υποστηρίξει ακόμα και ανθρώπινο αποικισμό στο μέλλον”.

Ο Δρ. Σταματέλλος ανέφερε ότι “αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και είμαι σίγουρος ότι στη ΝΑΣΑ ήδη έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τη επόμενη διαστημική αποστολή για να μελετήσουν με λεπτομέρεια τις περιοχές που ανακαλύφτηκαν αυτά τα ρυάκια”.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την εύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη. Ήταν ήδη γνωστό ότι υπήρχε νερό υπό μορφή πάγων στους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη αλλά για πρώτη φορά ανακοινώθηκε η ύπαρξή του σε υγρή μορφή.

Τα ίχνη από τα ρυάκια έχουν πλάτος από μισό έως πέντε μέτρα και μήκος εκατοντάδες μέτρα. Βρίσκονται τόσο στον ισημερινό, όσο και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του Άρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.

Ο Άρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.

Η θερμοκρασία στον Άρη κυμαίνεται μεταξύ -125 στους πόλους τον χειμώνα και 20 στον Ισημερινό το καλοκαίρι.

Ένας χρόνος στον Άρη διαρκεί 687 ημέρες ενώ μια ημέρα 24 ώρες και 37 λεπτά.

Η απόσταση του πλανήτη αυτού από τη Γη είναι κατά μέσο όρο 225 εκατ. χιλιόμετρα. Το μέγεθος του Άρη είναι λίγο μεγαλύτερο από το μισό της Γης.

Και οι δύο πλανήτες έχουν τέσσερις εποχές και στην επιφάνειά τους υπάρχουν ηφαίστεια, πεδιάδες, βουνά, κρατήρες, νερό και πάγος.

Στον Άρη υπάρχει ένα ανενεργό σήμερα ηφαίστειο που ονομάστηκε Όλυμπος και που είναι το πιο ψηλό γνωστό βουνό στο Ηλιακό Σύστημα. Είναι τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ (27 χιλιόμετρα ύψος) και έχει πλάτος σχεδόν 600 χιλιόμετρα. Γύρω από το βουνό αυτό υπάρχουν απόκρημνοι γκρεμοί, καλδέρες και έξι κρατήρες.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top