ΑΘΗΝΑ- Η κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου-drone στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές που αφορούν θέματα υγείας, όπως στη μεταφορά φαρμάκων, στην καθοδήγηση εγκλωβισμένων από φυσικές καταστροφές και την παροχή πληροφοριών στις Αρχές σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, έχει φέρει ένα βήμα πριν από την κορυφή σε διεθνές επίπεδο τον επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Παρτσινέβελο μαζί με την ομάδα του.

Χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το κράτος, καθώς όλο το έργο υλοποιήθηκε μέσω αυτοχρηματοδότησης, ο κ. Παρτσινέβελος μαζί με επτά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ιδρύματος κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο μη επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα (drone) σε μέγεθος όσο και μία θήκη κινητού τηλεφώνου.

Στο drone, αφού τοποθετηθεί ένα smartphone το οποίο υποστηρίζει την εφαρμογή-υπηρεσία «SaveMe», μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να σηκωθεί στον αέρα, να πάει στο κοντινότερο συμβεβλημένο φαρμακείο για να φέρει ένα φάρμακο πρώτης ανάγκης σ΄ έναν ασθενή (π.χ. διαβητικό ή με προβλήματα καρδιάς), ή σε περίπτωση ενός ανθρώπου που έχει χαθεί ή έχει τραυματιστεί σ΄ ένα απομονωμένο μέρος, όπως σε ένα φαράγγι, να ειδοποιήσει τις Αρχές, δίνοντας το στίγμα του ανθρώπου που χρειάζεται βοήθεια.

Στην τελική φάση
Η ερευνητική ομάδα SenseLab επιλέχθηκε μαζί με άλλες εννέα ομάδες στην τελική φάση του διεθνή διαγωνισμού τεχνολογίας που θα διεξαχθεί στις 4-6 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι με τίτλο «Drones for good» μεταξύ 1.000 προτάσεων από πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξειδικευμένες εταιρείες από 165 χώρες.

Παρά την έλλειψη χρηματοδότησης, ο επικεφαλής της ομάδας κ. Παρτσινέβελος αισιοδοξεί ότι μπορεί να κατακτήσει την 1η θέση με χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δολάρια. «Η κατασκευή του phone-drone είναι η δική μας επανάσταση, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», τονίζει.

Η έρευνα και η αναζήτηση τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του project κράτησε περίπου έναν χρόνο, ενώ στη συνέχεια χρειάστηκαν 2,5 μήνες εντατικής δουλειάς προκειμένου να κατασκευαστεί το drone.

«Δαπάνησα περίπου 3.000 ευρώ σε διάστημα 8 εβδομάδων. Με απλά λόγια, 420 ευρώ την εβδομάδα ελέω capital controls. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε σε φορείς και οργανισμούς για χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε καλύτερα υλικά και να διεξάγουμε περισσότερα πειράματα αλλά μάταια. Είναι σαν να τρέχουμε ξυπόλητοι», τόνισε.

Στον διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, ο επίκουρος καθηγητής της σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κ. Παρτσινέβελος μαζί με την ομάδα του θα παρουσιάσουν ένα βίντεο, δείχνοντας όλες τις λειτουργίες και τις πιθανές εφαρμογές του phone-drone, ενώ θα δείξουν και τις δυνατότητες του ιπτάμενου συστήματος σε πραγματικές συνθήκες.

Στην περίπτωση που η ομάδα SenseLab επικρατήσει στον διαγωνισμό, ο κ. Παρτσινέβελος τόνισε στο «Εθνος» ότι το ποσό θα διατεθεί για αρκετούς σκοπούς.

«Θα επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους χρηματοδοτώντας μεταπτυχιακές σπουδές, θα δημιουργήσουμε μία startup εταιρεία προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την ιδέα μας, θα στηρίξουμε την τοπική κοινωνία αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να έρθει σύγχρονος εξοπλισμός στα εργαστήρια». Επόμενο βήμα να διατεθεί κάποια στιγμή στο εμπόριο το προϊόν, κάτι που για να γίνει όμως χρειάζεται χρηματοδότηση.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Τα τέσσερα πεδία εφαρμογών

Το πρωτότυπο drone, αφού υποδεχθεί ένα smartphone σε μία ειδική θήκη, γίνεται σύζευξη μεταξύ των δύο συσκευών και ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού μία από τις τέσσερις προεπιλεγμένες εφαρμογές:

• Εάν ένας ασθενής, για παράδειγμα διαβητικός ή καρδιοπαθής, παρουσιάσει πρόβλημα έκτακτης ανάγκης, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό να κατευθύνει το drone στο κοντινότερο συμβεβλημένο φαρμακείο.

Αφού τοποθετηθεί το κινητό τηλέφωνο στην ειδική υποδοχή του drone, το κινητό στέλνει αυτομάτως sms και email στον πλησιέστερο συμβεβλημένο φαρμακοποιό και κατευθύνεται προς τα εκεί. Ο φαρμακοποιός είναι ήδη ενημερωμένος για το φάρμακο, το τοποθετεί στο ιπτάμενο σύστημα και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη.

• Σε περίπτωση που -για παράδειγμα- έχει χαθεί ένας ορειβάτης σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει δηλαδή σε φαράγγια, απομονωμένες παραλίες κ.ά., μπορεί να ειδοποιήσει τις Αρχές σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως τραυματισμός.

Αφού πατήσει το αντίστοιχο κουμπί της εφαρμογής, το κινητό απογειώνεται μαζί με το drone και μόλις βρει σήμα, ειδοποιεί τις Αρχές που έχουν προεπιλεγεί (Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.) για τις συντεταγμένες του αποστολέα, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην περίπτωση που την έχει περιγράψει με ένα γραπτό μήνυμα.

Bοήθεια

• Η τρίτη εφαρμογή αφορά περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως φωτιές ή πλημμύρες, και υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν και είναι εγκλωβισμένοι.

Αν δεν μπορούν να δουν λόγω καπνού, το drone μπορεί να «σκανάρει» την ευρύτερη περιοχή και βάσει κάποιων αισθητήρων που διαθέτουν πολλά σύγχρονα τηλέφωνα να καταγράψει τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Επιστρέφοντας στον ιδιοκτήτη τον ενημερώνει για τους ασφαλέστερους δρόμους διαφυγής.

• Η τελευταία εφαρμογή λέγεται «record and report» και αφορά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου και πρέπει να δείξει στις αρμόδιες Αρχές σε τι κατάσταση είναι για να έρθει βοήθεια.

Σε αυτήν την περίπτωση, το drone το πετάς στον αέρα, απογειώνεται, μένει για λίγη ώρα στον αέρα τραβώντας βίντεο και φωτογραφίες για να αποτυπωθεί η κατάσταση που βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του και εν συνεχεία στέλνει με email στις Αρχές τα αρχεία ή, εάν δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τα «παραδίδει» στην αρμόδια Αρχή που έχει προεπιλεγεί.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων
  Έλυσε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ομάδα επιστημόνων Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα. Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης…
 • Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό
  Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετέτρεψαν 25 λίτρα ούρων σε πόσιμο νερό Το σύστημα επεξεργασίας ούρων που έχει εγκατασταθεί στον ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως με τρόπο χειροκίνητο, `παρήγαγε` κατά τη διάρκεια πέντε πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στον σταθμό, 25 λίτρα πόσιμου νερού.
 • Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία
  Ο Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy – Είναι ο ισχυρότερος πύραυλος στην ιστορία  Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.
 • Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
  Έξυπνο ρολόι με τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να είναι περιττό. Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα "έξυπνο" περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος. Οταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.),…
 • Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας
  Σε δημοπρασία σημείωμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ. Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top